Снимка: © YouTube.com/BillGates

Бил, твърде късно ли е да спрем климатичните промени? „Няма да е лесно, но не е късно“.

С този важен въпрос започва четвъртият епизод на подкаста на Бил Гейтс и актрисата Рашида Джоунс. В него те говорят по „най-важната тема“ във всички епизоди досега, а специалният им гост е американската журналистка и носителка на награда „Пулицър“ Елизабет Колбърт.

„Няма да е лесно, трябва да отпуснем много ресурси, защото, за да стигнем до нула въглеродни емисии до 2050, не е нещо лесно постижимо“, смята Бил Гейтс. „Без иновации обаче – бих казал, че това няма да е възможно. Ние вече сме ставали свидетели на еволюцията на компютъра, на открития, чрез които сме се преборили с десетки болести. Днес сме по-умни от всякога и много хора работят, за да намерят решение. Хората трябва да си кажат, че тук наистина има надежда. Затова си струва, от политическа гледна точка, и националните правителства да вкарат тази тема в своя дневен ред“.

Съоснователят на „Майкрософт“, който е автор на книгата „Как да избегнем климатично бедствие“, обясни, че когато гориш въглища или природен газ, създаваш въглероден диоксид. Около 99% от атмосферата е съставена от кислород и азот, но един процент е въглероден диоксид. И този процент се увеличава постоянно. Това е проблем, защото колкото повече от него се съдържа в атмосферата, толкова по-гореща става планетата.

„Има и други проблеми като метана например, но общо взето ние изпускаме около 51 милиарда тона въглероден диоксид във въздуха всяка година. Ако не намалим тази цифра до нула, ще става по-горещо и по-горещо. Тази жега предизвиква горските пожари, разрушава кораловите рифове, а животните и растенията не могат да се приспособят. Човешката активност води до повишаване на температурите и това вече е неоспорим факт. Вече не се спори колко бързо се топят ледовете и колко много се повишава нивото на океаните, как естествените екосистеми се рушат“, сподели Бил Гейтс.

В книгата си за климата той обяснява защо има вредни емисии и колко по-скъпо би било да направим индустриалните зони „зелени“. „Ако погледнете към 2050 – ще се изискват много големи иновации, за да постигнем нашата цел“.

Според Рашида Джоунс - транспортът, сградите, заводите, централите за електричество са значителни части от пъзела. Смята, че решението е преминаване към соларна енергия и енергия от вятъра. Бил Гейтс се съгласява с нея отчасти.

„Определено това е част от решението. За жалост, енергията от вятъра и слънцето е прекъсваща, периодична. Слънцето го няма през нощта, времето може да бъде облачно, може да има буря. А ние искаме да имаме електричество през цялото време. По време на една голяма буря, искаш у дома да е топло, болницата да работи, да можеш да заредиш своя електрически автомобил. Възможността да съхраняваме енергия е толкова ограничена, че само вятърната и слънчевата енергия не могат да представляват решение. Нуждаем се или от чудо в това отношение, или от някакъв вид друга енергия – като ядрената, на която да разчитаме през цялото време“, сподели съоснователят на „Майкрософт“.

Актрисата разказа, че когато е била малка, често ходела на плажа и събирала пластмасовите отпадъци. „Ако съм сама в това отношение, ще помогна ли за справяне с климатичната криза?“.

„Индивидуалното поведение няма да ни доведе до нулата“, смята Бил Гейтс. „Ако си купите електромобил, това е добре. Но не представлява решение на проблема. Ако повече хора обаче си купуват електрически автомобили, ще направим батериите все по-евтини и по-евтини. Ще стигнем дотам, че електромобилът ще е достатъчно евтин и ще изминава достатъчно разстояние, за да е по-добра опция от автомобила, който е задвижван от гориво. Светът обаче ще продължава да използва толкова много енергия, че трябва да спрем цели поколения да използват въглищата и природния газ, защото оттам идва най-много въглероден диоксид“.

Според Бил Гейтс – ако вредните емисии не намалеят значително до 2050 г., каквито са плановете на повечето от националните правителства, ледниците ще се стопят още повече, а океаните ще повишат нивата си. Градовете, които се намират на крайбрежията, може сериозно да пострадат.

