10-годишният акционер, който победи големите инвеститори с печелба от над 5000% Снимка: © Getty Images

Стотици индивидуални инвеститори победиха големите инвестиционни фондове, залагащи за фалит на компанията Gamestop, като закупиха акции и повишиха пазарната ѝ капитализация с 1700%. Сред хората, които участваха в успеха срещу „акулите“ от Уол Стрийт, е и едно 10-годишно момче от Сан Антонио.

Джейдън Кар получава необичаен подарък от майка си през декември 2019, когато е още на 8 г. Той иска Xbox 1, защото е запален по видеоигрите, но за сметка на това се сдобива със специален сертификат, на който пише, че е собственик на 10 акции в Gamestop.

Майка му Нина Кар решава да направи този необикновен жест, за да го научи как да инвестира още от малък – нещо, което й се е искало да може на по-ранна възраст. Тя е инвеститор-аматьор и решава да купи на Джейдън няколко акции - стойността на едната тогава е 6,19 щатски долара, пише The New York Times. Малко повече от година след това изкуственото им повишаване доведе цифрата до над 350 долара.

Войната на Илон Мъск с Уол стрийт: Защо милиардерът подкрепи бунта на "бедните" в GameStop Войната на Илон Мъск с Уол стрийт: Защо милиардерът подкрепи бунта на "бедните" в GameStop

Подаръкът на Нина към сина ѝ е по случай Kwanzaa – ежегоден празник, с който се чества афро-американската култура. Майката изработва сертификат в интернет и с него обяснява на малкото момче какво е да бъдеш инвеститор. Чрез подаръка тя иска да го научи на един от основните стълбове в Kwanzaa, който гласи, че всеки трябва да изгражда своето собствено богатство и да помага на останалите.

Нина следи акциите на Gamestop, но до началото на 2021 не е обнадеждена – компанията е пред фалит, а хедж фондовете са заложили за поевтиняването на ценните книжа. След като обаче индивидуалните инвеститори се уговориха в платформата Reddit да ударят финансовия елит, стойността на акциите избухна.

„Изведнъж чух на телефона си – динг, динг, динг“, разказва 31-годишната Нина пред San Antonio Express-News. „Грабнах го и видях, че стойността на една акция е станала 351 долара. Бях шокирана. Купих ги само за 6 долара всяка. Помислих си, че това няма как да бъде истина“.

Кар веднага решава да се допита до сина си какво иска да прави със собствеността си. „Опитах да му обясня какво се случва и как това е изключително необичайно. Попитах го: „Запазваш или продаваш?". Знаех, че продажбата е правилният избор, защото стойността веднага можеше да се срине“.

Джейдън също мисли така, макар да се доверява единствено на съветите на майка си. Двамата продават акциите за 3200 долара, което означава, че са реализирали печалба от над 5000%.

„Бях шокирана и развълнувана едновременно“, казва Нина, цитирана от The New York Times.

Двамата с 10-годишния ѝ син решават да запазят 2200 долара за образованието на Джейдън, а останалите 1000 да инвестират в акции на Roblox. Това е мултиплейър платформа за онлайн игри, която е изключително популярна сред децата в САЩ. Скоро ще излезе на борсата и Джейдън иска да се превъплъти в ролята на инвеститор. Мечтае още да купи акции в Microsoft, когато стане по-голям.

„Дългосрочното инвестиране е важно, защото точно по този начин спечелих пари сега“, казва момчето от Сан Антонио. „Той определено е готов да влезе на пазара с пълна сила“, добавя майка му.

Нина Кар се е посветила на това да обучи сина си в сферата на финансите след смъртта на баща му – бивш военен медик, починал през 2014 г. Семейството получава месечна пенсия, която им помага да се издържат.

Нина е научила Джейдън как да говори с банкери, как да спестява парите си и дори как да използва дебитна карта.

„Ние сме афро-американци. Не виждате много случаи като нашия в днешно време. Исках да му дам основата, за да научи как се управляват финанси, защото щеше да ми е много полезно да знаех тези неща на неговите години“, обяснява тя.

„Той е всичко, което ми остана. Той е наследството ми. Надявам се много други родители да последват моя пример. Учете децата си как да спестяват“.


Прочетете още:

 Robinhood на Влад Тенев: Как приложението печели пари, щом потребителите не плащат такси? Robinhood на Влад Тенев: Как приложението печели пари, щом потребителите не плащат такси?

Аферата GameStop принуди Robinhood на Влад Тенев да потърси спешно $1 млрд. Аферата GameStop принуди Robinhood на Влад Тенев да потърси спешно $1 млрд.

Майкъл Бъри: Гениалният акционер в GameStop, който направи пари от Световната финансова криза Майкъл Бъри: Гениалният акционер в GameStop, който направи пари от Световната финансова криза


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024