Няма такова нещо като съдба. Прогнозите може да бъдат самоизпълняващи се "предсказания", защото най-добрият начин да познаеш бъдещето, е да го създадеш. Така започва годишният списък с прогнози и предположения за бъдещето на технологичния бизнес на проф. Скот Галоуей - преподавател по маркетинг в NYU, предприемач, автор на книгите "The Four: The Hidden DNA of Amazon, Apple, Facebook, and Google" и "The Algebra of Happiness".

Точно преди година, още преди пандемията да преобърне света, той успя да познае, че 2020 г. ще бъде моментът, в който технологиите ще навлязат в здравеопазването, за да го променят из основи. Вярна беше и прогнозата му, че най-големите копмании ще инвестират сериозно в бизнеси, които могат да им носят редовни приходи по модела на абонаментните услуги.

Разбира се, никой не може да бъде застрахован от грешки - а Галоуей никога няма да забрави това, че преди две години прогнозираше спад на пазарната капитализация на Tesla с 80%... През 2020 г. не се сбъдна и единственото му политическо предсказание - че Демократите ще изберат за президент човек като Майкъл Блумбърг.

"Ценността на една прогноза не е в нейната точност - макар че е по-добре да си прав, отколкото да грешиш - ценността е в аргументацията и в дебата, който тази прогноза катализира", пише Галоуей. "Често се случва да проектираме бъдещето по модела на собствените си надежди и страхове, вместо да го предвиждаме. Но преосмислянето на прогнозите ни, независимо дали са били верни или не, ни дава възможност да опознаем и самите себе си".

Ето и кои са неговите предположения за бъдещето на технологичния бизнес през 2021:

2021 г. няма да е толкова ужасяваща

2021 г. ще премине под знака на макротенденцията, която прокарва най-големите промени както на пазарите, така и в живота на всеки човек - "Голямата дисперсия". Така Скот Галоуей нарича процеса по доставянето на големи обеми от продукти и услуги в много широк глобален мащаб, във времето и мястото, в което те са най-необходими, като се преодоляват всички възможни спънки и ненужни разходи.

През 2020 г. компаниите успяха да прескочат традиционните канали за връзка с клиентите - независимо дали продаваха физически стоки (като мебели и електроника), развлечение (като филми и сериали), или услуги (например спортни тренировки). В замяна на това бизнесът се адаптира към по-бързи, безконтактни доставки и дигитални гаранции. В много отношения тази промяна е страхотна, защото спестяваше време и ограничаваше риска от зараза с Covid-19, но в същото време задълбочи социалната изолация и в дългосрочен план заплашва да потисне емпатията между хората.

"Подобно на вируса - дисперсията не се интересува от нашите желания. Но можем да я планираме по-добре, а планирането е най-важното нещо", казва той.

Възходът на качественото обзавеждане за дома

Работата от вкъщи е дисперсия на труда. Covid-19 мобилизира огромна вълна от пренасочване на капитал от офисите към жилищните имоти. Капиталът и времето, което някога бяхме готови да влагаме в работното място и всекидневния транспорт, ще се прехвърлят към подобряването на домашната среда.

Онзи килим, който още преди пандемията изглеждаше жалък и вехт, вече става непоносим. Телевизорът не е достатъчен без стриймър от Sonos. И материалите за изработка на мебели, и недвижимите имоти стигнаха до рекордно високи стойности, като тази тенденция ще се запази, смята Галоуей.

SONOS и IKEA: Едно партньорство, за което трябва да знаете

Акциите на Airbnb ще стигнат $200, а компанията ще започне да предлага офиси за краткосрочен наем

Бизнесът с туристически настанявания се разраства - интересът се прехвърля от мегахотелите към индивидуалните имоти за почивка, а пазарът се прехвърля от големите световни вериги към онлайн-базирани услуги като Airbnb. Компанията, която излезе на борсата в края на 2020 г., има най-силният бранд в индустрията, предлага оферти за над 7 милиона стаи по цял свят, разполага с внушителни човешки ресурси в сферата на дизайна и технологиите и има повече инженери, отколкото в други "технологични" компании.

