Снимка: © bTV

Инвеститорът на проекта "Алепу вилидж" Стоян Василев отказва да събори строежа на плажа в защитената местност въпреки решението на Върховния административен съд, с което укрепителното съоръжение беше обявено за незаконно.

"В държава, в която се строят магистрали без строителни разрешения, е практика да се прекратяват действащи строителни разрешения за напълно законни обекти. Ще си потърся правата извън страната. Ако ми бъде вменено да премахна това съоръжение, категорично няма да го направя, тъй като не мога да поема риска да предизвикам екокатастрофа", заяви Василев в интервю за БНТ ден след решението на ВАС.

Според него пречиствателната станция е застрашена да бъде повлечена надолу, ако свлачището се активизира наново.

Изграждането на "Алепу вилидж" провокира серия протести на граждани и природозащитници. Първоначално ваканционният комплекс имаше статут на подпорна стена за укрепване на свлачище, която вече е изградена. Впоследствие се оказа, че инвеститорът разполага с разрешително да построи ваканционен комплекс върху укрепителното съоръжение.

По делото са открити документни нарушения - инвестиционните проекти, въз основа на които е издадено процесното разрешение за строеж, са на името на "ГБС-Турс" ЕАД, което няма качество на възложител. Титуляр на разрешението за строеж е "Алепу Вилидж" АД. 

Съдът посочва, че "Алепу Вилидж" са разполагали с разрешение от февруари 2018 г. само за укрепване на свлачище. Вторият документ на главния архитект на Созопол в полза на фирмата е подписан през септември същата година, но в него вече се добавя и "втори етап" - курортен комплекс с разгъната площ от над 9246 кв.м. Такова дублиране е недопустимо според ВАС.

Василев коментира, че не е съгласен с една част от мотивите на съда и се притеснява, че решението ще предизвика сериозен проблем в строителния бранш, тъй като „голяма част от действащите разрешения за строеж ще станат незаконни“.

Проектант на "стената" е студиото "А и А Архитекти", чийто съосновател е арх. Ангел Захариев - съпруг на бившия вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС

Преговорите за новата власт: Лидерите ще обсъждат спорните въпроси по програмата

Очаква се програмата и имената на министрите да се изяснят през следващата седмица