Най-малко 45 души загинаха в катастрофа с автобус на АМ "Струма" (обзор) Снимка: © Getty Images

Пътнически автобус катастрофира и се запали на АМ "Струма" в нощта срещу вторник. Най-малко 45 души са загинали при инцидента, включително деца, съобщиха от МВР. Седем души са оцелели и са настанени в "Пирогов" с изгаряния, но без опасност за живота.

По първоначална информация - няма български граждани сред починалите. Автобусът е с регистрация на Северна Македония, като пътувалите в него са предимно от югозападната ни съседка, но има и такива от други държави като Сърбия.

Сигналът е подаден малко след 2 часа тази сутрин. На АМ “Струма“, около с. Боснек, е самокатастрофирал автобус, пътуващ в посока от София към Благоевград. Той се е запалил, в резултат на което са загинали над 40 души - включително 12 непълнолетни и шофьора. Общо пътниците са били 52 или 53. Жертвите може да са и 46, допуснаха властите в Скопие, но все още няма официално потвърждение.

Пламъците вероятно са избухнали след удар на превозното средство в мантинелата, но е възможно пожарът да е започнал преди ПТП-то, допускат разследващите. Кадри от мястото на събитието показаха, че част от мантинелата е напълно унищожена.

Разследват се две версии - човешка грешка и техническа неизправност. Свидетелски разказ от мястото на трагедията допусна и друга възможност –необозначената с ясна маркировка отбивка вдясно, която може да е объркала шофьора.

Свидетелски разказ от АМ "Струма": Шофьорът може да е объркал дясното платно с отбивка

На място бяха изпратени екипи на полицията, пожарната и Спешна помощ. В резултат на бързите им действия седем души са транспортирани в болница. Те са дете на 16 години и шестима възрастни, всички от които граждани на Република Северна Македония.

Няколко човека счупили един от задните прозорци на автобуса и така успели да се спасят.

Движението е преустановено временно в двете посоки, съобщиха от АПИ. Създадена е временна организация за движение през п.в. Долна Дикания и п.в. Даскалово.

Заедно от Истанбул са пътували 4 автобуса на една фирма - "BesaTrans". Влезли са през ГКПП "Капитан Андреево", след което са преминали през АМ "Струма". Малко преди инцидента са спрели за почивка на бензиностанция, намираща се на около 20 минути от мястото на инцидента. Не са се движили в компактен конвой, а през 15-20 минути разстояние.

В катастрофиралото превозно средство е имало и втори шофьор. Не е ясно дали е сред оцелелите, каза на брифинг ръководителят на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Само двама от ранените са в адекватно състояние, за да могат да бъдат разпитани. Останалите са в реанимация и шок, добави той.

Полицията в югозападната ни съседка ще разследва "BesaTrans".

Участъкът край с. Боснек е място с концентрация на ПТП, което официално не се води такова, казват от Института за пътна безопасност. Според Богдан Милчев от института - пътните условия в България не отговарят на минималните изисквания за сигурност и безопасност. Той настоява като версия да се разследва състоянието на пътната настилка.

Институтът за пътна безопасност настоява за разследване на пътното състояние на АМ "Струма"

Започнали са процесуално-следствени действия, които ще продължат през целия ден, а може би и в сряда.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев се свърза с българския премиер Стефан Янев и българското Външно министерство. Той посети оцелелите в "Пирогов", един от които е потвърдил пред него за случилата се експлозия. След това Заев даде обща пресконференция с българския си колега в София, на която изказа съболезнования за жертвите и на инцидента на АМ "Струма", и в дома за възрастни хора в с. Рояк от снощи (б.а. - 9 загинали).

„Инцидентът на магистралата е страшна трагедия, отнела живота на деца и млади хора. Болката е голяма и за двата народа", каза Заев.

Стефан Янев изказа съболезнования на близките на загиналите, след като пристигна на мястото на инцидента. „Тази новина ни разтърси и постави изисквания пред българската държава да реагира много бързо и да направим възможното да се разследва този пътен инцидент. Да се надяваме, че ще си изведем правилните поуки и ще можем занапред да не допускаме подобни инциденти“, каза премиерът.

Президентът Румен Радев изпрати телеграма до северномакедонския си колега Стево Пендаровски, в която пише, че „в този тежък момент България и Република Северна Македония споделят обща мъка, солидарност и съпричастност“. „Десетките животи, които бяха загубени, са непрежалима загуба за нашите братски страни“.

„Гледката е ужасяваща. Аз такова нещо не съм виждал. Хората вътре са напълно изгорели. На въглен“, заяви вътрешният министър Бойко Рашков, който също отиде на мястото на катастрофата още през нощта. Той допълни, че заедно са пътували общо 4 автобуса, като е възможно да са се прехвърлили пътници от едно в друго превозно средство. Затова и заради пожара е трудно починалите да бъдат идентифицирани.

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи пристигна у нас и се насочи към "Пирогов" за среща с оцелелите. „Всички загинали в катастрофата са млади хора“, заяви той. Османи предполага, че повечето са жители на Скопие, защото туристическата фирма, организирала пътуването, работи в македонската столица. В западната ни съседка е имало дълъг уикенд заради национален празник и много хора се записали за екскурзията.

В Северна Македония обявиха тридневен траур в памет на жертвите на тежкия инцидент, които според bTV са от Скопие, Струмица, Битоля и Велес.

24 ноември (сряда) ще е ден на национален траур в България заради жертвите на двете трагедии през последното денонощие - на АМ "Струма" и в с. Рояк.

Регионалният министър Виолета Комитова назначи проверка на пътния участък, където стана катастрофата. Още тази сутрин се сформира работна група от представители на регионалното ведомство и Агенция "Пътна инфраструктура".

"Прокуратурата на Република България ще положи всички усилия за изясняване на случая и установяване на причините, довели до тежкото пътнотранспортно произшествие". Това се казва в съболезнователен адрес до главния прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески, изпратен от ръководството на българското държавно обвинение.

Иван Гешев възложи разследването на тежкия инцидент на Националната следствена служба.

Разследващ екип на северномакедонското Министерство на вътрешните работи, съставен от представители на сектор „Пътна полиция” и отдел „Съдебно-технически експертизи”, пристига в България, за да окаже съдействие при изясняването на причините за катастрофата, съобщи министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски, цитиран от Нова ТВ.

Главният прокурор на югозападната ни съседка Любомир Йовески също пристигна у нас и се срещна с ръководителя на българската Национална следствена служба Борислав Сарафов.


Видео от мястото на фаталния инцидент на "Струма": Липсва ясно обозначена маркировка

Стефан Янев и Зоран Заев почетоха жертвите от АМ "Струма" и с. Рояк : "Това са общи трагедии"

ГЕРБ обвини служебния кабинет за трагедията на АМ "Струма"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024