Robinhood на Влад Тенев: Как приложението печели пари, щом потребителите не плащат такси? Снимка: © Getty Images

Robinhood на българския предприемач Влад Тенев е кръстена по този начин, защото идеята на мобилното приложение за търговия с акции е да взима от богатите и да дава на бедните. След като обаче се оказа в епицентъра на събитията в аферата Gamestop и ограничи възможността на потребителите си да купуват акции от фирмата за видео игри, около компанията изникнаха въпроси дали не играе в полза на финансовия елит.

Индивидуалните инвеститори се уговориха в Reddit да нанесат атака срещу влиятелните хедж фондове на Уол Стрийт, заложили на поевтиняване на акциите на Gamestop или фалит на компанията. „Дребните риби“ започнаха да купуват акции и надуха изкуствено цените им, като пазарната капитализация на тексаското дружество скочи с над 1000%, а няколко хеджфонда загубиха милиарди долари.

В разгара на цялата тази афера Robinhood спря потребителите си от това да купуват повече от 1 допълнителна акция в Gamestop, за да успокои пазара и по този начин се видя как фондовете могат временно да си отдъхнат.

Аферата GameStop принуди Robinhood на Влад Тенев да потърси спешно $1 млрд.

Мисията на компанията на Влад Тенев е да „демократизира пазара за всички“, както пише в приложението. Компанията позволява на абсолютни аматьори в трейдинга да търгуват с акции без посредник и без да плащат такси. Освен това разполага с лесно за използване приложение, което привлича все повече потребители. По последни данни те са над 13 милиона.

Компанията е основана през 2013 от завършилите финанси в Станфорд Владимир Тенев и Байджу Бхат. Тенев, чиито родители са българи и са работили в Световната банка, е включен в класацията на Forbes „30 под 30“ през същата година. Само за няколко години той и Бхат стават милиардери. Компанията им се оценява на над 20 млрд. долара, твърди Reuters.

Robinhood не начислява такси на потребителите си, затова трябва да прави пари по друг начин. Това става чрез налагане на такси на компании, предоставящи финансови услуги, които си плащат за постоянен поток от поръчки за търгуване в приложението.

Докато Robinhood улеснява купуването и продаването на акции, компанията на Тенев не извършва трейдването. Транзакциите се изпълняват от големи банки и други финансови институции. Robinhood печели от разликата в цената, която потребителите са склонни да платят за акция, и цената, на която те искат да продават.

Този модел на финансиране повдига въпроси относно това дали Robinhood отговаря на името си, пише The Guardian. Работи ли най-вече за клиентите си – предимно млади хора, неопитни в банкирането и търгуването – или за големите акули на Уол Стрийт?

Един от тези „маркет мейкъри“, които плащат на Robinhood, за да участват в трейдинг потока, е Citadel Securities. Тя осъществява 39% от сделките с акции „на дребно“ в САЩ. Основана е от магната от Уол Стрийт Кен Грифин. Сега той помага финансово за спасяването на Melvin Capital – същия този хедж фонд, който потребителите на Robinhood се опитаха да накажат за това, че играе в полза на поевтиняването на акциите на Gamestop.

Citadel обаче отрече да е оказвала натиск върху Влад Тенев и директорите на Robinhood, които решиха да спрат търгуването с акции на Gamestop и други фирми, попаднали в аферата - като BlackBerry и AMC. Отговорът на Citadel дойде след спекулациите, че Уол Стрийт е стегнал финансовите си мускули и използва всички средства, за да спре загубата на големите хедж фондове.

Sequoia Capital, които също се водят „съюзници“ на Robinhood, отрекоха да са оказали натиск, пише The Guardian.

Може и да няма доказателства, но ако някой смята, че Robinhood няма връзка с финансовия елит на САЩ, може само да погледне към компаниите, които помогнаха за събирането на 1 млрд. долара, за да може приложението да бъде защитено в разгара на кризата.

Robinhood е бил принуден да изтегли "поне няколкостотин милиона долара" чрез кредитни инструменти от банки, водени от JPMorgan. Сред тях са още Goldman Sachs, Morgan Stanley и Barclays.

Има още няколко причини за тревоги около модела на Robinhood. Както пише The New York Times, лесното трейдване, което компанията на Тенев предоставя на потребителите си, започва все повече да прилича на залагане. Когато се регистрираш, компанията ти предлага безплатни акции и ти препоръчва да поканиш приятели, за да спечелиш още дивиденти. Екранът става зелен, когато си на плюс, и червен – когато загубиш.

Приложението дава вариант и за търгуване с опции – по-рисков тип инвестиране, който не се препоръчва за неопитни трейдъри. Точно един такъв случай доведе до самоубийство на 20-годишен потребител, който мислеше, че е загубил 730 хиляди долара. Алекс Киърнс се самоуби през юни 2020, а след това се оказа, че е на загуба доста пъти по-малко – 16 хиляди долара.

Тогава Тенев и Бхат обявиха, че са „лично засегнати от тази трагедия“ и обешаха да преразгледат продуктите, които потребителите могат да използват в търгуването, както и да им предоставят повече информация за трейдването.

Сега Robinhood обяви, че скоро ще спре ограниченията за търгуване с акции на Gamestop и други компании, участници в аферата. Междувременно американската Комисия по ценните книжа и борсите започва проверка по случая.

„Това е седмица, която никога преди не сме виждали“, казва пред Financial Times short-seller-ът Джим Чанос – основател на Kynikos Associates. "Правя това 40 години и не си спомням такъв период като отминалите 10 дни. Сагата се превърна в политика“.


Прочетете още:

Войната на Илон Мъск с Уол стрийт: Защо милиардерът подкрепи бунта на "бедните" в GameStop

Майкъл Бъри: Гениалният акционер в GameStop, който направи пари от Световната финансова криза

Сривът на Robinhood: Когато борсата спря да работи за 10 млн. клиенти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024