Снимка: © Getty Images

Върховният съд на САЩ преобърна изцяло досегашното си тълкувание на конституцията, като обяви, че вече не може да има федерална защита за възможността на жените да правят аборт.

Това означва, че отделните щатски власти вече имат право да въведат пълна забрана върху прекратяването на бременността, без това да бъде оспорвано на по-висока инстанция.

Решението слага край на близо 50-годишната юридическа практика след произнасянето по знаковото дело "Роу срещу Уейд". Още през май Politico имаше информация, че новото консервативно мнозинство във Върховния съд ще прекрати защитата на правото на аборт.

Промяната доведе до сериозно политическо напрежение сред активистите за правата на жените и в редиците на Демократическата партия.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси обвини републиканските щатски власти, че планират налагането на забрана за абортите на национално ниво, ако спечелят мнозинство на междинните избори за Конгреса през есента.

Тя уличи опозицията в политическо лицемерие, като даде за пример съпротивата на Републиканците срещу щатското закондателство, което въвежда регулации за притежанието на оръжия, но са готови да разрешат контрол върху правото на избор на жените дали да раждат.

CNN цитира данни от свое социологическо изследване, според което само 34% от американските граждани подкрепят отмяната на досегашното тълкуване на конституцията по делото "Роу срещу Уейд'.

66% от хората казват, че не са съгласни с пълната му отмяна. 58% смятат, че ако Върховният съд отмени забраната върху правото на аборт, местните щатски власти все пак не бива да въвеждат крайни законови пречки за жените, а правилата трябва да бъдат по-свободни.

51 на сто от респондентите са казали, че биха искали техният щат да бъде място, в което жените от други места могат да идват, ако имат нужда да направят аборт в безопасна среда и без заплаха от наказателно преследване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море