Снимка: © Getty Images

„Повече от клуб“ – това е мотото на футболния „Барселона“, а на стадион „Камп Ноу“ с големи букви е изписана именно тази фраза. В момента Испания е една от най-засегнатите от коронавируса държави в света, а областта Каталуния, където се намира Барселона, също страда под ударите на пандемията от Covid-19. Именно затова от легендарния футболен клуб предприеха благородна кауза.

За първи път в историята си „каталунците“ ще променят името на стадиона си. Той се казва „Камп Ноу“ от построяването си през 1957 година, но сега от клуба отстъпват правата за името за следващия сезон – 2020/2021 г.

Целта е новият спонсор, който ще бъде добавен към названието на съоръжението, да внесе средства в клубната каса, а те веднага да бъдат насочени към Фондацията на Барселона. Тя, от своя страна, ще ги инвестира в изследователски проекти в Каталуния, както и по целия свят, свързани в борбата срещу Covid-19.

От „Барселона“ не уточниха за какви проекти точно става въпрос, но заявиха, че „Камп Ноу“ ще остане като част от името на стадиона – веднага след името на новия спонсор.

„Във важен момент за света – най-голямата здравна, икономическа и социална криза в модерната история, „Барселона“ предприе уникално решение – такова, отговарящо на нуждите на обществото в този момент на несигурност“, обявиха от „блаугранас“. 

„Барса“ е наясно, че е длъжна на обществото, което оформя нейната идентичност като „повече от клуб“. Затова Бордът на директорите одобри продажбата на правата за името на стадион „Камп Ноу“ за сезон 2020/2021“, стана ясно от официалното съобщение на сайта на „каталунците“.

Вицепрезидентът на клуба Жорди Кардонер, който е и началник на Фондацията на „Барса“, каза: „Много сме щастливи, че можем да започнем тази инициатива, предлагаща нещо емблематично – името на нашия стадион, на институции, организации, бизнеси, които да допринесат в борбата срещу Covid-19“.

„Към момента не можем да определим ефектите от здравната криза, но това, което знаем, е, че ще използваме всички наши ресурси, за да я победим. За тази цел е толкова важно да сме заедно в една солидна и твърда инициатива“, съобщи Кардонер.

Предстои решението за новия спонсор да се одобри от членовете на клуба.

В Испания заразените са над 204 хиляди, а жертвите вследствие на коронавируса са малко повече от 21 хиляди. Над 82 хиляди души са се излекували. 

Прочетете още:

"Лудогорец по модела 60:40 - Харесва ли финансовият министър това?
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бургерът на бъдещето е вкусен, различен и екологичен

G burger е български и не се прави на месо

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат