Коя е Макензи Скот: Бившата съпруга на Джеф Безос е дарила 4 млрд. долара през последните 4 месеца Снимка: © Getty Images

Тя е 18-ият най-богат човек в света, след като наследи огромна част от състоянието на бившия си съпруг Джеф Безос. В същото време е дарила 6 милиарда долара за благотворителност само през 2020 и е обещала да предостави повече от половината от богатството си на различни каузи.

Макензи Скот, която дълго беше женена за основателя на Amazon, вече е дала 4 млрд. долара през последните 4 месеца, за да подпомогне страдащите от Covid-пандемията. В публикация в своя блог тя сподели, че е обмисляла да подпомогне 6500 различни организации, но се е спряла на 380 каузи.

„Тази пандемия беше разрушителна за животите на американците, които така или иначе страдаха. Икономическите загуби и последствията за здравето са по-тежки за жените, за чернокожите и за най-бедните. Междувременно милиардерите увеличиха своето състояние“, сподели МакКензи Скот.

Нейното собствено богатство се е увеличило с близо 24 млрд. долара само през 2020, а индексът на Bloomberg показва, че общото ѝ състояние се оценява на 60,9 млрд. Огромна част от него е от акциите на Amazon, които останаха при нея след развода с Безос. Скот е третата най-богата жена на планетата – след Франсоаз Бетанкур (L'Oréal) и Алис Уолтън (Walmart).

През юли тя дари 1,7 млрд. долара за 116 благотворителни каузи, като каза, че иска да обърне внимание на „организациите и лидерите, които осъществяват социална промяна“. Така общите ѝ дарения тази година достигнаха близо 6 млрд.

Те са насочени най-вече към хората, които не могат да осигурят храна за семействата си, и за тези, подложени на расова дискриминация. Скот работи с голям екип от съветници, които проучват хиляди организации и техните каузи. А експертите, занимаващи се с благотворителност, поставят висока оценка на дейностите ѝ, пише BBC.

„Създаваме тази обща база за колаборация след стотици получени имейли и телефонни интервюта, след преглеждане на хиляди страници анализи на данни за нуждите на обществото. След оценка на евентуалните резултати и капацитета на всяка неправителствена организация, за да може средствата да се използват ефективно“, пише в блога си Макензи Скот.

Тя е родена през 1970 в Сан Франциско. Баща ѝ се е занимавал с финанси, но първоначално Макензи избира друг път. Завършва бакалавър по английски език в Принстън през 1992 и се занимава с креативно писане. Там учи в класа на писателя Тони Морисън, който казва, че Скот била „един от най-добрите студенти, които някога е имал“.

След завършване на образованието си Скот започва работа за хедж фонда „D.E.Shaw“ в Ню Йорк, където търси и наема таланти. Точно там се запознава с Джеф Безос, който в началото на 90-те е вицепрезидент. Двамата започват да излизат заедно и през 1993 сключват брак и се местят в Сиатъл, щата Вашингтон. Имат четири деца – трима сина и една дъщеря, която осиновиха от дом в Китай.

Макензи решава да се отдаде на своята най-голяма страст и през 2005 издава първия си роман – „The Testing of Luther Albright“. Той ѝ носи престижна награда за „Американска книга“. Вторият ѝ роман „Traps“ излиза осем години по-късно.

Междувременно Макензи Скот основава „Bystander Revolution“ – организация, чиято цел е да ограничи речта на омразата. Предлага съвети и решения на тези проблеми, като образова хората по темата чрез стотици видеа, заснети от известни личности, студенти и експерти. Те разказват за това как са станали жертви на речта на омразата.

През 2019 Скот започна нов етап от живота си, след като се разведе с Джеф Безос. Новината обиколи целия свят и дълго се задържа в челото на вестниците. Скот се сдоби с 35,6 млрд. долара в активи на Amazon, докато бившият ѝ съпруг запази 75% от акциите.

Малко след това тя подписа специалния документ Giving Pledge, с който обеща да дари голяма част от богатството си за благотворителност. Това е кампания, която цели да окуражи най-заможните хора в света да станат филантропи и да подпомогнат тези, които имат нужда. Към август 2020 Giving Pledge е събрала 211 подписа от хора, живеещи в 23 различни страни.

Самата Скот подпомогна LGBTQ+ обществото, демокрацията, климатичните промени и равенството между расите.

Тази година и Джеф Безос се включи активно в благотворителните дейности, дарявайки 10 млрд. долара за борбата срещу промените в климата. През 2020 основателят на Amazon видя как богатството му се увеличава със 70 млрд., за да достигне до 185 млрд., сочи индексът на Bloomberg. Причината – по време на пандемията онлайн шопингът стигна своя пик и акциите на компании като Amazon се повишаваха всеки месец.

По време на Covid-пандемията много известни личности дариха огромни суми за благотворителност. Съоснователят на Twitter Джак Дорси обяви, че мести 1 милиард от средствата си във фонд за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса, както и за няколко други каузи. Това представлява почти една четвърт от богатството му.

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда дариха 305 млн. долара за ваксини и лечение на Covid, докато авторът на „Хари Потър“ Дж. К. Роулинг дари 1 млн. за бездомните и жертвите на домашно насилие.


От подкаста на Гейтс: Какво би казал 18-годишният Бил на по-възрастното си "аз"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали за пръв руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024