Историята на Roaring Kitty: От безработен бивш лекоатлет до милионер от GameStop

Кийт Гил е един от най-интересните герои на 2021 г., но е много вероятно никога да не сте чували името му.

За сметка на това, ако следите невероятната история с бунта на малките инвеститори срещу хедж фондовете чрез акциите на GameStop, вероятно сте срещали псевдонима му - Roaring Kitty. Под това име Гил се подвизава в YouTube и Twitter, където последователите му го познават по meme-тениските и червената лента за глава. Това, заради което го следват хората, не е екстравагантният му външен вид, а точните му анализи за финансовите пазари.

Гил е един от първите хора, които осъзнават потенциала на GameStop и залагат на нейния успех много преди балонът да се надуе и да доведе до ръба на фалита няколко професионални фондове, за да донесе огромна печалба на дребните инвеститори, подкрепящи любимата си компания.

Няколко седмици след разгара на скандала - Гил се появи на изслушване пред Конгреса в конферентна връзка от дома си. За първи път последователите му го видяха облечен в костюм, а прословутата му лента този път беше окачена на заден фон върху снимка на котка с надпис "Hang on there" ("Дръж се" - скрито послание към акционерите, които още държат дялове от GameStop).

Още по-интересна обаче е личната история, която самият Roaring Kitty разказа пред членовете на американския Конгрес.

"Инвестицията ми в GameStop беше успешна. Но аз го знаех още през декември 2020 г. - много преди пика - когато цената още беше 20 долара на акция. Бях толкова щастлив, когато при гостуването на семейството ми в Броктън за празниците им споделих страхотната новина, че сме милионери. 2020 г. беше изключително тежка за нас. Освен че трябваше да се справяме с Covid-пандемията, моята сестра Сара почина неочаквано през юни. За мен беше невероятно удоволствие, че този път можех да споделя малко добри новини", разказва той.

Бащата на Кийт Гил е шофьор на камион, майка му - медицинска сестра. Роден е в семейство с три деца и е първият от фамилията, който получава диплома за завършена бакалавърска степен.

Като студент показва много добър потенциал на лекоатлет, но така и не успява да постигне голямата си мечта - да избяга една миля за по-малко от 4 минути. Контузия слага край на спортната му кариера твърде рано.

Кийт излиза от колежа през 2009 г. в разгара на Световната финансова криза, без дългосрочна перспектива за работа.

Първата му позиция е в компания за продажба на офисни консумативи в родния му град Броктън. От 2010 до 2014 г. работи в софтуерен стартъп, който разработва програма за анализ на фирмени акции и предлага свързани търсения за инвеститори.

"Годишната ми заплата не надвишаваше 40 000 долара, но научих някои неща за инвестициите. Научих как да върша трудоемката работа по ровичкането във финансовите отчети на една компания, как да се фокусирам върху реалната дългосрочна стойност, а не върху преобладаващите пазарни настроения или заглавията по медиите", казва той.

Между 2017 и 2019 г. Гил остава безработен. През това време започва активно да следи финансовия пазар в опит да запази и увеличи ограничените спестявания на семейството.

Това е единственият начин да прави пари и да задоволява интереса си към борсите, докато стои бе зработа.

През април 2019 г. приема предложение да разработва лекции по финансова грамотност към MassMutual. Инвестиционните съветници използват неговите уроци, за да ги предлагат на своите клиенти. Самият Гил никога не е работил като брокер на чужди пари, никога не е предлагал персонализирани съвети за инвестиции срещу такси или комисионни.

"Аз съм индивидуален инвеститор. Инвестицията ми в GameStop и публикациите ми в социалните мрежи са изцяло мои. Използвам публична информация за проучване на пазара и стойността на конкретни компании. Следя комплексен набор от фактори и следя стотици акции - всичко това в търсене на пазарни несъответствия. Като много други хора понякога споделям в социалните мрежи мислите и анализа си относно конкретни акции и дали са оценени коректно. Това направих и с GameStop", казва Гил пред Конгреса.

