"Влад Дракула, продадохте ли клиентите си?": Въпрос на Илон Мъск вкара Тенев от Robinhood в обяснителен режим Снимка: © Getty Images

„Хората искат отговор и искат да знаят истината“ – по този начин Илон Мъск се обърна към българския предприемач Влад Тенев, който е един от двамата съоснователи на мобилното приложение Robinhood и негов изпълнителен директор.

CEO-то на Tesla и Тенев разговаряха в платформата за аудио чат Clubhouse тази неделя, като темата на дискусията бе аферата Gamestop – атаката на индивидуалните инвеститори срещу финансовия елит на Уол Стрийт. Тя доведе до разоряването на няколко хедж фонда чрез изкуствено надуване на цените на акциите на няколко компании, за фалита на които бяха заложили големите инвеститори. В това до известна степен участва и самият Мъск, който написа в профила си в Twitter "Gamestock!", и изстрелването на цените започна.

Приложението за онлайн търговия Robinhood попадна под светлините на прожекторите, след като ограничи купуването на акции в Gamestop и още няколко компании. Така постави съмнения дали наистина служи на инвеститорите-аматьори или играе за големите „акули“ на Уол Стрийт и за мощните финансови институции.

Robinhood на Влад Тенев: Как приложението печели пари, щом потребителите не плащат такси? Robinhood на Влад Тенев: Как приложението печели пари, щом потребителите не плащат такси?

В разговора си с Тенев Илон Мъск го нарече „Влад Дракула на акциите“ (Vlad the stock Impaler), пише Market Watch. Един от най-богатите хора на света свърза първото име на българския предприемач със средновековния влашки владетел Влад Цепеш. Той настоя за отговор защо миналата седмица Robinhood ограничи купуването на акции в няколко компании, при положение че твърди, че не играе в полза на финансовите институции.

„Миналата сряда наблюдавахме безпрецедентна активност, невиждано претоварване на системата ни“, обясни Тенев. „Хората обсъждаха случващото се в социалните мрежи и все повече от тях се присъединяваха към Robinhood. Имаше много голяма активност при купуването на акции“.

Забравете за аферата Gamestop - армията от инвеститори в Reddit вече надува цените на среброто Забравете за аферата Gamestop - армията от инвеститори в Reddit вече надува цените на среброто

Съоснователят на приложението каза, че то е станало най-популярното в AppStore същия ден и почти най-тегленото в Play Store на Google. Основано е през 2013 и предлага на всеки търгуване с акции онлайн без заплащане на такси и без посредник. Идеята на името му идва от това, че опитва да „демократизира пазара за всички“, да взима от богатите и да дава на бедните.

„В 3:30 ч. след полунощ миналия вторник екипът ни получи файл от Националната клирингова корпорация за ценни книжа (NSCC). Robinhood и други компании всеки ден трябва да спазват определени изисквания за депозити, наложени от клирингови къщи като NSCC (б.а. - която завършва онлайн транзакциите). Количеството им е базирано на различни фактори като волатилност и концентрация на ценни книжа. Поискаха да предоставим обезпечителни депозити от 3 милиарда долара“, каза Тенев. „Това е сума с доста по-голям магнитуд от обикновено“.

Мъск попита събеседника си как са били изчислени точно 3 млрд. долара и изрази съмнения за „странния“ файл, получен в 3:30 ч. през нощта.

„Robinhood беше събрал около 2 млрд. долара в рисков капитал до онзи момент. Нямахме избор, трябваше да се съобразим с капиталовите изисквания на регулаторите“, добави Тенев.

Съоснователят на мобилното приложение за онлайн трейдинг каза, че цифрата е паднала до 1,4 млрд. след допълнителни разговори.

„Robinhood иска демократизация на достъпа до акции за всички и знам, че това не беше добре за клиентите ни, но нямахме избор. Не забранихме обаче продажбата, защото хората често се ядосват, че държат дадена акция и не могат да я продадат. Това е по-лошият вариант“.

„Всъщност това, което хората ги интересува, е дали сте продали клиентите си“, отвърна му Мъск, а българският предприемач отговори, че винаги ще има „теоретични лимити“ върху търговията.

Robinhood си навлече още повече критики, след като привлече 1 млрд. долара от инвеститорите си и от кредитни линии, за да излезе от сложната ситуация. Може и да няма доказателства, но ако някой смята, че приложението няма връзка с финансовия елит на САЩ, трябва само да погледне към компаниите, които помогнаха за събирането на тези средства – сред тях са JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley и Barclays.

Аферата GameStop принуди Robinhood на Влад Тенев да потърси спешно $1 млрд. Аферата GameStop принуди Robinhood на Влад Тенев да потърси спешно $1 млрд.

Приложението за онлайн трейдинг не начислява такси на потребителите си, затова трябва да прави пари по друг начин. Това става рез налагане на такси на компании, предоставящи финансови услуги, които си плащат за постоянен поток от поръчки за търгуване в приложението. Robinhood печели от разликата в цената, която потребителите са склонни да платят за акция, и цената, на която те искат да продават. Така на преден план излиза въпросът – играят ли Влад Тенев и екипът му в полза на клиентите или в полза на големите акули от Уол Стрийт?

„Ние винаги сме до клиентите си. Направихме Robinhood за тях – за милионите хора, които се чувстват изоставени от финансовата система на Америка. За хората, които се чувстват пренебрегнати от големите финансови институции на Уол Стрийт. За тези, които искат гласът им да бъде чут и желаят да покажат на света, че инвестирането е за всеки“, отговаря Тенев в интервю за USA Today, публикувано в неделя.

От 1 февруари Robinhood позволява купуване на максимум само 1 допълнителна акция в Gamestop и сключване на до пет договора за опции. Има ограничения и за друг от участниците в аферата – AMC. Потребителите на Robinhood могат да купуват максимум 10 акции, както и да сключват до 10 договора за опции.

На своя сайт фирмата на Тенев обяви, че от 1 февруари коригира списъка си с ограничени акции. Компаниите в него бяха 50, но вече са осем – освен двете гореспоменати, там попадат още BlackBerry, Express, Genius Brands International Inc., Koss Corp., Naked Brand Group и Nokia Corp.


Прочетете още:

Майкъл Бъри: Гениалният акционер в GameStop, който направи пари от Световната финансова криза

10-годишният акционер, който победи големите инвеститори с печелба от над 5000%


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024