Снимка: © Getty Images

Илон Мъск може да "счупи" финансовите пазари с една-единствена дума в Twitter.

Направи го в разгара на акцията на малките инвеститори от r/wallstreetbets срещу хедж фондовете, като стимулира купуването на акции в GameStop. Направи го и в ден по-късно, като просто добави #bitcoin в биографията си в Twitter и написа съвсем безгрижен туит: "Поглеждайки назад, беше неизбежно". Това беше достатъчно за моментално поскъпване с почти 20% на криптовалутата, според данните от сайта CoinDesk.

GameStop е война на малките инвеститори срещу големите риби от Уол стрийт - милиардерите от инвестиционните фондове, чиято предполагаема цел е да печелят от спада на акциите, без да проявяват сериозен интерес към самите компании и евентуалната загуба на работни места. Много от тях правят печалбата си от парите, които индивидуалните играчи губят поради неопитността си, както пише германският manager magazin.

Защо обаче Илон Мъск предпочете да застане на страната на "бедните" срещу богатите?

Ръководителят на автомобилния производител Tesla и на космическата компания SpaceX не страда нито от излишна скромност, нито от наивност по отношение на печеленето на пари. Собственото му състояние възлиза на 172,8 млрд. долара и до скоро беше No.1 в класацията на Forbes за най-богатите хора в света.

Мъск е зависим от Уол стрийт и води лична битка срещу големите фондове, които залагат спекулативно срещу неговите компании. Тази битка се води от години. Най-новата вълна на бунт, организиран от Reddit-инвеститорите, може би ще се окаже възможността на Мъск да съсипе някои от най-заклетите си противници, посочва германското издание.

От години Tesla се следи с критики от мениджърите на различни хедж фондове и професионални инвеститори. В продължение на няколко години след излизането на компанията на борсата акциите й не помръдваха нагоре, а цените им и без това се смятаха за надценяващи реалното развитие на корпорацията. Склонността на Мъск да прави грандиозни обещания също допринасяха за скептичното отношение.

През 2019 г. проф. Скот Галоуей дори направи смелата (и напълно погрешна) прогноза, че пазарната капитализация на Tesla ще се срине с 80% за една година заради "катастрофалното текучество" на висшия мениджмънт и заради "абсолютната неспособност на Илон Мъск да контролира емоциите си".

Галоуей не е единственият човек, който не вярваше на капацитета на Мъск да направи реален пробив: Tesla отдавна е сред популярните активи за "къси позиции", при които инвеститорите залагат на предстоящ срив в цените на акциите. Майкъл Бъри е сред тези хора и все още не се е отказал от залога си.

Мъск многократно е изразявал недоволство от атаките срещу компанията му и поне засега се оказва прав.

Ако сте купили акции през май 2019 г. и не сте ги продали, в момента възвращаемостта им е 22 пъти по-голяма, пише Wall Street Journal.

От края на 2019 г. (с кратък спад в началото на пандемичната криза) пазарната капитализация на Tesla расте с висока скорост, като надвишава в пъти тази на Ford или General Motors, макар че делът й от глобалния автомобилен пазар все още е съвсем малък.

Конфликтът на Мъск с short seller-ите датира още от 2014 г. Един от първите мениджъри на хедж фондове, които се провалят в залозите си срещу Tesla, е Уитни Тилсън (Kase Capital). По това време цената на акциите все още около 50 долара - скромно ниво от съвременна гледна точка.

Друг известен съперник е Дейвид Айнхорн от Greenlight Capital, смятан за един от най-успешните играчи на къси позиции (включително срещу Lehman Brothers). Айнхорн залага срещу Tesla от години, но все така напразно. През 2018 г. фирмата му отбелязва най-лошия период от създаването си, като съобщава за годишна загуба в размер на 34%.

Година по-късно Мъск си навлече санкции от Комисията за ценните книжа и борсите, след като публикува туит, че ще свали Tesla от публично предлагане, когато стигне цена на акциите си от 420 долара - поредна недвусмислена заплаха за инвеститорите, които залагат срещу него.

През лятото на 2020 г. Мъск измисли нова подигравка, като пусна за продажба червени сатенени женски шорти, наречени "short shorts" и щамповани с буквите S 3 X Y (имената на моделите на Tesla).

В последната година някои от най-големите критици на милиардера решиха да минат от другата страна и да инвестират в акциите. Един от тях е Андрю Лефт, ръководител на Citron Research.

По ирония, бунтът на Reddit в защита на GameStop нанесе огромни щети точно на неговия инвестиционен фонд и го принуди да обяви, че ще се откаже от публикуването на досегашните си бюлетини за къси позиции.


Аферата GameStop принуди Robinhood на Влад Тенев да потърси спешно $1 млрд.

Майкъл Бъри: Гениалният акционер в GameStop, който направи пари от Световната финансова криза

Отмъщението на бедните: Аферата GameStop, която разори хеджфондовете


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов