Снимка: © bTV

Инвеститорът на проекта "Алепу вилидж" Стоян Василев отказва да събори строежа на плажа в защитената местност въпреки решението на Върховния административен съд, с което укрепителното съоръжение беше обявено за незаконно.

"В държава, в която се строят магистрали без строителни разрешения, е практика да се прекратяват действащи строителни разрешения за напълно законни обекти. Ще си потърся правата извън страната. Ако ми бъде вменено да премахна това съоръжение, категорично няма да го направя, тъй като не мога да поема риска да предизвикам екокатастрофа", заяви Василев в интервю за БНТ ден след решението на ВАС.

Според него пречиствателната станция е застрашена да бъде повлечена надолу, ако свлачището се активизира наново.

Изграждането на "Алепу вилидж" провокира серия протести на граждани и природозащитници. Първоначално ваканционният комплекс имаше статут на подпорна стена за укрепване на свлачище, която вече е изградена. Впоследствие се оказа, че инвеститорът разполага с разрешително да построи ваканционен комплекс върху укрепителното съоръжение.

По делото са открити документни нарушения - инвестиционните проекти, въз основа на които е издадено процесното разрешение за строеж, са на името на "ГБС-Турс" ЕАД, което няма качество на възложител. Титуляр на разрешението за строеж е "Алепу Вилидж" АД.

Съдът посочва, че "Алепу Вилидж" са разполагали с разрешение от февруари 2018 г. само за укрепване на свлачище. Вторият документ на главния архитект на Созопол в полза на фирмата е подписан през септември същата година, но в него вече се добавя и "втори етап" - курортен комплекс с разгъната площ от над 9246 кв.м. Такова дублиране е недопустимо според ВАС.

Василев коментира, че не е съгласен с една част от мотивите на съда и се притеснява, че решението ще предизвика сериозен проблем в строителния бранш, тъй като „голяма част от действащите разрешения за строеж ще станат незаконни“.

Проектант на "стената" е студиото "А и А Архитекти", чийто съосновател е арх. Ангел Захариев - съпруг на бившия вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.