Обратно към нормалния живот: Дания първа в Европа отвори училища и детски градини Снимка: © Unsplash

Дания стана първата страна в Европа, която отвори отново детските градини и училищата въпреки продължаващата пандемия от Covid-19. В сряда, 15 април, врати отвориха детски ясли, детски градини и начални училища – от първи до пети клас, предадоха AFP и местните медии The Copenhagen Post и The Local.

Тези учебни заведения бяха затворени на 12 март като мярка в борбата срещу коронавируса - тогава в Дания бяха отчетени малко над 670 случая на граждани с коронавирус.

Въпреки началото на плана за частично връщане към нормалния живот в Дания, часовете бяха подновени в около 35% от училищата в столицата Копенхаген. Останалите учебни заведения са изискали повече време от властите, за да спазят здравните изисквания, когато отворят врати. Очаква се това да стане до 20 април.

Критиките към страната са, че правителството все още е оставило преустановена работата на малкия бизнес – ресторанти, кафенета и фризьорски салони. Планира се те да бъдат отворени отново в средата на май.

Църквите, библиотеките, спортните зали, търговските центрове и други обществени места остават затворени до 10 май. В сила остава и мярката за затваряне на държавните граници. Забранени са и събиранията на повече от 10 души на едно място.

Поводът за отварянето на училищата и детските градини е продължаващият спад в броя на приетите в болница пациенти с Covid-19, както и на все по-малкия брой на хора в интензивните отделения, каза премиерът Мете Фредериксен.

„Добра работа, Дания! Нека продължим по същия начин и през втората половина на тази криза. На правилния път сме. Нещата са под контрол“, каза министър-председателят. "Работата ни не е да се грижим за интересите на определени групи, а да намерим балансирано решение, което да е добро за здравето и да даде значително по-добри решения за работните места".

А причината за отварянето на училищата тя обяви още преди няколко седмици: "Отварянето на училищата и услугите за най-малките ще даде възможност на родителите да работят необезпокоявано. Това е важно, защото много задачи остават недовършени“.

Политиката на Дания е да планира постепенно връщане към нормалната всекидневна активност с повишена лична отговорност към спазването на правилата за социално дистанциране и хигиена. Училищата трябва да осигурят спазване на мерките за дистанция от 2 метра между отделните чинове в класните стаи.

Някои родители се противопоставиха на мярката за отваряне на училищата заради загриженост за здравето на децата си. Дори се появи петиция „Моето дете не е морско свинче“, която събра 18 000 подписа.

Хенрик Вилхелмсен, директор на училище в столичния квартал Ньоребро, каза, че очакват „доста деца да бъдат оставени у дома“. Учениците от средните училища и гимназиите ще продължат с онлайн обучението и се очаква да се завърнат в класните стаи на 10 май.

„Разбирам, че както някои родители, така и някои учители ще се притесняват да не се заразят. Затова децата и възрастните трябва да прекарват колкото може повече време навън. Трябва да се поддържа и по-голяма дистанция между децата, когато са в класните стаи. Ще трябва да се поддържа по-висока хигиена. А ако почувствате дори най-малко здравословно неразположение, тогава ще си останете у дома", каза още преди седмица Мете Фредериксен.

В момента в Дания са отчетени 6511 заразени с коронавирус, жертвите са 299, а излекуваните – над 2500 души.

Австрия беше първата страна в Европа, която представи план за завръщане към нормалния начин на живот. Във вторник правителството позволи на малките магазини, в които не се продава храна, да отворят врати, докато спазването на социална дистанция и носенето на маски в магазините и в градския транспорт остава задължително.

Австрия обаче, за разлика от Дания, планира да остави училищата затворени поне до средата на май, а същото важи за кафенетата и ресторантите.

Във вторник Мете Фредериксен съобщи, че един от основните приоритети на правителството в момента е датчаните постепенно да се завърнат на работа, макар не всички да могат да се върнат по едно и също време.

Премиерът обяви, че за да може прогресът да продължи, от съществено значение е гражданите да спазват препоръките на здравните власти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023