Стефан Янев и Зоран Заев почетоха жертвите от АМ "Струма" и с. Рояк : "Това са общи трагедии" Снимка: © Булевард България

България и Северна Македония си сътрудничат на всички нива по отношение разясняване на причините за катастрофата с туристи от Северна Македония на АМ „Струма“ и транспортирането на оцелелите, които в момента са в „Пирогов“.

Това обявиха служебният премиер Стефан Янев и северномакедонският му колега Зоран Заев на обща пресконференция, проведена часове след тежкия инцидент, при който загинаха най-малко 45 души.

„Днес е ден, който е белязан от две сериозни трагедии – инцидентът в старческия дом в с. Рояк от снощи (б.а. - с 9 загинали) и трагедията с пътническия автобус. Трагедиите са общи, трагедиите са това, което ни прави хора – без значение от каква националност са жертвите“, заяви Янев. „Единственото, което можем да направим, е да изразим нашата съпричастност с близките и семействата на загиналите“.

Янев и Заев посетиха 7-те оцелели от катастрофата на автомагистрала "Струма", настанени в „Пирогов“. Те са в стабилно състояние. След 1-2 дни могат да бъдат транспортирани до Северна Македония, каза българският премиер.

„В координация сме с премиера Заев от ранните часове на тази сутрин. Съответните ни министерства също са в координация – здравните, на външните и на вътрешните работи, прокуратурите в двете държави. Надяваме се да научим точно онези поуки и уроци, които ще ни предпазят от допускането на подобни инциденти в бъдеще“, каза още Янев.

Зоран Заев изрази съболезнования относно двата инцидента и определи катастрофата на АМ „Струма“ като „страшна трагедия, отнела живота на деца и млади хора“.

„Болката е голяма и за двата народа. Искам да изкажа искрено съчувствие към българския народ. Координацията ни е на високо ниво, веднага бяхме информирани от българските власти“, каза Заев.

„Не искам да коментирам повече причините, докато експертите не разяснят всички детайли“, посочи той.

Разследват се две версии – за човешка грешка и за техническа неизправност на превозното средство.

След като в Северна Македония обявиха сряда за ден на траур, Стефан Янев каза, че българското правителство също обмисля тази възможност. Властите ще обявят по-късно окончателното си решение.

Заев беше попитан за ветото на България за начало на преговорите за еврочленството на Скопие, но каза, че не иска да коментира тази тема точно сега. „Ние сме братски народи, всеки път трябва да си помагаме – и в добро, и в лошо. Трябва да си помагаме, когато е тежко, и да споделяме радостите, когато ги има. Готови сме да продължим разговорите (б.а. - за еврочленството)“.

Янев отвърна, че „днес е ден, в който трябва да погледнем нашите човешки корени“, а за чисто политическия аспект дали и как ще се развият отношенията и разговорите, каза: „Винаги съм вярвал в диалога и в духа на откритост, надявам се да търсим взаимноизгодно решение“.


45 души загинаха в катастрофа с автобус на АМ "Струма"

Свидетелски разказ от АМ "Струма": Шофьорът може да е объркал дясното платно с отбивка

Институтът за пътна безопасност настоява за разследване на пътното състояние на АМ "Струма"

Преговорите за коалиция започнаха с траур за загиналите в с. Рояк и АМ "Струма"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024