Годината е 1979, а Лондон кипи от живот. Маргарет Тачър е избрана за първата жена - министър-председател на Великобритания. Мюзикълът "Евита" на Андрю Лойд Уебър се играе в Уест енд, а "London Calling" на The Clash върви по радиостанциите. Престолонаследникът принц Чарлз току-що се е запознал с млада начална учителка на име Даяна Спенсър.

Джоана Озборн и Сали Мюър са момичета на 20-тина години, които решават да създадат своя бранд за плетива с перфектното име Warm & Wonderful. Започват от пазарски щанд в Ковънт Гардън, по-късно откриват магазин в Примроуз Хил и стават популярни с вълнените си пуловери с малки стилизирани овце.

В редовете от бели "облаци" винаги се крие една черна овца.

Животът на двете дизайнерки се променя през 1980 г., когато лейди Даяна се появява в компанията на бъдещия си съпруг принц Чарлз на поло мач, облечена в техния непогрешим модел - ярко червен пуловер с черна овца.

Даяна е една от първите популярни личности, харесали стила на Мюър и Озборн, и съвсем не е единствената.

"Като творци винаги сме се идентифицирали с черната овца - заради рецесивен ген някои овце се раждат с черна вълна за разлика от всички останали животни в стадото (в стадо от сто овце може да има само една черна). Пуловерът явно се хареса сред някои от "черните овце" на поп културата - Дейвид Боуи, Шели Дювал от "Сиянието", Антъни Андрюс от "Завръщане в Брайдсхед" и разбира се, лейди (по-късно принцеса) Даяна", разказват двете дизайнерки в историята на прословутия пуловер.

Даяна носи черната овца на още няколко публични събития, с което провокира огромен шум сред медийните коментатори и прави дизайна изключително популярен не само във Великобритания, но и по света.

През 80-те години пуловерът с овцете се появява в магазини в Ню Йорк и Токио. Високият интерес, естествено, води до създаването на множество копия.

Оригиналният пуловер на Warm & Wonderful обаче си остава култов елемент от модната история на Великобритания и вече е част от постоянната колекция на Victoria & Albert Museum.

Знаменитият модел ще се появи и в Епизод 3 от новия сезон на "The Crown", който ще направи премиерата си на 15 ноември по Netflix.

Създателите му са известни с абсолютния перфекционизъм по отношение на пресъздаването на детайлите от епохата, в която се развива действието на биографичния сериал за кралица Елизабет II и нейното семейство.

The Crown сезон 4: Емблематичните визии на принцеса Даяна и Желязната лейди

Новият сезон покрива именно периода от края на 70-те години до 1990 г., а костюмите са създадени от Ейми Робъртс, носителка на множество награди за филмови и театрални продукции.

През 2020 г. Warm & Wonderful влиза в партньорство с американското студио Rowing Blazers, за да създадат репродукция на прочутия пуловер с черната овца, като ще го пуснат в продажба за първи път от 1994 г. насам.

Моделът ще се предлага за 295 долара при предварителните поръчки, а заради прекомерния интерес от клиентите (според създателите на дизайна) началото на доставките ще се отложи с един месец до февруари 2021.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024