Историята на веждите и как се превърнаха в супер печеливш тренд Снимка: © Getty / Glossier

Ходенето в салона за красота доскоро се свързваше предимно с прическата или цвета на косата. 2023 г. обаче категорично е годината на веждите.

Оказва се, че те са голям бизнес, като особено голям е ръстът в продуктите за домашна употреба.

Размерът на световния пазар само за гел за вежди е оценен на 264,9 милиона долара през 2021 г., като прогнозата е да струва 431,7 милиона долара до 2031 г., според данни на Allied Market Research. През последните 12 месеца 73% от потребителите на продукти за красота в САЩ, казват, че са закупили както аксесоари и продукти за гримиране на мигли, така и продукти за вежди - спрямо 66% през 2018 г., сочи анкета на The Benchmarking Company.

Въпреки всичко, това е по-малко от 3% от световния пазар на цветна козметика по данни, предоставени от Euromonitor International.

Все още няма кой да бие продуктите за тен, червилата и сенките за очи, които заемат най-голяма част пазара.

Въпреки това, „все повече марки разработват нови и вълнуващи продукти за вежди, които се възползват от тенденциите, управлявани от социалните мрежи като ,,сапунени" вежди или "изрусени вежди".

TikTok изобилства от съдържание, което тийнейджърите попиват като гъби, а по рафтовете на дрогериите се появиха нови инструменти като бръсначи за вежди и други.

Трудно е да се определи какво точно даде началото на тази съвременната мания.

CNN анализира в дълбочина феномена в статия, посветена на историята на веждите.

Възможно ли да е бизнесдамата Анастасия Соаре, известна като ,,Кралицата на веждите" да е била яйцето (или кокошката)?

Соаре е румънка, която се мести в Лос Анджелис през 1989 г. Говори трудно английски, но все пак започва работа в салон за красота. Там бързо осъзнава, че веждите са ,,недостатъчно проучена област".

„Разработих техника за това как да оформям веждите според костната структура на хората и естествената им форма ", споделя Соаре.

По това време нейният мениджър не смята, че има пазар за идеите ѝ. Интересно е какво ли си мисли сега?

До 1997 г. Анастатия вече управлява собствен салон в Бевърли Хилс, а сред първите ѝ клиенти за третиране на вежди са Синди Крауфорд и Наоми Кембъл. През същата година румънката основава марката Anastasia Beverly Hills. През 2022 г. Forbes оцени нетното състояние на бизнесдамата на 660 милиона долара.

Други потенциални виновнички за разцвета на категорията могат да се проследят до началото на 2000-те години. Това са жените от южноазиатски произход Ванита Парти, основател на козметичната компания Blink Brow Bar, и Шавата Сингх с едноименната марка Shavata Singh. И двата бранда пуснаха ленти за вежди в Обединеното кралство.

През 2015 г. светът полудя, когато култовата марка за красота Glossier пусна гел-спиралата си за вежди Boy Brow. През юни тази година Glossier обнови гамата, като добави два нови нюанса към съществуващите пет. Днес компанията твърди, че всяка минута се продава по една спирала Boy Brow в световен мащаб .

Форма и символика

Стилизирането на веждите не е нещо ново, разбира се. Може би това дори не е изненадващо, като се има предвид почти уникалната естетическа възможност, която представляват.

,,Веждите внасят баланс и пропорция на лицето и очите“, казва Джаред Бейли, старши директорът на Benefit Cosmetics.

Клара Боу, тънки вежди

„Например, ако искате мостът на носа ви да изглежда по-тънък, сближете разстоянието между веждите си. Ако искате лицето ви да изглежда малко по-кръгло, скъсете дължината на веждите си“, обяснява Бейли.

„Веждите помагат да се разчупят равнините на лицето и да се създадат много различни илюзии - подобни на тези, направени чрез контуриране“

Древните египтяни използват въглен, за да направят веждите си гъсти и обемни. По този начин те подражават на бог Хор, изобразяван с глава на сокол. По-късно през Ренесанса тенденцията за подстригани, извити вежди властва, а дългата коса се е смятала за мъжествена. Геометричните форми също са на почит.

През 1920 г. идва времето на тънките, прави и дълги вежди. Вдъхновението зад тях е актрисата Клара Боу.

Гримьорката Боби Браун припомня по-съвременната история на веждите.

„През 60-те години формата на веждите все още беше доста тънка. Но след това поколението на хипитата от 70-те години видя тенденция да бъдат по-естествени.“, коментира тя.

Брук Шийлдс вежди

Браун посочва Брук Шийлдс като пример за тенденцията „обемни вежди“, която се популяризира през 80-те години. После идва моментът на Линда Еванджелиста и гримьора Франсоа Нарс, на когото широко се приписва тенденцията за т. нар. кльощави вежди от 90-те години.

„Момичетата пристигаха за снимките, като бяха оставили веждите си да пораснат толкова много. Така че аз скубех, а очите изглеждаха по-големи. Момичето вече не приличаше на жената върколак", казва Нарс през 1992 г. за списание The New York Times.

Веждите могат да отразяват и културни предпочитания.

„Клиентите от Близкия изток се фокусират силно върху веждите си. Те искат обем, но изваян и дефиниран завършек“, коментира Ванита Парти, основател и главен изпълнителен директор на Blink Brow Bar.

„Във Великобритания и САЩ предпочитат по-оформен и по-дискретен завършек. Междувременно индийските клиенти са много внимателни относно запазване размера на веждите си, като се придържат към науката за картографиране на вежди - така че архитектурата на началото, средата и края да се следват религиозно.“

Тенденция с издръжлива сила

„Веждите се променят сравнително лесно и безболезнено. Те отново растат, с което предлагат възможност за експериментиране", казва историкът на красотата Джил Бърк.

Ако на някой му изглежда, че човечеството преминаваме през тенденциите на веждите по-бързо от всякога, това е, защото най-вероятно е така. През последните няколко години на почит бяха тежките геометрични вежди на Ким Кардашиян, рошавите вежди на Кара Делевин и изрусените вежди на рапърката Лизо, наред с други.

Ким Кардашиян, Лизо, вежди

„Благодарение на социалните медии ние сме подложени на много по-голям брой влияния, отколкото в миналото“, обяснява Бърк.

Поради селфи културата ние виждаме лицето си през цялото време по начин, по който нашите предци не са го виждали. Добавете повсеместното разпространение на видео ръководства за стилизиране и продукти + бързата скорост на изскачането на нещо ново“

И тази мания за веждите не изглежда да отива кой знае къде, посочва CNN.

Хари Стайлс, лак за нокти Pleasing, Безполова красота: новата тенденция, в която козметичните марки се впускат да инвестират


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024