Ирмгард Фурхнер - "секретарката на злото", която Германия осъди за смъртта на 10 хил. души Снимка: © Getty Images

На 18-годишна възраст Ирмгард Фурхнер започва работа като машинописка в нацисткия концентрационен лагер Щутхоф. Взима добра заплата, докато гледа как затворниците умират от глад, изтощение или ги убиват - чрез обгазяване или разстрел.

Въпреки че от кабинета си тя може да види килиите, газовата камера и крематориума, тя твърди, че не е чувала нищо за убийствата в лагера. Близо 80 години по-късно съдът в Германия ѝ потърси отговорност.

Фурхнер, която е вече на 97 години, беше осъдена във вторник от Областния съд в град Итцехо по обвинения за съучастие в убийствата на над 10 хил. души по времето на Холокоста. Тя беше призната за виновна за това, че е помагала за системното избиване на хора между юни 1943 г. и април 1945 г. като стенографка на командира на лагера Паул Вернер Хоппе.

Когато през ноември 2016 г. полицията влиза в единичната стая на Фурхнер в дома за възрастни хора, където живее, тя гледа телевизия. Разследващите отбелязват, че е адекватна, концентрирана и понякога не желае да говори. Няколко пъти тя им казва, че смята производството за нелепо - не си спомня за никакви екзекуции в лагера, но помни добре как Хоппе ѝ диктувал поръчки за купуването на градински материали, разказва германският в. "Bild".

Как започва всичко?

Фурхнер е родена в Калтхоф край Данциг през 1925 г.. Завършва училище през 1939 г., след което изкарва една година в провинцията и се заема с търговско обучение.

По време на Втората световна война нацистка Германия под управлението на Хитлер създава повече от 44 хил. лагера и други места за лишаване от свобода в страната. Едно от тях е лагерът Щутхоф, където работи и Фурхнер.

Съобщава се, че повечето от смъртните случаи там са се случили в газовите камери, но към тях се прибавят и епидемия от тиф, измръзвания от студ и смърт от инжекции, поставяни насилствено от лекари. А нищо от това не остава скрито за Фурхнер - затова и медиите в Германия я наричат "секретарка на злото".

В концентрационния лагер тя се запознава с Хайнц Фурхтсам, обершарфюрер от паравоенната нацистка организация Шуцщафел (СС). Двамата се женят през 1954 г. и са заедно чак до неговата смърт през 1972 г.

Закъснялото дело

По време на участието си в престъплението Фурхнер е едва на 18 години, затова съдебният процес срещу нея се провежда в съда за непълнолетни в Итцехое. По-рано тя е заявявала, че не желае да присъства лично в съдебната зала, като посочва, че намира процеса за "унизителен". Миналата година, няколко часа преди старта на делото, тя се опитва да се укрие, като бяга от старческия дом, но по-късно е заловена и арестувана.

Обвиненията срещу Фурхнер са резултат от разследване, започнало през 2016 г., и от разпити на свидетели в няколко държави. Според информация на медиите тя е дала показанията си като свидетел по други дела през 50-те години на миналия век, в които свидетелствала, че е печатала заповеди за екзекуции, издадени от нейния комендант, като повечето от писмата му са минавали през нейното бюро.

Фурхнер е родена в Калтхоф край Данциг през 1925 г.. Посещава основно училище до 1939 г., след което изкарва една година в провинцията и се заема с търговско обучение.

Сред ищците в процеса срещу Фурхнер е и Юдит Шперлинг, която понастоящем живее в Израел. Тя е депортирана в Щутхоф заедно с майка си през юли 1944 г. и успява да оцелее въпреки ужасите и терора в концентрационния лагер. Съпругът ѝ и нейната 13-годишна братовчедка обаче нямат този късмет и са убити от нацистите.

Адвокатът на Шперлинг, който представлява и друг оцелял от лагера, посочва, че съдебният процес е "особено важен".

"Клиентите ми не се интересуват от отмъщение. Те по-скоро искат да се установи наказателната отговорност на многобройните помагачи и подбудители на Холокоста", казва още той.

Въпреки че Фурхнер никога не е държала оръжие и не може да бъде свързана с конкретните убийства, по време на процеса обвинението успява да докаже, че тя е знаела за убийствата. Прокурорите допълват, че тя доброволно е подпомагала управлението на лагера Щутхоф, като е изпълнявала задълженията си като личен стенограф на командира на лагера.

За ролята ѝ в убийството на 10 505 души тя получи двегодишна условна присъда.

През последните няколко десетилетия отношението към служителите, работили в някогашните концентрационни лагери, се промени. Това настъпи, след като германските власти осъдиха охранител в един от тях за участието му в убийствата. Така съдебната практика наложи, че работата в концлагер сама по себе си е достатъчно доказателство за съучастие в престъпление.

Случаят предизвика вълна от нови съдебни процеси в Германия от 2011 г. насам, включително този срещу Ирмгард Фурхнер, който вероятно няма да бъде последният.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Филмът за Кристиан Таков - подложен на цензура

Разпространители отказват на Веселин Диманов прожекции

16:07 - 27.01.2023

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023