През 60-те години на миналия век двете най-големи компании за зърнени закуски в САЩ се състезават да разработят закуска за тостер по едно и също време.

Конкуренцията им е сравнявана с тази на Ford и General Motors при автомобилите. Става въпрос за Post и Kellogg, чиято история е в основата на сюжета на новия филм Unfrosted на Netflix.

Продукцията е и режисьорски дебют за комика и актьор Джери Сайнфелд, който в Unfrosted влиза и в ролята на ръководител на разработките в Kellogg.

Освен съперничеството между Post и Kellog, друг интересен конфликт във филма е този с млекарите - те се страхуват, че закуска, която не изисква мляко, би ги извадила от бизнеса.

Unfrosted, в който участват също Хю Грант, Ейми Шумър, и българката Мария Бакалова, се създава повече от десетилетие. Идеята идва от сценариста на филма "Сайнфелд" - Спайк Ферестен, който впоследствие е част и от екипа на Unfrosted. През 2013 г. той се шегува, че ще направи филм, базиран на любимата закуска на Джери Сайнфелд.

Когато идва Covid-19, на Сайнфелд му се налага да спре да прави стендъп и така той и Ферестен се заемат с Unfrosted. И двамата смятат, че бизнесът със зърнени храни за деца е забавен - „сериозни мъже в костюми измислят глупави неща за деца“, кoментира Ферестен пред TIME.

Въпреки че филмът е комедия, той се основава на историческото съперничество между най-големите американски производители на зърнена закуска.

Kellogg и Post са основани в Батъл Крийк, Мичиган, и в действителност имат дълга история на вражда помежду си. В началото на 1900 г. Чарлз Уилям Поуст краде рецепта на Kellogg за продукт, който нарича „post-toasties“. Става дума за сладкиши за тостер, които се състоят от сладък пълнеж, запечатан вътре в два слоя тънка, правоъгълна бисквитена кора.

Състезанието за най-добрата храна за закуска

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Ключовата съставка за успеха на бисквитените сладкиши Pop-Tart на Kellogg е наемането на Бил Поуст през 1963 г. Самият Бил Поуст няма нищо общо с компанията Post, нито с Чарлз Уилям Поуст и затова името му е променено във филма. Сценаристът Ферестен е сметнал, че герой на име Поуст, работещ за Kellog в продуцкия за враждата между Kellog и Post, би бил объркващ за зрителите.

По времето, в което Бил Поуст решава да си сътрудничи с Kellog, той управлява завода на бисквитите Hekman в Гранд Рапидс, Мичиган. Поуст носи прототипи на Pop-Tart на децата си и тогава разбира, че продуктът е хит.

В Unfrosted децата играят ключова роля като тези, през които трябва да се тества вкуса. В една сцена героят на Сейнфелд попада на деца, които ядат остатъци от контейнер край завода на компанията Post.

Pop Tarts

В края на 1963 г. Kellogg’s Pop-Tarts са хит на тестов пазар в Кливланд. На следващата година Kellogg разпродава всичките партиди от четирите оригинални вкуса на бисквитения сладкиш – ягода, боровинка, ябълка, касис и кафява захар с канела.

Kellogg добавя глазура на продукта през 1967 г. и след това пръчици през 1968 г., по предложение на Бил Поуст. Днес Pop-Tarts се предлагат в повече от 20 вкусове, а фабриките произвеждат около 7 милиона бройки от продукта на ден.

В уебсайта на Pop-Tarts пише, че името, измислено от изпълнителния директор на Kellogg Уилям Ламот, е игра на думи. Заигравката е популярното поп-арт движение от 60-те години.

Друго нещо, което играе ключова роля за успеха на Pop Tarts е женското овластяване през 60-те и 70-те години на миналия век. Докато жените се изкачват на все по-високи работни позиции, те се нуждаят от закуска, която децата им да могат да изядат бързо, според книгата на Хедър Арнд Андерсън "Breakfast: A History".

Тигърът Тони - талисмана на Kellog - и други герои

Хю Грант като Тигъра Тони - талисман на Frosted Flakes на Kellog

Няколко героя във филма са измислени версии на истински хора. Джак ЛаЛан, изигран от Джеймс Марсдън,е отговарял за опитването на вкусовете в Kellog. ЛаЛан вдъхновява пакетите от фолио на Pop-Tarts, след като дефилира в обемем костюм от фолио, който ползва за домашни тренировки.

Търл Рейвънскрофт (в ролята Хю Грант) наистина е казал, това което се превръща в ключова реплика на талисмана на Frosted Flakes Тигъра Тони: „Grrrrreeeat!“.

Аз съм единственият човек в света, който е направил кариера с една дума: Grrrrreeeat!“, шегува се Рейвънскрофт през 1996 г. пред вестник Orange County Register.

Ейми Шумър играе филантропа и изпълнителен директор на Post Марджъри Поуст. Тя е представена като жадна за бизнес жена, която дори лети до Москва, за да представи идеи за зърнени закуски на Съветския съюз - във въпросната сцена във филма е и Мария Бакалова.

Мария Бакалова в Unfrosted на Netflix

В действителност Марджъри Поуст се оттегля като директор на корпорацията Post през 1958 г., шест години преди излизането на Pop-Tart.

Бил Поуст, който помага за създаването на Pop-Tarts, няма да може да види Unfrosted на Netflix, тъй като почина през февруари на 96-годишна възраст. Създателите на филма не са работили с него по продукцията, но изпълнителният директор на Kellogg във филма е базиран на Бил Поуст.

Джери Сейнфелд и Ферестен започват да пишат сценария на Unfrosted в Zoom, след като холивудските продукции спират по време на пандемията.

Pop Tarts може да не са най-пълноценната закуска – все пак са предимно от силно преработени съставки – но според TIME филмът Unforsted е „чисто, здравословно забавление".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024