„Най-лошите ефекти на глобалното затопляне се наблюдават около екватора. За жалост, някои от най-развиващите се страни, а и големи държави като САЩ, се намират близо до него. Това важи за големи части от Азия и Африка. Фермерите около екватора, които отглеждат собствената си реколта, ще бъдат първите, които ще се изправят срещу глада. САЩ ще види още урагани, горски пожари, естествените екосистеми ще бъдат разрушени. Колкото повече се движите на север, толкова по-малко лоши ще са ефектите от глобалното затопляне. Но всяка година нещата ще продължават да стават по-тежки, докато продължаваме да изпускаме вредни емисии“, прогнозира той.

Според Елизабет Колбърт – светът се намира в период, в който все повече и повече животински и растителни индивиди изчезват. Но що се отнася до евентуално изчезване на човечеството, авторът смята, че това не е в обозримото бъдеще.

Американската журналистка е автор на книгата "The Sixth Extinction", която ѝ носи „Пулицър“ през 2015 г. Тя се занимава с климатичните проблеми и пише за списание The New Yorker, а през пролетта на 2021 г. излиза следващата ѝ книга - „Under White Sky“.

Бил Гейтс също не вярва, че хората ще изчезнат. „Честно казано, има много хора, които живеят на Земята. Имаме над 7 милиарда и това изчерпва ресурсите на планетата. Една добра новина е, че по-голяма част от държавите в света са към пика на своето население, не се очаква световната популация да стане повече от 10 милиарда души. Очаква се, че бремето, което човечеството носи на планетата, ще има своя лимит. Трябва да сме сигурни, че помагаме на обществата да направят този преход, да намалим доброволно раждаемостта колкото бързо можем, а после, чрез иновациите, трябва да снижим до възможно най-ниско ниво товара, който всеки един човек носи на планетата“, сподели съоснователят на „Майкрософт“.

По думите му - не само промените в климата нараняват естествените екосистеми. Човешката намеса също е много важна. На върха на списъка той поставя парниковите газове. Те са невидими, но всяка година стават все по-лоши. „Ако накараме хората да мислят за бъдещето, в което Антарктида ще бъде много по-различна, тогава се надяваме, че можем да ги мотивираме да предприемат действия още сега“.

Рашида Джоунс попита Колбърт за кои растения и животни трябва да сме най-притеснени. Ще има ли такива, които ще оцелеят? „Питате един от най-трудните въпроси на биологията в днешно време. Кораловите рифове са изправени пред огромен риск“.

Коралите са клас морски мешести организми, които съществуват като малки полипи, обикновено под формата на колония от много идентични индивиди. Част от коралите, които отделят калциев карбонат, за да изградят външен „скелет“, са отговорни за създаването на коралови рифове.

„В тях живеят малки животни и растения. Тази връзка, която е еволюирала в рамките на милиони години, прави тези структури толкова силни и толкова важна водна екосистема. Когато температурите във водата се увеличат, връзката на коралите с техните симбионти ще бъде прекъсната. Когато това се случи, те ще се изправят пред смъртта. Те не могат да се възстановят“, сподели Колбърт.

Тя цитира проучване, което гласи, че половината коралова покривка на Големия бариерен риф е била изгубена в последните няколко десетилетия. „Това е важен пример какво може да се случи. Примерът е само един, но е много показателен какво става при промяна на температурите толкова бързо. Проблемът е, че не само променяме тази температура, но го правим прекалено бързо“, каза тя.

„Най-доброто нещо ще е да намалим газовите емисии до нула до 2050“, каза Бил Гейтс. „Но и в най-добрия възможен случай, пак се нуждаем от адаптация. Ние зависим от природата. И ако хората забравят това и не направят инвестиции сега, нещата много ще се влошат до края на века“.


Слушайте и подкаста "Животът и други неща":


Прочетете още:

От подкаста на Бил Гейтс: Защо хората вярват в лъжи и конспиративни теории

От подкаста на Бил Гейтс: Ще оставим Covid-19 зад нас, но не и срещите в Zoom


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията