Снимка: © Unsplash

Дания стана първата страна в Европа, която отвори отново детските градини и училищата въпреки продължаващата пандемия от Covid-19. В сряда, 15 април, врати отвориха детски ясли, детски градини и начални училища – от първи до пети клас, предадоха AFP и местните медии The Copenhagen Post и The Local.

Тези учебни заведения бяха затворени на 12 март като мярка в борбата срещу коронавируса - тогава в Дания бяха отчетени малко над 670 случая на граждани с коронавирус.

Въпреки началото на плана за частично връщане към нормалния живот в Дания, часовете бяха подновени в около 35% от училищата в столицата Копенхаген. Останалите учебни заведения са изискали повече време от властите, за да спазят здравните изисквания, когато отворят врати. Очаква се това да стане до 20 април.

Критиките към страната са, че правителството все още е оставило преустановена работата на малкия бизнес – ресторанти, кафенета и фризьорски салони. Планира се те да бъдат отворени отново в средата на май. 

Църквите, библиотеките, спортните зали, търговските центрове и други обществени места остават затворени до 10 май. В сила остава и мярката за затваряне на държавните граници. Забранени са и събиранията на повече от 10 души на едно място. 

Поводът за отварянето на училищата и детските градини е продължаващият спад в броя на приетите в болница пациенти с Covid-19, както и на все по-малкия брой на хора в интензивните отделения, каза премиерът Мете Фредериксен.

„Добра работа, Дания! Нека продължим по същия начин и през втората половина на тази криза. На правилния път сме. Нещата са под контрол“, каза министър-председателят. "Работата ни не е да се грижим за интересите на определени групи, а да намерим балансирано решение, което да е добро за здравето и да даде значително по-добри решения за работните места".

А причината за отварянето на училищата тя обяви още преди няколко седмици: "Отварянето на училищата и услугите за най-малките ще даде възможност на родителите да работят необезпокоявано. Това е важно, защото много задачи остават недовършени“.

Политиката на Дания е да планира постепенно връщане към нормалната всекидневна активност с повишена лична отговорност към спазването на правилата за социално дистанциране и хигиена. Училищата трябва да осигурят спазване на мерките за дистанция от 2 метра между отделните чинове в класните стаи.

Някои родители се противопоставиха на мярката за отваряне на училищата заради загриженост за здравето на децата си. Дори се появи петиция „Моето дете не е морско свинче“, която събра 18 000 подписа.

Хенрик Вилхелмсен, директор на училище в столичния квартал Ньоребро, каза, че очакват „доста деца да бъдат оставени у дома“. Учениците от средните училища и гимназиите ще продължат с онлайн обучението и се очаква да се завърнат в класните стаи на 10 май.

„Разбирам, че както някои родители, така и някои учители ще се притесняват да не се заразят. Затова децата и възрастните трябва да прекарват колкото може повече време навън. Трябва да се поддържа и по-голяма дистанция между децата, когато са в класните стаи. Ще трябва да се поддържа по-висока хигиена. А ако почувствате дори най-малко здравословно неразположение, тогава ще си останете у дома", каза още преди седмица Мете Фредериксен.

В момента в Дания са отчетени 6511 заразени с коронавирус, жертвите са 299, а излекуваните – над 2500 души.

Австрия беше първата страна в Европа, която представи план за завръщане към нормалния начин на живот. Във вторник правителството позволи на малките магазини, в които не се продава храна, да отворят врати, докато спазването на социална дистанция и носенето на маски в магазините и в градския транспорт остава задължително. 

Австрия обаче, за разлика от Дания, планира да остави училищата затворени поне до средата на май, а същото важи за кафенетата и ресторантите.

Във вторник Мете Фредериксен съобщи, че един от основните приоритети на правителството в момента е датчаните постепенно да се завърнат на работа, макар не всички да могат да се върнат по едно и също време.

Премиерът обяви, че за да може прогресът да продължи, от съществено значение е гражданите да спазват препоръките на здравните власти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях