Испания забранява таксите за ръчен багаж в Ryanair и други нискобюджетни авиокомпании Снимка: © Getty Images

Няколко нискотарифни авиокомпании, сред които Ryanair и Easyjet, са глобени от Испания заради техни политики за "несправедливи" цени за ръчен багаж.

Испанското министерство по социалните права и въпросите на потребителите заяви, че глобата е в размер на 150 млн. евро. Санкционирани са нискобюджетните превозвачи Ryanair, Vueling, Volotea и Easyjet по разследване, което е започнало миналото лято.

В допълнение към глобата и съгласно решение на съда, на четирите авиокомпании е забранено да таксуват пътниците за ръчен багаж в бъдеще.

Испанската информационна агенция Cadena SER пише, че авиокомпаниите ще бъдат глобени заради това, че са налагали на пътниците допълнителни такси за запазване на места за деца и други лица, които се нуждаят от помощ. Министерството обвинява превозвачите, че при закупуване на самолетни билети клиентите не винаги виждат крайната сума, която ще им струват всички услуги до самия край на процеса.

Асоциацията на испанските авиокомпании (ALA), която представлява авиокомпаниите, отвърна на решението, като нарече глобите "непропорционални" и посочи, че авиокомпаниите все още могат да обжалват.

Тя не е съгласна със забрана срещу допълнителните плащания за ръчен багаж, като смята, че това ще навреди на пътниците като "премахне възможността им да избират точно това, от което се нуждаят".

"В резултат на това около 50 милиона пътници, които понастоящем не пътуват с голям ръчен багаж на борда, а само с по-малък ръчен багаж под седалката, няма да могат да се възползват от възможността да плащат само за основни услуги, което ще ги принуди да заплащат услуги, които не използват", се казва в позиция на асоциацията.

Източници от министерството съобщават за британския вестник "Guardian", че Генералната дирекция за защита на потребителите е започнала разследване през юни миналата година след оплаквания от потребителски организации за "неправомерни практики", прилагани от въпросните компании.

Разследването се е съсредоточило върху четири области, сред които таксуване на допълнителен ръчен багаж и избор на място на борда.

Това е един от първите случаи, в които се прилага решение на Съда на Европейския съюз от 2014 г., според което ръчният багаж не може да бъде обект на допълнителни такси, стига да отговаря на разумни изисквания за тегло и размер.

Понастоящем няма общоевропейски стандарти за политиките за ръчен багаж и те се определят от самите авиокомпании.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024