Историческа реч на Зеленски в Бундестага: "Г-н Шолц, съборете тази стена, помогнете ни да прекратим войната" Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски изнесе силна реч пред германския Бундестаг, ден след като се обърна към американския Сенат с призив за по-силна подкрепа за страната си в разгара на руската военна инвазия.

Посрещнат с аплодисменти на крака от присъстващите в залата, Зеленски предизвика спомените на германските законодатели от периода на разделението на Източна и Западна Германия, като сравни ситуацията в Украйна с издигане на нова Берлинска стена в Европа.

"Г-н канцлер Шолц, съборете тази стена. Покажете лидерска сила. Моля ви, помогнете ни да спрем тази война", каза президентът на Украйна в речта си, като цитира думите на Роналд Рейгън в Берлин от 1987 г. - "Г-н Горбачов, съборете тази стена".

"Обръщам се към вас три седмици след атаката на руските войски. Русия бомбардира нашите градове и унищожава всичко. Окупаторите вече убиха 108 деца - насред Европа, в 21 век. В най-мрачния час за нашата държава и за цяла Европа, ви призовавам да положите повече усилия.

Путин издигна стена между хората в Европа. С всяка следваща бомба, която Русия хвърля над Украйна, тази стена става все по-висока. Но и колебанията на Запада да приеме Украйна в НАТО и ЕС са "камъни" за тази стена. Германия помогна за изграждането на стената, която изолира Украйна и я оставя в ръцете на Русия", каза още Володимир Зеленски.

Той не пропусна да отправи критики спрямо германските правителства за това, че са допуснали да помогнат на Русия за изолирането на Украйна - особено чрез газопровода "Северен поток 2".

"Ние винаги сме казвали, че "Северен поток 2" е оръжие. А какъв отговор получавахме? Бизнес, бизнес, бизнес".

Той посочи, че руската армия не прави разлика между цивилни и войници при обстрела на Украйна. Зеленски призова да се организира въздушен мост - отново по историческия пример на Берлин от 1948-1949 г. по време на съветската блокада на града - с който ще се гарантира и въздушната сигурност на страната.

"Това е Бабин Яр (едно от знаковите места в Киев от периода на нацисткия Холокост в Украйна по време на Втората световна война, б.р.). Точно там сега падат бомбите. В Европа отново се опитват да унищожат един цял народ. Защо? Хората в Украйна искат да живеят на свобода, а не да бъдат подчинени на руската държава. Всеки трябва да помогне, за да не се срамува след войната от това, че не се е намесил. 80 години след Втората световна война - каква е стойността на историческата отговорност?", попита още Зеленски пред Бундестага.

Той благодари на всички германски граждани - журналисти, доброволци и предприемачи - които са помогнали на Украйна по верме на войната, но призова за по-сериозни санкции срещу Русия, защото текущите не са достатъчни за спирането на войната.

Въпреки че германските депутати аплодираха Зеленски след включването му, дебат по казаното от него не се състоя.

Вместо това председателстващата заседанието Катрин Гьоринг-Екхард реши да премине към следващите точки от дневния ред и дори поздрави двама от депутатите по случай рождения им ден.

Решението ѝ предизвика смут и недоволство в залата от страна на опозицията.

Spiegel посочва, че председателят на ХДС Фридрих Мерц е разкритикувал управляващите за това, че моментът на изслушването на Володимир Зеленски е "напълно неподходящ" заради предварително насрочената дискусия по темата за Covid-ваксините в същия ден. Искането на Мерц за провеждане на обсъждания за Украйна не беше одобрено.

Външният министър на Германия Аналена Бербок обяви, че "в този момент слушането има истинска сила".

Норберт Рьотген от ХДС описа безразличието на мнозинството към речта на Зеленски като "най-недостойният момент, който някога съм преживявал в Бундестага".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023