Снимка: © Facebook.com/Dimitar Dimitrov

Представете си, че шофирате по двулентов скоростен път с една аварийна лента. В един момент лентите за движение стават три без никаква вертикална маркировка, указваща, че "третата лента" има някакво друго предназначение – на отбивка с чешма.

Така изглежда участъкът на АМ „Струма“ край с. Боснек, на който при катастрофа с автобус загинаха най-малко 45 туристи от Северна Македония. Инцидентът се случи след полунощ на 23 ноември, а двете основни версии са грешка на шофьора и техническа неизправност, тъй като превозното средство се е запалило (не е ясно дали преди или след удара).

Свидетелски разказ от мястото на трагедията допусна и друга версия – неадекватно поставената мантинела и необозначената с ясна маркировка отбивка вдясно. От видео, направено ден преди катастрофата, се вижда, че ситуацията е именно такава.

Клипът е качен в Skyscrapercity.com – известен форум за строителство и инфраструктура. Авторът Димитър Димитров показва, че малко преди завоя има поставен знак за чешма, но няма знак, нито маркировка, които да указват, че дясната лента е само за отбивката, а не е активна.

„Като професионалист и съвестен водач, отговорен за 50 съдби, Вие "заставате" там, където е мястото на Вашето превозно средство - в най-дясната лента. След завоя осъзнавате, че маркировката Ви е подвела, но вече е късно. Правите всичко, което е по силите Ви, но Вашата съдба и тази на още 50 невинни души вече е предопределена. Корупцията убива“, пише той.

Според Васко Пиргов – секретарят на областния съвет за сигурност на Перник, който е пристигнал на мястото на катастрофата заедно с първите полицаи и пожарникари – шофьорът вероятно е объркал отбивката. „Усетил се е и завил волана наляво в последния момент. Предна дясна гума се удря в бордюра, който разделя платното от отбивката, автобусът губи контрол и се удря в лявата мантинела“, твърди той пред bTV и добавя, че водачът най-вероятно е шофирал с много висока скорост.

Шофьорът е загинал на място, а оцелелите са общо 7. Настанени са в „Пирогов“ и са в стабилно състояние, без опасност за живота. Сред жертвите има 12 деца.

Във форума Skyscraper City потребителите определят строежа в участъка като „скандал и престъпление“. „Поне една стрелка да бяха положили в лентата да укаже, че е само за надясно“, пише един от тях.

„Ако някой кара със 120+, няма как да реагира“, казва друг. И още: „Маркировка има, въпросът е дали е достатъчно светлоотразителна, за да я види нощем водач, който не е минавал по този път и не знае какво да очаква“.

„Миналата седмица минах през това място по светло и точно си мислех колко неудачно е мястото за почивка - като на двулентов път, разделено с тази малоумна мантинела. Маркировка почти нямаше. По тъмно 100% въобще не се вижда. В последния момент след завоя изскача един знак пред теб, но ако чакаш на него, вече е късно“, пише друг. „Може и да не е това причина за инцидента, но определено там си трябва сериозна промяна на ситуацията“.

За този участък от "Струма" е имало и множество сигнали за нелегален изход на кариера, който е замърсявал пътя. Регионалният министър Виолета Комитова заяви, че не знае за този проблем и той ще бъде разследван. Тя назначи проверка на МРРБ и АПИ, а разследването беше възложено на Националната следствена служба от главния прокурор Иван Гешев.


ГЕРБ обвини двама екс-министри от БСП и служебния кабинет за трагедията на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност настоява за разследване на пътното състояние на АМ "Струма"

Стефан Янев и Зоран Заев почетоха жертвите от АМ "Струма" и с. Рояк : "Това са общи трагедии"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление

Служебният проектобюджет 2022 изненада неприятно партиите в 47 НС

ДБ обвини финансовия министър Валери Белчев, че залага разходи, които не са одобрени от бъдещия кабинет