В средата на 2019 г. цената на GameStop тръгва надолу след разочароващи отчети за полугодието. Акциите започват да се търгуват на много ниска цена, която според него не отразява реалната стойност на активите й. Това, което му дава стимул да започне да инвестира в тях, е публичната информация, че Майкъл Бъри се интересува от GameStop.

Кийт Гил обяснява увереността си в потенциала на компанията с два аргумента:

Първо, пазарът подценява позицията й в гейминг индустрията. 2020-а е годината, в която се очаква пускането на нови конзоли. GameStop - единственият голям търговец на дребно, занимаващ се с продажба на видео игри в САЩ - има над 60 милиона абонати в програмата си за лоялни клиенти и продължава да държи значителен пазарен дял.

На второ място, Гил вярва, че GameStop може да се реформира, като се възползва от възможностите за дигитална търговия и достигне до нови източници на приходи: по-големи каталози с игри, дигитално съдържание и събития за общността, стрийминг и електронни спортове.

"Инвестицията, която направих, беше рискова, но бях уверен в своя анализ и бях готов да приема загубата, ако се окажеше, че бъркам. Таймингът ми съвсем не беше перфектен, а много от опциите ми изтекоха без печалба, защото цената на акциите на GameStop не помръдваше от ниските позиции за по-дълъг период от очакваното", казва той.

На въпроса защо е започнал да споделя инвестиционните си идеи в социалните мрежи като Roaring Kitty, Гил дава следното обяснение:

"Моите познания в инвестирането достигнаха ниво, при което сметнах, че публичното им споделяне може да помогне на други хора. Мислих, че като споделям идеите си и приемам чуждата критика, ще мога да открия и слабите места в анализа си. Хедж фондовете и други фирми от Уол стрийт разполагат с екипи от анализатори, които работят заедно при събирането на данни и критика за инвестиционни идеи. Индивидуалните инвеститори нямат това предимство. Платформи като YouTube, Twitter, и WallStreetBets в Reddit създават равни конкурентни условия. В годината на карантини и Covid, обменянето на мнения с други инвеститори в социалните мрежи беше безопасен начин за общуване. Забавлявахме се", казва той.

Гил твърди, че никога не се е интересувал от това дали зрителите му купуват от същите акции или не - "фокусът ми беше върху фундаментите на бизнеса".

"Заслужава да се отбележи, че 5 месеца след като започнах да стриймвам, последният ми епизод от 2020 г. имаше около 96 едновременни зрители, като средната продължителност на гледането беше 25 минути. На Коледа имах само 529 абонати в YouTube и 550 последователи в Twitter. Това са миниатюрни числа. Истината е, че хората не се интересуваха от скучни и повтарящи се анализи за GameStop или други акции - и в това няма нищо лошо. За онези от нас, които наистина се интересуваха от това, стриймът създаваше възможност за подобряване на тезата, основана на фундаментите на пазара. Можехме да анализираме събитията в реално време и да си говорим честно", казва той.

Кийт Гил признава, че "има малък опит и почти не разбира от фините настройки на пазара".

Призивът му към законодателите е да сложат начало на дебат за умишлените манипулации със залагания срещу компании и с отказа на някои брокери (като Robinhood) предоставят своевременно достъп на клиентите си до акциите.

"Влад Дракула, продадохте ли клиентите си?": Въпрос на Илон Мъск вкара Тенев от Robinhood в обяснителен режим


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024
Важно днес

Байдън се оттегли от президентската надпревара в САЩ и подкрепи Камала Харис

Президентът казва, че прави това "в най-добрия интерес" на партията и на страната си.

21:02 - 21.07.2024
Важно днес

Денков: Целта на Пеевски е да бъде единственият деребей в държавата

ПП-ДБ иска оставката на Калин Стоянов заради забавената реакция в село Воден

18:16 - 21.07.2024