Следващата фаза на развитието й ще дойде благодарение на пандемията - когато хората започнат да се връщат към офисите си през 2021, вече няма да са склонни да се откажат от гъвкавостта, която са придобили по време на работата от вкъщи. Това ще е годината на разцвета на co-working пространствата, а Airbnb е най-добре позиционирана, за да изпревари всички останали.

Как Airbnb стана по-ценна от Marriott, Hilton и Hyatt

Войната на гигантите в сферата на здравеопазването

Достъпът до здравни услуги ще бъде мотиваторът за една от най-големите промени в глобалния бизнес. В момента здравеопазването в много страни харчи повече ресурси, отколкото връща на пациентите под формата на качествени и навременни грижи. Това е сфера, която създава огромни възможности.

В САЩ Amazon и Walmart са най-големите конкуренти, които навлизат в това пространство чрез придобивания на компании за здравни услуги - "най-мащабната прокси война в сферата на бизнеса", както я нарича Галоуей.

Американците от по-малките населени места имат по-добър достъп до магазините на Walmart, отколкото до болниците. Веригата е най-големият частен работодател в света, а разходите й за здравни застраховки са второто най-голямо перо след бюджета за заплати. Фирмата вече управлява клиники за първична медицинска грижа, а през юни придоби компанията, разработила здравното мобилно приложение Carezone. Очаквайте още подобни ходове през 2021.

Криптовалутите ще продължават да растат

Дисперсията на парите в дигитални валути може да се окаже един от най-важните трендове в бъдещето. Последователите на bitcoin вярват, че криптовалутата може да преструктурира глобалните финанси и политически системи. Теоретично тези инструменти създават защита срещу инфлационните процеси, както и по-голяма сигурност за богатството в нестабилни икономики, а възприемчивостта на традиционните институции към тях се засилва.

В момента глобалните инвестиции в bitcoin се оценяват на около 400 млрд. долара - стойност, сравнима с пазарната капитализация на компания от мащаба на Johnson & Johnson и подсказваща за подценяван актив. Макар че той продължава да е спекулативна инвестиция и е алтернативна валута с ограничено приложение, може да се окаже, че бъдещето е пред него.

Robinhood може да се превърне в следващия "злодей" на пазара

Ако Uber и Facebook досега бяха лицата на "икономиката на злодеите" (компании, търсещи печалба независимо от вредите за индивидуалните граждани), то през 2021 г. злодеят може да се окаже Robinhood - приложението за онлайн-търговия с акции, чийто съосновател е българският предприемач Влад Тенев.

Скот Галоуей посочва, че Robinhood не просто окуражава инвестирането в пазарите - то превърща търговията в игра, а това създава риск от нов тип хазартна зависимост.

"В Robinhood потребителите не са клиенти - те са продуктът. По-точно - сделките им са продуктът, който Robinhood продава на компаниите, които движат пазарите. Колкото повече търгуват потребителите им, толкова повече пари прави Robinhood. А потребителите им правят огромен брой сделки - нещо, което е абсурдно за младите, безпарични и неопитни клиенти на платформата. За Robinhood това е добре дошло, защото компанията печели повече пари чрез продажбата на поръчките им, отколкото щеше да спечели, ако образоваше хората...", казва той.

Няколко регулаторни компании вече започнаха наказателни производства срещу компанията заради практиките й, но това едва ли ще попречи на планираното първично публично предлагане, което се оценява на 20 млрд. долара.

Коя е Макензи Скот: Бившата съпруга на Джеф Безос е дарила 4 млрд. долара през последните 4 месеца

Личността на следващата година? Маккензи Скот

Бившата съпруга на Джеф Безос не получава признанието, което заслужава за усилията си при създаването на Amazon. През последната година Скот раздаде 4 млрд. долара за благотворителност - без много шум и с висока ефективност.

"Предсказваме, че тя ще направи Америка едно по-добро място. А и вече го прави. Затова Маккензи Скот е нашата личност на 2020 г.", пише Галоуей в своята статия.


Прочетете още:

11 тенденции за бъдещето ни през 2021 г. (Част I)

11 тенденции за бъдещето ни през 2021 г. (Част II)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени