Истинската Марта от "Baby Reindeer" съди Netflix за 170 милиона долара

Фиона Харви - първообразът на жената-преследвачка от сериала "Baby Reindeer" - стана обект на подигравки и обвинения от непознати хора по цял свят след премиерата на хита на Netflix.

"Истинската Марта", както стана известна шотландката, е решила да си го върне тъпкано на стрийминг платформата - с дело за 170 милиона долара.

Харви живее в анонимност до момента, в който комикът Netflix и Ричард Гад разказват реалната история на тормоз, упражняван от нея върху него - необичайно обръщане на половете спрямо традиционното "преследване" и несподелена любов.

Гад твърди, че всичко в "Baby Reindeer" му се е случило в действителност, а под "всичко" има предвид не само нетърпимото психическо насилие от Марта, но и физическо сексуално насилие от негов продуцент.

Променени са само имената на героите (включително неговото), както и няколко детайли от сюжета. Някои отклонения са по-дребни, но други като осъдителната присъда на финала са доста по-големи.

Абсурдната драма провокира интереса на хиляди души по цял свят, които започнаха да търсят връзки в социалните мрежи на Гад и приятелите му, за да разобличат виновниците.

Фиона Харви беше разконспирирана по една от отличителните вулгарни фрази, които нейната героиня Марта изпраща многократно на Ричард Гад.

Шотландката реши да се възползва от нежеланата медийна интрига и да разкаже своята гледна точка - включително пред Пиърс Морган. Потвърди, че се познава с Гад и че е посещавала бара, в който той е работил. Но отрича да му е изпращала десетки хиляди мейли и стотици гласови съобщения, както Марта прави в сериала.

Междувременно е завела дело за клевета, като твърди, че сериалът ѝ е нанесъл вреди "със сила и мащаб без прецедент".

Сюжетът с осъдителната присъда на Марта е един от мотивите на Фиона Харви да поиска обезщетение за оклеветяване.

Сериалът има над 50 милиона гледания за няколко месеца. До последната седмица той е в топ 10 на най-гледаните продукции на Netflix.

Стрийминг платформата обяви, че ще се защитава по съдебен път. Netflix застава и "зад правото на Ричард Гад да разкаже своята история".

Делото ще се гледа пред съд в Калифорния. Харви съди само Netflix, но не и създателят на сериала Ричард Гад.

За Netflix "Baby Reindeer" e пример за неочакван глобален успех от сюжет, който първоначално изглежда съдържание за регионална публика във Великобритания. За два месеца от излизането си шоуто се оказва един от двигателите за цялостния растеж на приходите на компанията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024