Снимка: © Getty Images

В период, в който у нас има хиляди колебаещи се дали да си поставят ваксина срещу Covid-19 и повече от всякога е нужна мащабна информационна кампания, в медийното пространство се разпространи плашеща история отпреди 90 години, която няма общо с коронавируса. Няколко уважавани български медии публикуваха материал на 8 февруари за „катастрофата“ от германския град Любек, в който през 1930 г. умират над 70 ваксинирани бебета.

Статията, излязла на български език, е по оригиналния материал на немското издание Die Welt, но се откъсва сериозно от контекста на настоящата ситуация. Чрез липса на няколко важни обяснения за инцидента от 1930 г. тя предоставя още по-голяма платформа на противниците на Covid-препаратите да направят заключение, че „от ваксините се умира“.

През 1930 г. туберколозата е най-опасната болест и в германския град търсят начин да я овладеят. За целта 251 новородени получават доза от новия „препарат на Калмет“ (БЦЖ). От тях 173 проявяват симптоми на заболяването, но оцеляват, а 72 бебета умират. В материала се отбелязва, че причината е поредица от грешки при приготвянето на препарата.

„Днес знаем, че този най-голям имунизационен скандал в историята на Германия, наричан "Катастрофата от Любек", е нагледен пример за това как не бива да се провежда имунизационна кампания“, пише в статията. Тя е публикувана в момент, в който ваксинациите в България текат и вече близо 59 хиляди души са получили първа доза от ваксината срещу Covid-19, която няма нищо общо със случилото се отпреди 90 години.

Отбелязано е, че ваксината БЦЖ тогава се използва във Франция, САЩ, Русия и Испания, а Германия получава от Париж доставки с точни указания за приготвянето на ваксината. Набързо са отпечатани листовки, призоваващи родителите да ваксинират децата си.

„Съдебният процес, провел се в условията на тогавашната световна икономическа криза, масова безработица и политическа криза, осветлява причините за катастрофата от Любек: доставените от Париж култури били съхранявани в лабораторията заедно с човешки култури на туберкулозата. При това не били спазвани никакви мерки за сигурност, а лаборантката, която приготвяла дозите, дори не била специално обучена. Не били извършени никакви опити с животни, а детските лекари не реагирали на първите симптоми“, пише още в превода от Die Welt.

Авторите обаче пропускат ключово уточнение – новородените са се заразили заради случай на бактериално замърсяване с вирулентен щам Mycobacterium tuberculosis. Националният център за биотехнологична информация на САЩ е изготвил доклад със заглавие „Уроците от Катастрофата в Любек“, в който обяснява три важни заключения след смъртта на бебетата. Едно от тях е, че по-голяма част са се справили с щама, макар да е отбелязана 29% смъртност.

Авторите на материала са пропуснали и още една особеност – оказва се, че новородените показват значителна резистентност срещу Mycobacterium tuberculosis, но дозите са съдържали различни количества от него. В някои от тях бактериалната численост е била прекалено голяма, за да може бебето да се справи с патогена. Трето – липсва и фактът, че новородените не са били инжектирани, а са получили три дози през устата, през два дни.

Публикуването на материала е с "лош тайминг", както отбелязва един от потребителите в социалните мрежи, защото медицината преди 90 години не се характеризира с високи технологии, ясни стандарти за безопасност и строги предпазни мерки, както през 2021, когато светът е изправен пред глобална пандемия.

Днес производителите на ваксини срещу Covid-19 спазват високи хигиенни практики, които да гарантират качеството и защитата на препаратите от замърсявания. Дори при най-малкото съмнение в наличие на неизправност, клиничните тестове или производството се спират, както се случи с AstraZeneca и Johnson & Johnson през 2020 г.

Материалът, преведен от Die Welt, даде трибуна на хората, отричащи ваксинацият без оглед на променената ситуация. 

Според изследване на СЗО България от януари – 35% от българите не желаят да си поставят ваксина срещу Covid-19, а родители масово отказват децата им да се подлагат на антигенни тестове, каквато анкета за готовност прави в момента МОН.  


Прочетете още:

Журналистите ще бъдат ваксинирани срещу Covid-19 след членовете на избирателни комисии


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Асен Василев е с Covid-19

Финансовият министър ще изпълнява задълженията си дистанционно

И "Billions" се подигра с Peloton след "Сексът и градът": "Няма да си отида като Тузаря"

Втори сериал показа герой със сърдечен удар след тренировка на колелото на Peloton

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара