Снимка: © Getty Images

Столичната РЗИ продължава да получава списъци с желаещи да се ваксинират, подадени от партийните централи, които отговарят за излъчването на членове на секционните избирателни комисии. 

Интересът се оказва висок, защото за тях се полагат дози от иРНК-ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna - тези препарати осигуряват относителен имунитет срещу тежко протичане на Covid-19 приблизително 12-14 дни след първата доза, а втората игла се поставя в интервал от 21 или 28 дни. 

До изборите остават само 16 дни, а още при старта на имунизацията на членове на СИК директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов твърдеше, че здравните власти ще пазят иРНК-ваксини за организаторите на вота само до 10 март. Въпреки това директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев потвърди, че имунизирането на изборната администрация не спира. 

"Колкото и странно да ви звучи, продължаваме да получаваме списъци на хора, които ще участват в изборния процес. Това, което и щабът, и ние решихме като експерти, е, че независимо от това, че няма да могат да получат втора игла (преди изборния ден), поне да могат да бъдат предпазени по някакъв начин с първата игла, която ще сложим", каза д-р Пенчев. 

Проф. Балтов предупреждаваше за проблема с трудното обхващане на членовете на СИК и възможните злоупотреби още преди месец. Той призна, че партиите са подали в РЗИ стари и неактуални списъци преди началото на кампанията заради кратките срокове.

Общият брой на администрацията в секциите на парламентарните избори ще наброява около 100 000 души - за тях се пазеха големи количества от иРНК-ваксините, които почти не се отпускаха в "зелените коридори" за масовото имунизиране.

Личните лекари също се оплакаха, че на практика нямат достъп до тях заради липсата на логистична подготовка - факт, който поставя пациентите с хронични заболявания и напреднала възраст в неравностойно положение. 

Д-р Пенчев коментира, че иРНК-ваксини не стигат до личните лекари, тъй като броят на дозите в страната е толкова малък, че на един кабинет ще се падне по един флакон (до 6 дози). 


Чакане на "празен ход", огромен брой хора в риск и липса на избор спъват ваксинацията при личните лекари


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти