Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски изнесе силна реч пред германския Бундестаг, ден след като се обърна към американския Сенат с призив за по-силна подкрепа за страната си в разгара на руската военна инвазия. 

Посрещнат с аплодисменти на крака от присъстващите в залата, Зеленски предизвика спомените на германските законодатели от периода на разделението на Източна и Западна Германия, като сравни ситуацията в Украйна с издигане на нова Берлинска стена в Европа. 

"Г-н канцлер Шолц, съборете тази стена. Покажете лидерска сила. Моля ви, помогнете ни да спрем тази война", каза президентът на Украйна в речта си, като цитира думите на Роналд Рейгън в Берлин от 1987 г. - "Г-н Горбачов, съборете тази стена". 

"Обръщам се към вас три седмици след атаката на руските войски. Русия бомбардира нашите градове и унищожава всичко. Окупаторите вече убиха 108 деца - насред Европа, в 21 век. В най-мрачния час за нашата държава и за цяла Европа, ви призовавам да положите повече усилия. 

Путин издигна стена между хората в Европа. С всяка следваща бомба, която Русия хвърля над Украйна, тази стена става все по-висока. Но и колебанията на Запада да приеме Украйна в НАТО и ЕС са "камъни" за тази стена. Германия помогна за изграждането на стената, която изолира Украйна и я оставя в ръцете на Русия", каза още Володимир Зеленски. 

Той не пропусна да отправи критики спрямо германските правителства за това, че са допуснали да помогнат на Русия за изолирането на Украйна - особено чрез газопровода "Северен поток 2". 

"Ние винаги сме казвали, че "Северен поток 2" е оръжие. А какъв отговор получавахме? Бизнес, бизнес, бизнес". 

Той посочи, че руската армия не прави разлика между цивилни и войници при обстрела на Украйна. Зеленски призова да се организира въздушен мост - отново по историческия пример на Берлин от 1948-1949 г. по време на съветската блокада на града - с който ще се гарантира и въздушната сигурност на страната. 

"Това е Бабин Яр (едно от знаковите места в Киев от периода на нацисткия Холокост в Украйна по време на Втората световна война, б.р.). Точно там сега падат бомбите. В Европа отново се опитват да унищожат един цял народ. Защо? Хората в Украйна искат да живеят на свобода, а не да бъдат подчинени на руската държава.  Всеки трябва да помогне, за да не се срамува след войната от това, че не се е намесил. 80 години след Втората световна война - каква е стойността на историческата отговорност?", попита още Зеленски пред Бундестага. 

Той благодари на всички германски граждани - журналисти, доброволци и предприемачи - които са помогнали на Украйна по верме на войната, но призова за по-сериозни санкции срещу Русия, защото текущите не са достатъчни за спирането на войната. 

Въпреки че германските депутати аплодираха Зеленски след включването му, дебат по казаното от него не се състоя. 

Вместо това председателстващата заседанието Катрин Гьоринг-Екхард реши да премине към следващите точки от дневния ред и дори поздрави двама от депутатите по случай рождения им ден. 

Решението ѝ предизвика смут и недоволство в залата от страна на опозицията. 

Spiegel посочва, че председателят на ХДС Фридрих Мерц е разкритикувал управляващите за това, че моментът на изслушването на Володимир Зеленски е "напълно неподходящ" заради предварително насрочената дискусия по темата за Covid-ваксините в същия ден. Искането на Мерц за провеждане на обсъждания за Украйна не беше одобрено. 

Външният министър на Германия Аналена Бербок обяви, че "в този момент слушането има истинска сила". 

Норберт Рьотген от ХДС описа безразличието на мнозинството към речта на Зеленски като "най-недостойният момент, който някога съм преживявал в Бундестага". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи

"Продай на Remix" - услугата, която дава втори живот на дрехите ви

"Най-зелените компании в България“ отличи Remix за изключителни постижения в областта на устойчивата мода