Снимка: © Getty Images

Тя е 18-ият най-богат човек в света, след като наследи огромна част от състоянието на бившия си съпруг Джеф Безос. В същото време е дарила 6 милиарда долара за благотворителност само през 2020 и е обещала да предостави повече от половината от богатството си на различни каузи.

Макензи Скот, която дълго беше женена за основателя на Amazon, вече е дала 4 млрд. долара през последните 4 месеца, за да подпомогне страдащите от Covid-пандемията. В публикация в своя блог тя сподели, че е обмисляла да подпомогне 6500 различни организации, но се е спряла на 380 каузи.

„Тази пандемия беше разрушителна за животите на американците, които така или иначе страдаха. Икономическите загуби и последствията за здравето са по-тежки за жените, за чернокожите и за най-бедните. Междувременно милиардерите увеличиха своето състояние“, сподели МакКензи Скот.

Нейното собствено богатство се е увеличило с близо 24 млрд. долара само през 2020, а индексът на Bloomberg показва, че общото ѝ състояние се оценява на 60,9 млрд. Огромна част от него е от акциите на Amazon, които останаха при нея след развода с Безос. Скот е третата най-богата жена на планетата – след Франсоаз Бетанкур (L'Oréal) и Алис Уолтън (Walmart).

През юли тя дари 1,7 млрд. долара за 116 благотворителни каузи, като каза, че иска да обърне внимание на „организациите и лидерите, които осъществяват социална промяна“. Така общите ѝ дарения тази година достигнаха близо 6 млрд.

Те са насочени най-вече към хората, които не могат да осигурят храна за семействата си, и за тези, подложени на расова дискриминация. Скот работи с голям екип от съветници, които проучват хиляди организации и техните каузи. А експертите, занимаващи се с благотворителност, поставят висока оценка на дейностите ѝ, пише BBC.

„Създаваме тази обща база за колаборация след стотици получени имейли и телефонни интервюта, след преглеждане на хиляди страници анализи на данни за нуждите на обществото. След оценка на евентуалните резултати и капацитета на всяка неправителствена организация, за да може средствата да се използват ефективно“, пише в блога си Макензи Скот.

Тя е родена през 1970 в Сан Франциско. Баща ѝ се е занимавал с финанси, но първоначално Макензи избира друг път. Завършва бакалавър по английски език в Принстън през 1992 и се занимава с креативно писане. Там учи в класа на писателя Тони Морисън, който казва, че Скот била „един от най-добрите студенти, които някога е имал“.

След завършване на образованието си Скот започва работа за хедж фонда „D.E.Shaw“ в Ню Йорк, където търси и наема таланти. Точно там се запознава с Джеф Безос, който в началото на 90-те е вицепрезидент. Двамата започват да излизат заедно и през 1993 сключват брак и се местят в Сиатъл, щата Вашингтон. Имат четири деца – трима сина и една дъщеря, която осиновиха от дом в Китай.

Макензи решава да се отдаде на своята най-голяма страст и през 2005 издава първия си роман – „The Testing of Luther Albright“. Той ѝ носи престижна награда за „Американска книга“. Вторият ѝ роман „Traps“ излиза осем години по-късно.

Междувременно Макензи Скот основава „Bystander Revolution“ – организация, чиято цел е да ограничи речта на омразата. Предлага съвети и решения на тези проблеми, като образова хората по темата чрез стотици видеа, заснети от известни личности, студенти и експерти. Те разказват за това как са станали жертви на речта на омразата.

През 2019 Скот започна нов етап от живота си, след като се разведе с Джеф Безос. Новината обиколи целия свят и дълго се задържа в челото на вестниците. Скот се сдоби с 35,6 млрд. долара в активи на Amazon, докато бившият ѝ съпруг запази 75% от акциите.

Малко след това тя подписа специалния документ Giving Pledge, с който обеща да дари голяма част от богатството си за благотворителност. Това е кампания, която цели да окуражи най-заможните хора в света да станат филантропи и да подпомогнат тези, които имат нужда. Към август 2020 Giving Pledge е събрала 211 подписа от хора, живеещи в 23 различни страни.

Самата Скот подпомогна LGBTQ+ обществото, демокрацията, климатичните промени и равенството между расите.

Тази година и Джеф Безос се включи активно в благотворителните дейности, дарявайки 10 млрд. долара за борбата срещу промените в климата. През 2020 основателят на Amazon видя как богатството му се увеличава със 70 млрд., за да достигне до 185 млрд., сочи индексът на Bloomberg. Причината – по време на пандемията онлайн шопингът стигна своя пик и акциите на компании като Amazon се повишаваха всеки месец.

По време на Covid-пандемията много известни личности дариха огромни суми за благотворителност. Съоснователят на Twitter Джак Дорси обяви, че мести 1 милиард от средствата си във фонд за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса, както и за няколко други каузи. Това представлява почти една четвърт от богатството му.

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда дариха 305 млн. долара за ваксини и лечение на Covid, докато авторът на „Хари Потър“ Дж. К. Роулинг дари 1 млн. за бездомните и жертвите на домашно насилие.


От подкаста на Гейтс: Какво би казал 18-годишният Бил на по-възрастното си "аз"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед