Испания може да позволи на децата да излизат навън от 27 април Снимка: © Getty Images

Децата в Испания нямат право да излизат от домовете си от 14 март насам заради строгите мерки срещу пандемията от Covid-19 в страната. Премиерът Педро Санчес обаче обеща да смекчи ограниченията от 27 април, така че да може най-малките да „излязат на чист въздух“.

Заради мерките в Испания осем милиона деца не могат да излязат дори за разходка пред блока или до магазина с техните родители. Позволено им е да напускат домовете си само за получаване на медицински грижи.

Правителството иска да запази здравето на една от най-рисковите групи, но Испанската коалиция за правата на децата предупреди, че по този начин ще бъде засегнато физическото и психическото им здраве. Организацията инициира предложение мерките да бъдат облекчени, за да може децата да излязат навън и да осъществят физическа дейност, а този призив беше подкрепен от кмета на Барселона – Ада Колау.

„Тези деца трябва да излязат навън. Не чакайте повече“, каза тя.

Случаите на Covid-19 в Испания са общо 194 хиляди, а жертвите към този момент са повече от 20 000. Отчетеният брой на излекуваните е над 74 хиляди души. Въпреки че страната е една от най-засегнатите в Европа, премиерът Педро Санчес каза, че е оставила в миналото „най-екстремните моменти“ и е успяла да удържи „бруталната атака на пандемията“.

Министър-председателят каза, че на децата ще им бъде позволено да излизат, но добави, че все още не е решил как ще бъдат приложени новите правила, тъй като те трябва да са „ограничени и придружени от условия, за да се избегне заразата“.

„Предложението е от 27 април най-младите граждани да имат възможността да напуснат домовете си и за малка част от деня да могат да се насладят на свеж въздух“, сподели той, но не каза за колко време ще трае промяната, нито дали ще има определени часове, в които децата да могат да излизат навън.

Санчес съобщи, че ще обсъди детайлите по смекчаване на мерките с местните власти в неделя и ще последва съветите на педиатрите. Различни източници съобщават, че новото правило ще важи само за децата под 12 години, но това все още не е потвърдено.

Санчес сподели, че ще се допита до парламента да удължи извънредното положение до 9 май, тъй като постигнатите резултати „все още не са ефективни, а повече от всичко - чупливи“. Санчес каза, че здравето на населението не може да бъде рискувано заради „прибързани решения“.

В събота в Испания бяха отбелязани още 565 смъртни случая вследствие на коронавирус. Това е известно намаление на новите случаи след преминаването на пика и правителството позволи на някои служители да подновят работата си по строежи и в заводи от този понеделник.

Въпреки всичко, основните мерки остават налице. Възрастните могат да излизат само до магазини за хранителни продукти, до аптеки или за да отидат на работа. Децата не могат да напускат домовете си.

Други страни, като Дания например, започнаха да отварят начални училища, а там премиерът Мете Фредериксен постанови и подновяването на работата на детските градини. Норвегия също планира да ги отвори в понеделник. Германия ще възобнови работата на някои училища на 4 май. Швеция, от своя страна, държи училищата отворени още от началото на кризата. Нито една от тези страни обаче не е по-голяма жертва на вируса от Испания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024