Иран заплаши Израел на годишнината от убийството на ген. Солеймани Снимка: © Jerusalem Post/Screenshot

Уебсайтът на един от най-големите вестници в Израел – Jerusalem Post – беше хакнат на 3 януари, точно две години след убийството на иранския генерал Касем Солеймани.

За няколко минути съдържанието на страницата беше недостъпно, а вместо това потребителите можеха да видят илюстрация на експлодираща сграда и ракета, падаща от небето. Най-отгоре имаше стиснат юмрук, а големият надпис на английски и иврит гласеше: „Ние сме близо до вас – там, където не си представяте“.

Нито една терористична групировка не е поела отговорност за хакерската атака, но световните агенции пишат, че по този начин Техеран са заплашили Тел Авив. През декември Израел за първи път признаха, че са участвали в убийството на високопоставения генерал Солеймани на 3 януари 2020 г.

Касем Солеймани беше командир на иранските спецчасти "Ал Кудс" и бе считан за дясна ръка на върховния лидер Али Хаменеи. Той загина при въздушна атака с дрон край иракската столица Багдад, извършена от САЩ. Смъртта му се превърна в повод за тридневен траур в Иран и събуди притеснения за начало на поредна "вечна" война в региона.

Ислям, революция и шпионаж: Кой е ген. Солеймани

Генералът беше смятан за един от най-влиятелните военни разузнавачи в Близкия Изток, а в мрежата му на влияние влизаха политици от Ирак, Ливан, Сирия и др. Той подкрепяше шиитите в тези страни, включително сирийския президент Башар Асад.

Службите за сигурност на САЩ го смятаха за отговорен за смъртта на стотици американски войници в региона, както и за терористични удари по цял свят.

Сградата на картинката в хакнатия сайт на Jerusalem Post наподобява ядрения център „Шимон Негев“ край град Димона, който е част от израелската инфраструктура за разработване на оръжеен плутоний за ядрената програма. Израел не признава публично, че притежава ядрени оръжия, но и не отрича.

Jerusalem Post пише, че медията е станала мишена на атака от про-ирански хакери в ранните часове на понеделник, а същата картинка се е появила и в Twitter профила им. Според тях балистичната ракета е символ на „Ал Кудс“. Тя е била пусната и на сайта на друг местен вестник – Maariv.

„Не е ясно дали хакерите са били от Иран, или са поддръжници на режима, намиращи се извън страната и спонсорирани от нея“, пише Jerusalem Post.

Това не е първият път, в който вестникът става жертва на про-иранска хакерска група. През май 2020 на сайта им се появи изображение на Тел Авив в пламъци и на тогавашния премиер Бенямин Нетаняху, който плува към спасителен пояс. Посланието гласеше: „Бъдете готови за голяма изненада“.


Прочетете още:

Ирански атлет не посвети медал на Солеймани и му се наложи да бяга за живота си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024