Снимка: © Getty Images

Столичната РЗИ продължава да получава списъци с желаещи да се ваксинират, подадени от партийните централи, които отговарят за излъчването на членове на секционните избирателни комисии.

Интересът се оказва висок, защото за тях се полагат дози от иРНК-ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna - тези препарати осигуряват относителен имунитет срещу тежко протичане на Covid-19 приблизително 12-14 дни след първата доза, а втората игла се поставя в интервал от 21 или 28 дни.

До изборите остават само 16 дни, а още при старта на имунизацията на членове на СИК директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов твърдеше, че здравните власти ще пазят иРНК-ваксини за организаторите на вота само до 10 март. Въпреки това директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев потвърди, че имунизирането на изборната администрация не спира.

"Колкото и странно да ви звучи, продължаваме да получаваме списъци на хора, които ще участват в изборния процес. Това, което и щабът, и ние решихме като експерти, е, че независимо от това, че няма да могат да получат втора игла (преди изборния ден), поне да могат да бъдат предпазени по някакъв начин с първата игла, която ще сложим", каза д-р Пенчев.

Проф. Балтов предупреждаваше за проблема с трудното обхващане на членовете на СИК и възможните злоупотреби още преди месец. Той призна, че партиите са подали в РЗИ стари и неактуални списъци преди началото на кампанията заради кратките срокове.

Общият брой на администрацията в секциите на парламентарните избори ще наброява около 100 000 души - за тях се пазеха големи количества от иРНК-ваксините, които почти не се отпускаха в "зелените коридори" за масовото имунизиране.

Личните лекари също се оплакаха, че на практика нямат достъп до тях заради липсата на логистична подготовка - факт, който поставя пациентите с хронични заболявания и напреднала възраст в неравностойно положение.

Д-р Пенчев коментира, че иРНК-ваксини не стигат до личните лекари, тъй като броят на дозите в страната е толкова малък, че на един кабинет ще се падне по един флакон (до 6 дози).


Чакане на "празен ход", огромен брой хора в риск и липса на избор спъват ваксинацията при личните лекари


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена