Снимка: © Getty Images

Две версии се разследват за тежката автобусна катастрофа на АМ „Струма“, при която загинаха 45 души през нощта във вторник – човешка грешка и техническа неизправност. Според Института по пътна безопасност обаче трябва да се разследва и състоянието на пътя.

„Пътните условия в България не отговарят на минималните изисквания за сигурност и безопасност“, заяви Богдан Милчев от неправителствената организация в ефира на bTV.

Инцидентът стана след 2 ч. на 23 ноември край с. Боснек. Автобусът е бил със северномакедонска регистрация и са пътували предимно граждани на западната ни съседка. Превозното средство се е запалило и са загинали 45 души, включително 12 деца. Седем от пътниците са се спасили и се намират в „Пирогов“ без опасност за живота.

Участъкът е място с концентрация на ПТП, което официално не се води такова, добави Богдан Милчев. МВР води едва 52 места в страната като участъци с концентрация на пътно-транспортни произшествия, а Институтът по пътна безопасност е установил над 1500.

Според Милчев най-голям проблем в страната е хоризонталната маркировка, която или липсва, или не отговаря на изискванията за светлоотразителност.„Основната причина вероятно ще бъде човешката грешка. Въпросът е обаче, че имаме толкова много дефицити – и маркировката, и бордюрите“, заяви той.

Инцидентът е станал след удар в мантинелата, но е възможно пожарът да се е появил още преди това. Мантинелата вече се изрязва и се премахва. „Това означава, че независимото разследване ще бъде изключително затруднено“, каза Богдан Милчев и добави, че България е единствената страна в ЕС с толкова висока скорост по магистралите и в същото време – с най-лошите пътища.

Той припомни тежката катастрофа от август 2018 г. край Своге, при която загинаха 20 души. Съмненията бяха за некачествено ремонтиран път, но три години по-късно още няма произнесени присъди.

„Снеха обвиненията към шефове на пътната агенция, има обвинения по случая само на шофьора и служители на пътната фирма. Тогава взехме поуки и създадохме Държавна агенция за пътна безопасност, която трябваше да извърши оценка на риска. Такава оценка на риска 2 години и половина по-късно не е извършена. Българските политици вероятно ще закрият тази агенция, което ще бъде огромна грешка, защото това е един инструмент за управляване на риска. Това че там работят хора, които не си вършат работата както трябва, е друг проблем“, заяви Милчев.

„Но това, което ние от Института за пътна безопасност настояваме, е, че българското правителство, което и да е то, трябва да възложи международен одит за безопасността на нашите пътища. Защото нашите експерти – голяма част от тях – са абсолютно зависими от строителните фирми, от АПИ и от общините. Работят с тях, получават обществени поръчки и ние няма да получим ефективен одит“, твърди той.

Кметът на Перник Станислав Владимиров също заяви, че участъкът край Боснек е „едно от най-тежките в страната“ и там често стават ПТП-та.

За този участък от "Струма" е имало и множество сигнали за нелегален изход на кариера, който е замърсявал пътя. Регионалният министър Виолета Комитова заяви, че не знае за този проблем и той ще бъде разследван.

Тя ще назначи проверка на мястото, като още тази сутрин ще се сформира работна група от представители на регионалното ведомство и Агенция "Пътна инфраструктура". „Ще ви уведомим каква е вината на АПИ и МРРБ“, каза Комитова пред bTV.


45 души загинаха в катастрофа с автобус на АМ "Струма"

Свидетелски разказ от АМ "Струма": Шофьорът може да е объркал дясното платно с отбивка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин