Испания, ляво на борд Снимка: © Getty Images
  • Първото коалиционно правителство в Испания от 4 десетилетия беше формирано от Педро Санчес (Социалистическа партия) и Пабло Иглесиас ("Подемос")
  • Лявото управление ще дължи съществуването си на подкрепата на по-малки партии и мълчаливото съгласие на каталунските националисти
  • Испания все още не се е възстановила напълно от щетите на икономическата криза, а Санчес се готви да прокара радикална лява програма за управление на страната
  • Привидният край на политическата нестабилност е под въпрос заради потенциалната уязвимост на правителството от напрежението в Каталуния

Четири парламентарни избори за четири години. Два от тях - проведени само за последните 12 месеца. Резултатът: непрекъсната политическа нестабилност в Испания.

Сега социалистът Педро Санчес успя да получи крехка подкрепа от новия парламент, но цената на успеха му може да се окаже твърде висока за пълен мандат.

167 гласа подкрепиха създаването на ново ляво коалиционно правителство между Социалистите и лявото движение "Подемос" на Пабло Иглесиас.

165 депутати гласуваха против кабинета. Победата на Санчес беше възможна само благодарение на факта, че 18 от членовете на парламенте не участваха в заседанието. Тринадесет от тях са членове на Каталунската републиканска лява партия, която настоява за отделянето на региона от централното управление на Испания.

Това беше вторият опит за избирането на Санчес като премиер, след като в неделя парламентът не успя да събере абсолютно мнозинство от 176 гласа, необходимо за решение от първи тур.

Педро Санчес ръководи испанското правителство от юни 2018 г., като само за този период се наложи да се проведат два предсрочни парламентарни вота - през април и ноември 2019 г. И двата не успяха да произведат работещо мнозинство. Санчес сам предизвика последните избори в края на 2019 г. с надеждата, че ще успее да консолидира подкрепа за еднопартийно управление. Вместо това Социалистическата работническа партия на Санчес загуби още три мандата, а националистическата група Vox се оказа трета политическа сила в новия парламент.

Няколко дни след обявяването на резултатите Педро Санчес и лидерът на лявото протестно движение "Подемос" Пабло Иглесиас подписаха предварително коалиционно споразумение, като се ангажираха да не допуснат крайната десница на власт.

Изборът на новото правителство слага временен край на нестабилността в управлението, но наблюдатели предупреждават, че зависимостта на Санчес от каталунските националисти в парламента може да го постави в уязвима позиция спрямо движението за независимост.

За първи път от десетилетия Испания ще бъде управлявана от коалиционен кабинет. Така или иначе - в страната няма стабилно мнозинство, откакто "Подемос" влезе в парламента през 2015.

Проектобюджетът за 2020 г. на Санчес предвижда увеличаване на данъците за банките - опит за възстановяване на част от спасителната програма от 60 млрд. евро за системата по време на икономическата криза. Безработицата в Испания остава на сравнително високо ниво от 14%, а делът на младите хора без работа е цели 33 на сто. Средните доходи в страната изостават на фона на големите икономики в Западна Европа.

Педро Санчес се ангажира да отмени част от спорните реформи на Мариано Рахой, които засягат защитата на работниците срещу уволнение. Коалиционното споразумение с "Подемос" предвижда минималната работна заплата да се увеличи от 1050 евро на 1200 евро в рамките на мандата на парламента.

Ще бъдат повишени данъците на хората с над 130 000 евро годишен доход. Предвижда се и увеличаване на облагането за големите компании и ръст на разходите за здравеопазване до 7% от БВП към 2023 г. Предвижда се и план за контрол на наемите на имоти и регулиране на строителния пазар, за да се облекчи достъпа на по-младите хора, които желаят да придобият собствено жилище.

Основният проблем, с който Санчес ще трябва да се справи, е нерешеният въпрос с Каталония. Социалистът обеща да проведе нова серия от преговори с регионалното правителство, за да получи подкрепата на ERC за кабинета. Тази договорка обаче може да се разпадне във всеки момент, доколкото част от ръководните фигури на каталунската партия се намират в затвора заради участието си в организирането на референдума за независимост от 2017

Лидерът на опозиционната Народна партия Пабло Касадо обвини Педро Санчез, че поставя бъдещето на страната в ръцете на "терористи и пучисти". Амбицията на премиера за дипломатично решение на конфликта между Барселона и Мадрид зависи от един основен въпрос: ще успее ли да удържи управлението стабилно, когато в коалицията му присъства фактор като "Подемос".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022