Наричат го "Бикини убиеца" заради облеклото, в което откриват повечето му жертви. Наричат го и "Змията" заради способността му да заблуждава полицията и да се измъква от затвора. Сравняват историята му с тази на "Талантливия мистър Рипли".

Сериалът на BBC и Netflix, който носи заглавието The Serpent, започва с документални кадри от негово телевизионно интервю, в което на въпроса дали е извършвал убийства, той отговаря "Съдът реши, че не съм". 

"И все пак не отговорихте". 

"Това е моят отговор". 

"Някои казват, че просто сте успял да се отървете". 

"Така казва и списание Time. Може би е истина. Но сега вече не мога да бъда съден никъде по света". 

Това е истинската история на Шарл Сображ, един от най-известните серийни убийци в Азия от 70-те години. Независимо от дързостта на престъпленията си той успява да избяга от правосъдието в продължение на дълги години и никога не е изразявал съжаление за деянията си.

Истинското му име е Хачанд Баонани Гурумук Шарл Сображ. Роден е през 1940 г. в Сайгон (Виетнам), но се мести във Франция още като дете. Сображ се забърква в серия от кражби, като за известно време лежи в затвора. След като излиза на свобода обаче, успява да проникне в елитните кръгове на парижкото общество, за да продължи да извършва престъпления - този път на много по-високо ниво. 

През 1970 г. решава да се премести в Индия заедно със съпругата си Шантал, която му ражда дъщеря в Мумбай. Сображ отново е арестуван, след като участва във въоръжен обир, но успява да избяга от затвора и се прехвърля в Кабул. 

Там започват първите му кражби и атаки срещу туристи от западни държави, които посещават Азия по т.нар. "маршрут на хипитата". Този тип престъпления ще се превърнат в запазена марка на "Змията" в следващите години. Сображ е арестуван за пореден път в Афганистан, но отново се измъква - този път симулира внезапно заболяване, успява да си осигури трансфер в болница, там упоява охранителя си и изчезва. 

Тайланд е мястото, в което "The Serpent" засича своя главен герой - тук вече той разполага и с двама съучастници. Сображ сменя самоличността си, представя се за търговец на скъпоценни камъни и по този начин се сближава с нищо неподозиращи млади туристи от САЩ и Европа. Привлича ги с организирането на пищни партита, а след като печели доверието им, ги упоява, ограбва и убива, отнемайки документите им за самоличност.

Смята се, че в рамките на две години той е убил не по-малко от 12 души, като според някои оценки жертвите му са повече от 20. 

В продължение на месеци никой не успява да разбере какво се е случило с младите туристи, които пътуват сами или по двойки през Южна Азия с по една раница на гърба. Всичко започва да се разплита благодарение на упоритата работа на холандски дипломат на име Херман Книпенберг, който тръгва по следите на безследно изчезнало момче и момиче в Банкок. 

През 1976 г. Сображ е осъден на 12 години лишаване от свобода заради едно от доказаните убийства, но животът, който води в затвора в Делхи, е като ваканция. Престъпникът подкупва надзирателите си, те се отнасят към него като към знаменитост и му предоставят удобства като телевизия и подбрана храна. Малко преди изтичането на присъдата му Сображ отново бяга от затвора, като прилага коронния си номер - нелегално парти, упояване на охранителите, изчезване.

Играта на котка и мишка продължава до 1997 г., когато той се връща във Франция и започва да печели милиони - този път съвсем легално, макар и не особено морално. Сображ е готов да продаде своята версия за живота си на всеки, който е готов да му плати. 

Единственият човек, който не се отказва от мисията си да разкрие цялата истина, е дипломатът Книпенберг. The Serpent показва какво му струва този опит. 

В момента Шарл Сображ е на 76-годишна възраст и излежава доживотна присъда в Катманду, Непал. През 2008 г. докато е в затвора, сключва брак с новата си съпруга Нихита Бисуас - дъщеря на адвоката му, 20-годишна по това време. 

В едно от последните си скорошни интервюта той отрича всички обвинения срещу себе си и твърди, че жертвите му са "наркомани", убити от мафията. Въпреки това - през 1977 г. той разговаря с двама американски журналисти Ричард Невил и Джули Кларк, и пред тях признава, че е убил поне дузина души в последните пет години. 

Главните роли в сериала са поверени на френския актьор Таар Раим ("Пророк"/Un prophète), Били Хаул, Джена Колман и Ели Бамбър. Продуцентите на The Serpent са създали филма си основно по историята, описана от собствените показания на Сображ в книгата на журналистите Невил и Кларк, като са предпочели да не разговарят със самия затворник. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът