От подкаста на Гейтс: Какво би казал 18-годишният Бил на по-възрастното си "аз" Снимка: © YouTube.com/Bill Gates

„Ако трябва да сравня себе си с младия Бил Гейтс, бих казал, че сега се интересувам повече от това, което правят другите, а не съм такъв голям егоцентрик, както преди“. Това сподели съоснователят на „Майкрософт“ в петия епизод от своя подкаст, който води заедно с актрисата Рашида Джоунс.

„Големият въпрос“, който двамата задават, е „Могат ли хората да се променят?“, а специален гост е фронтменът на U2 Боно.

Преди обаче да представят ирландеца, Джоунс попита водещия какво в сегашния Бил Гейтс би изненадало 18-годишния Бил. А той отговори: „Бих казал, че този човек е мързелив и че ходи на прекалено много ваканции. Не е толкова остроумен, колкото беше преди. Когато бях на 18, нямах високи очаквания за това какво ще правя на 60. Не мислех, че хората на 60 са подходящи за тази „игра“ на високо IQ. Нямаше как да очаквам, че ще съм в нея, когато стана възрастен“, сподели съоснователят на „Майкрософт“, който през последните години се концентрира основно върху фондацията си и благотворителните дейности.

„Бих казал, че сега съм по-заинтересован от другите хора. Като млад бях по-голям егоцентрик. Питах се – достатъчно талантлив ли съм, какво мога да направя със своя талант? Бях изключителен случай. Мога ли да измисля нов софтуер, какво мога да подобря в компютъра – мислех си такива неща. Годините ме накараха да мисля повече за другите хора“, сподели още той.

А Рашида Джоунс се пошегува: „Ако си консервативен като млад, си смятан за безсърдечен, а ако си либерален като възрастен, си глупав“.

„Мисля, че бях много по-крайно настроена към евентуална промяна“, сподели актрисата, говорейки за ранните години от живота си. „Определях хората, които ми се противопоставяха, като врагове. Сега приех природата на човека. Може би в това съм се променила най-много. Когато хората правят грешки, те ги правят. Ние не сме компютри. Съжалявам, Бил, но не сме. Ние сме хора и грешки винаги ще има. На това ме научи баща ми, който бе много дипломатичен“.

„Радвах се на много любов и внимание като млада, но не връщах обратно същото на двамата души, които мислеха за света. Фактът, че родителите ми бяха в сложна връзка между бял и чернокож, тогава беше политически акт сам по себе си. Чувствам отговорността, че трябва да продължа да водя диалог с хората относно расата и равнопоставеността между хората“, сподели Рашида, която има камерунски корени.

Бил Гейтс сподели, че родителите му винаги са били модел за подражание относно участието му в кампании в подкрепа на обществото. Определя се като изключително голям щастливец, че е имал шанса да учи в „невероятно“ училище. „Но когато с Мелинда предприехме първото си пътуване до Африка и видяхме какви са условията там, си казах: „Човече, трябва да науча повече за това“. Да си спомня какво са ми казвали родителите ми“.

„Отидохме през 1993, преди да се оженим. Тогава тя ме убеди. Каза ми – хайде да отидем да видим някои животни. Но накрая видяхме хора, които са изправени пред бедност. След година сключихме брак и си казахме, че едно от нещата, които ще направим, е да вземем част от богатството си и да го разпределим сред тези хора. Родителите ми са го посели в мен, същият е случаят и с Мелинда“, обясни Бил Гейтс.

Съоснователят на „Майкрософт“ отговори на въпроса дали хората могат да се променят, изтъквайки колко важно е да разширяват мирогледа си, пътувайки и запознавайки се с различни култури, за да осъзнаят какво е тяхното място в света.

„Надявам се, че след пандемията ще се случи нещо голямо. След Първата световна война светът е създал Обществото на народите. Смятам, че ще видим нещо подобно. Ще видим хора, които ще говорят за обединение. Не съм човек на революцията. Тревожа се, че хората виждат предимно радикални начини да променят света. Обичам по-умерения подход. Екстремният мироглед е страшен“, каза Гейтс.

