Мнозина гледат със завист към Швеция - страната, която разчита предимно на личната отговорност на своите граждани за борбата с Covid-19.

Много училища, ресторанти, кафенета и детски градини продължават да работят. Затворени са само гимназиите, университетите и професионалните училища. Забранени са и масови мероприятия с над 50 участника, а от началото на април - и посещенията на старческите домове. Всичко останало обаче работи и по улиците кипи живот. Дали това е случаен късмет? Или пък шведският път за справяне с кризата е по-правилен от онзи, който избра Германия? Мнозина германци вероятно си задават този въпрос, написа Дойче Веле.

Медията цитира епидемиолог, който казва, че “епидемията от коронавирус така или иначе не може да бъде спряна, дори и със строга карантина". И че непременно трябва да се обърне внимание на социалните последици от карантината.

“Ако ограниченията са прекалено строги, хората няма да са склонни да ги спазват в продължение на месеци”, казва той и предполага, че поради либералния режим в Швеция ще се разболеят достатъчно хора със силни съпротивителни сили, така че да се създаде относително масов имунитет срещу Covid-19. Материалът дори предлага Германия да се поучи от Швеция и цитира немски учен, който казва, че пикът на епидемията в Германия е бил преди карантината - на 7 април (карантината е от 23 март).

Нека сега да обърнем поглед към числата и фактите.

Миналата седмица 22 учени в Швеция призоваха политиците на страната да предприемат решителни действия. Досегашния подход се провали, се казва в изявлението им.

Критиката идва не само от шведски учени, но и от техни колеги от съседни страни. Еспен Накстад, заместник-директор на здравния директорат в Норвегия, аналог на здравните министерства, изрази еднозначно мнението си за стратегията на Швеция: "Мисля, че е напълно погрешна", каза той в интервю преди няколко дни.

Норвежците, които се връщат от Швеция, трябва да останат в карантината за 14 дни, а финландците са затворили границата си с Швеция - нещо, което досега не се е случвало.

Независимо от мненията, шведите ще се придържат към своя “специален път”. Без строги ограничения и с предимно доброволни мерки.

Интересен момент е как се държат хората в Швеция.

Най-добра картина дават данните на Google. Компанията използва приложенията си за мобилни телефони, за да отчита колко хора посещават определени места, магазини или паркове. По отношение на гарите и спирките, данните за Швеция показват минус 35 процента.

В България този процент е минус 46% за спирки на метро, автобус и влакове, но движението към работните места е намаляло само с 28%, т.е. може да се предположи, че повече хора използват колите си; както и че спадът е и заради учениците, които се обучават дистанционно. (За град София тези числа са минус 53% за спирки и гари при безплатна Синя и Зелена зона, и респ. минус 32% за движение към работно място)

Самата Швеция също отбелязва разлики по региони: на юг в провинция Калмар присъствието на работни места е намаляло само с малко повече от 20 процента, в Стокхолм обаче, въпреки либералния режим - с минус 50 процента - стойност, сравнима с Берлин и Хамбург, но доста по-висока от тази за София.

В държавите с пълен lockdown като Испания и Италия спадът е с 85 процента.

Заради Covid-19 ски сезонът в Швеция беше прекратен по-рано. Много от хората от Стокхолм са отменили популярните Великденски пътувания до островите Готланд и Оланд. Според вестник „Dagens Nyheter“ спадът на ваканционните пътувания към тези дестинации е бил 90 процента .

Хаштагът #StayAtHome също е популярен и в Швеция. Пак по данни на Google, престоят в домовете се е увеличил с 12 процента в делничните дни, макар и не толкова силно, колкото в Германия (плюс 20 процента) или Италия, Испания и Франция (повече от 30 процента). За София това число е +13%, а общо за България +9%.

В момента в Швеция има значително повече смъртни случаи в сравнение със съседите ѝ, а броят им се увеличава с всеки изминал ден.

Общо 256 смъртни случая бяха отчетени от Агенцията за обществено здраве в сряда и четвъртък (22 и 23 април). Във Финландия от началото на болестта има само 172.

Как стои Швеция по отношение на тестването. 9357 теста на милион население. Швеция има малко над 10 млн. население. За България това число е 3 886, за Германия - 24 738.

Ако се сравнят данни за смъртността на милион население, се вижда, че шведите изпреварват значително стойностите на съседите си. При тях загиналите от Covid-19 са над 2000 души.

Инфекцията се разпространява главно в Стокхолм. Регионът представлява по-малко от една четвърт от територията на страната и там са отчетени 60 процента от всички смъртни случаи. Голяма част от болните в Стокхолм са от северните квартали с имигранти, особено сред сомалийската общност, за които е характерно, че живеят големи семейства в малки апартаменти. Шведите, обратно, живеят доста по на широко. Там не е прието няколко положения да обитават едно жилище. И да не забравяме - шведите са много физически активна нация. Те карат колело почти цяла година и може да се каже, без да е преувеличено, че са доста физически калени заради начина си на живот.

Това обяснява и защо средната възраст на починалите от Covid -19 е доста висока.

Нещо друго много важно за Швеция: там никой не подлага на критика решенията на здравните власти, напротив, те срещат широка подкрепа от обществото.

Агенцията за обществено здраве (Folkhälsomyndigheten) играе ключова роля в страната. Нейният генерален директор Йохан Карлсън аргументира пред шведската телевизия причината за либералния подход: "Много труден е експериментът да се затвори населението за четири или пет месеца.”

Карлсън казва още, че би предпочел да постигне успех с методи, които могат да се поддържат с месеци, без хората да се бунтуват. По този начин разпространението на болестта „може да бъде предотвратено по най-добрия възможен начин“.

Държавни експерти като Карлсън са високо ценени в Швеция и правителството обикновено прилага техните препоръки едно към едно.

Швеция "да се готви за хиляди жертви" заради либералния подход към пандемията . Социалдемократът получи мандат от парламента по-рано този месец, благодарение на който правителство може да въведе извънредни мерки. Досега Льовен не е използвал тази опция.

Според последните проучвания, Льовен се радва на по-голямо доверие от когато и да било за почти шест години на власт.

Прочетете още:

Covid-19 и играта с числата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022