Иран ще снабди Русия със "стотици" дронове

Иран ще достави на Русия стотици дронове за войната срещу Украйна, твърди САЩ. Техеран възнамерява да снабди Москва с " до няколкостотин" безпилотни летателни апарата, включително дронове, които носят оръжие, това обяви Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън.

„Нашата информация също така показва, че Иран се готви да обучава руски части в използването на тези дронове“, каза Съливан. „Първите тренировки може да започнат още през юли.

Според Съливан не е ясно дали Иран вече не е доставил първите дронове на Русия. Съветникът по националната сигурност посочи, че шиитските бунтовници хуси в Йемен вече използват ирански дронове за атаки срещу Саудитска Арабия.

Дроновете играят важна роля във войната в Украйна - независимо дали за ракетни атаки, пускане на малки бомби или за разузнаване на врага.

Освен всичко друго, Украйна много успешно използва турски бойни дронове Байрактар ТБ-2 срещу руските въоръжени сили. САЩ и други държави също са доставили дронове на Украйна.

Съливан тълкува информацията като доказателство, че напредъкът на Русия във войната в Източна Украйна оказва влияние върху поддържането на собствените ѝ оръжейни запаси.

Напоследък се повдига въпросът кога Русия ще пусне на пазара собствени бойни дронове. Досега САЩ са пионери в безпилотните технологии, но работещи модели идват и от Китай, и Турция, с които Русия всъщност се съизмерва.

Въпреки че руската армия непрекъснато се модернизира от 2000-та година насам, изглежда, че тя среща доста проблеми от страна на авангардните технологии на НАТО, включително турския дрон Байрактар TB2.

Войната в Украйна е четвърти конфликт, в който видеоклипове в социалните мрежи показват как турски дронове TB2 унищожават руско въоръжение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024