Боно е съгласен с него. Фронтменът на U2 е на 60 години, а през по-голямата част от живота си е филантроп и активист. National Journal го определи за най-политически влиятелната известна личност на всички времена. Музикантът се бори срещу глада в Африка и срещу болестта СПИН, създател е на две глобални движения, с които осъществява социална промяна в тази насока.

„Сигурен съм, че желанието да бъда в банда, беше мегаломания още от детските ми години. Исках да бъда чут, защото бях пренебрегван. Има два начина да станеш артист – да бъдеш подкрепян от семейството си или да си напълно изолиран и пренебрегван. По това време в Ирландия имаше сектанти, които разделяха страната. Северната и Южната част бяха на прага на гражданска война. Баща ми беше католик, а майка ми – протестант. Той изигра огромна роля в живота ми и постави основите на това, което щеше да се превърне по-късно в активна гражданска позиция“, каза Боно, или Пол Дейвид Хюсън.

„Когато се справях добре с U2, той се шегуваше с мен и ми казваше: „Ти си баритон, който си мисли, че е тенор. Кога ще си намериш стабилна работа?“ Осъзнах, че това е истина. А активист станах заради натрупания гняв от несправедливостта“, сподели Боно.

Той разказа за първата си среща с Бил Гейтс – в Ню Йорк, на парти с хамбургери. „Аз бях един от хората, които се опитваха да достигнат до неговия портфейл, за да получа финансова подкрепа за моите граждански кампании“, пошегува се музикантът. „Това, което се е променило в него, е, че е по-отпуснат и по-забавен. Хуморът му е черен и понякога е като лошото момче в класа. А аз не очаквах такова нещо. Но когато преследва някаква цел, когато е на мисия, е много концентриран и разпален. Спорим често и по сериозните въпроси можем да влезем в добър дебат. Просто искаме да стигнем до истинския проблем. Надявам се, че на Бил също му харесва“, каза Боно, а Гейтс отговори: „Абсолютно“.

„Боно се опитваше да се срещне с мен години наред“, разказа той. „А Пол Алън – съоснователят на „Майкрософт“, беше в света на музиката за разлика от мен. Казваше ми: „Хей, Боно иска да те срещне“. Аз отговарях: „О, Боже, той няма да е много умен“. И отлагах, криех се няколко години наред, но когато го срещнах и видях неговата страст, неговия начин да изрази несправедливостта, беше толкова забавно. Веднага промених мнението си“.

„Дори нещо да не се е случвало никога, бори се. Понякога хората виждат това, което правим. Друг път не е така. Трябва да продължаваме да представяме идеите си пред хората. Да активираме мозъците и сърцата им. Боно ме е научил на много неща от тази гледна точка“, призна Гейтс.

Триото обърна внимание и на президентските избори в САЩ, в които победител стана Джо Байдън. Според Боно – политиката в днешния свят е разказване на истории. А лошите истории значат лоши политики.

„Разказването на истории е много важно в последните години. Разказвачите на истории трябва да бъдат интелигентни и да говорят истината. Антъни Фаучи е перфектен пример. Той е истински приятел на науката. От това се нуждаем“, каза музикантът.

Бил Гейтс се надява винаги светът да е достатъчно „умен“, че да не забравя как всички хора са част от един общ свят. За пример даде интересна история от миналото: „Веднъж с Боно бяхме на вечеря в Лондон и един наш приятел ми каза – каузата да спасяваш деца е нещо остаряло, не е модерна идея. Много се ядосах – как можеш да кажеш такова нещо? Той се опита да ни помогне, но каза, че трябва да намерим друга кауза“

„Радостен съм, че не си загубил чувството си на гняв“, отвърна Боно. „Ще го кажа и пред вас – хората говорят за възможностите на Бил, но аз говоря за неговия характер. Ние сме приятели заради неговите ценности. Мразя думата известна личност. И тези хора могат да мислят за важните неща, а Бил го доказва“.


Прочетете още:

От подкаста на Бил Гейтс: Защо хората вярват в лъжи и конспиративни теории

От подкаста на Бил Гейтс: Не, все още не е късно да спрем климатичните промени

От подкаста на Бил Гейтс: Ще оставим Covid-19 зад нас, но не и срещите в Zoom


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024