Истинският Succession: 37-годишният син на Джордж Сорос наследява империята му Снимка: © Getty Images

92-годишният инвеститор и филантроп Джордж Сорос ще прехвърли контрола върху бизнеса си за 25 млрд. долара на своя по-малък син Алекс.

Това съобщава Wall Street Journal в своя статия, посветена на посоката, в която ще поеме управлението на фамилното богатство, като описва история, достойна за продължение на Succession.

Алекс Сорос е роден през 1985 г. от втория брак на неговия баща със Сюзан Уебър. Пред WSJ той се самоопределя като човек, принадлежащ към център-лявото пространство, който никога не си е представял, че би могъл да стане наследник на инициативите на баща си.

Решението на Джордж Сорос да се откаже от контрола в полза на по-малкия му син се оказва изненадващо на фона на по-ранните му заявки, че не би искал фондацията му да се предава "по наследство", а предпочита да се управлява "от човек, който е най-подходящ за тази дейност".

WSJ посочва, че в продължение на години приближените до Сорос са смятали по-големия му син Джонатан (р. 1970) за естествения наследник на бизнеса и благотворителните му дейности.

Завършил публична администрация и доктор по юридически науки от Харвард, Джонатан Сорос работи за инвестиционния фонд на баща си от 2002 и е главен инвестиционен директор до 2011, като стабилизира компанията след финансовата криза. По-късно създава и своя самостоятелна фирма за частни инвестиции.

В крайна сметка обаче Алекс Сорос печели доверието на баща си, като често го представлява на събития, свързани с организацията, по света. Според техни сътрудници - Джонатан е бил по-аналитичен за разлика от импулсивния си баща. Давал е израз на недоволството си от някои решения на Сорос-старши, а когато напрежението между двамата е засегнало въпроса за две назначения на мениджъри на високо ниво, Джордж е решил, че конфликтът подкопава властовата му позиция.

Джонатан Сорос, чиито родители се развеждат, когато той е на 7 години, казва пред WSJ, че винаги е имал едно наум с баща си - "Знаех, че може да промени мнението си. Като трейдър той беше известен именно с това".

Той напуска семейния бизнес през 2011 г., за да "запази мира в семейството".

"Приключихме бизнс отношенията си в доста добри отношения. Бях разочарован, но не съжалявам за нищо", казва той за баща си.

Той и брат му Алекс са "приятелски настроени, но не са близки", казват източници на Wall Street Journal, които познават двамата синове на Джордж Сорос.

Алекс Сорос е четвъртото дете на милиардера, a детството му съвпада с периода, в който баща му става световноизвестен финансист и фактор. Като момче мечтае да прекарва повече време с него: "Баща ми беше там, но все едно го нямаше. През цялото време мислеше за пазарите", казва той.

Приятелите му от детските години го описват като интроверт, който се е смущавал от богатството на семейството. При пътувания в чужбина понякога се е налагало да бъде охраняван от бодигардове заради притеснения за сигурността му. Фамилното му име често привлича нежелано внимание.

Спортът и хипхопът стават неговата страст и израз на желанието му "да бъде по-нормален". Американският футбол е това, което стои над философията и политиката в "класацията" на личните му интереси, според негов приятел, цитиран от WSJ.

Едва след като родителите му се развеждат през 2004 г., баща му започва да му обръща по-голямо внимание.

По това време Алекс вече е на 18 години - не се интересува особено от света на финансите, но прекарва часове наред в обсъждане на идеи и глобална политика с Джордж Сорос.

Само до преди няколко години той е по-известен с партитата, които организира в Хемптънс и Кан, заобиколен от манекенки и приятели от хайлайфа.

Алекс работи за кратко във фондация "Отворено общество" между 2004 и 2006, но отначало почти не взима думата по време на срещи на борда и не прави впечатление като човек, който някой ден ще наследи баща си. Едва през 2015 г. - четири години след напускането на Джонатан - той поема по-активна роля.

През декември Алекс Сорос е избран за председател на "Отворено общество" на мястото на Джордж Сорос, в момента вече е и президент на фонда му за събиране на политически дарения.

Алекс е и единственият член на семейството в инвестиционната комисия, която осъществява надзор над Soros Fund Management - компанията, която контролира парите на фондацията и фамилията.

Сега стилът му се определя като "колегиално ръководство, което се отличава от това на баща му" - с вглеждане в детайли, които Сорос-старши обикновено е пренебрегвал.

Сорос-младши казва, че е по-ангажиран политически - в последните месеци той провежда срещи с представители на администрацията на Джо Байдън, както и с държавни и правителствени ръководители като президента на Бразилия Лула да Силва и премиера на Канада Джъстин Трюдо.

Фондациите "Отворено общество", създадени от Джордж Сорос, инвестират близо 1,5 млрд. долара всяка година в подкрепа за правозащитни неправителствени организации по цял свят, университети и други образователни институции.

Сорос е един от големите донори и в американската политика, като финансира както политици, така и кандидати за изборни позиции в прокуратурата и полицията с цел да елиминира системния расизъм в наказателната система. Инициативите му обаче се вземат на въоръжение от страна на крайнодесните фракции - включително в Европа - които обграждат образа му с всевъзможни конспиративни теории.

Алекс Сорос коментира пред WSJ, че "колкото и да му се иска да извади парите от политическата сфера - докато другата страна продължава да го прави, ще трябва да го правим и ние".

В същото време, той не се колебае да се разграничава от по-крайнолевите групи по отношение на чувствителни теми като ограничаването на свободното слово в университетите.

Алекс Сорос е по-фокусиран върху вътрешната политика в САЩ, отколкото баща му. Той твърди, че помага на Демократите да повишат подкрепата си сред латино-гласоподавателите и да мобилизират по-висока избриателна активност сред чернокожите си привърженици. Призовава партията да бъде "по-патриотична и отворена за по-широк кръг избиратели", като казва, че "само защото някой гласува за Тръмп, това не го прави загубен глас или расист".

"Алекс не владее аудиторията, така както го прави баща му, и изглежда, че изпитва неудобство на събирания с голяма публика, твръдят колегите му. Пречи му и относителната липса на опит на световната сцена. Но назначението му може да помогне на организацията в едно важно отношение - Алекс едва ли може да бъде използван като "плашилото", което Джордж Сорос беше за десницата", пише Wall Street Journal.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024