Историята зад чантата Birkin: Джейн Бъркин, случайна среща в самолет и скица върху хартиена торбичка Снимка: © Getty

Историята зад прословутата чанта Birkin е изпълнена с легенди и случайности. Преди появата на този модел Hermès вече е утвърдена къща за луксозни кожени изделия с елитни клиенти. Днес, с превъзходството на серията Birkin, Hermès е водеща дизайнерска компания за луксозни чанти – производител е на едни от най-желаните аксесоари в света.

Идеята за Birkin се ражда през 1983 г. - благодарение на случайна среща между Джейн Бъркин - чието име носи, и Жан-Луи Дюма, тогавашния творчески директор и главен изпълнителен директор на Hermès. Това се случва в облаците - буквално.

Коя е Джейн Бъркин

Джейн Бъркин е англо-френска актриса, певица и модел. Преди ден тя си отиде на 76 години от този свят, но от 60-те до 80-те години на миналия век е истинска модна икона - съчетава естествена красота с игрив и мистичен стил и съблазън.

В допълнение към собствената си популярност приживе, Бъркин печели известност с 10-годишната си връзка с френския мултиталант Серж Генсбур. Той е една от най-популярните френски фигури в поп културата - певец, писател, режисьор и поет. Двамата имат дъщеря, Шарлот Генсбур, която подобно на родителите си се изявява като актриса и певица.

Историята зад чантата Birkin: Джейн Бъркин, случайна среща в самолет и скица върху хартиена торбичка

Произходът на чантата Birkin

Модната история е напът да бъде променена завинаги по време на късен нощен полет от Париж до Лондон. Детайлите около това пътуване се различават в разказите за него.

През 1983 г. Джейн Бъркин се озовава в първа класа на самолета, изпълняващ въпросния полет - случайно билетът ѝ е бил презаверен с по-скъпия вариант. Мястото ѝ е до Жан-Луи Дюма, творчески и главен изпълнителен директор на Hermès.

Бъркин носи характерната за тогавашния ѝ стил плетена кошница, в която съхранява личните си вещи.

Докато поставя сламената чанта в отделението за багаж, съдържанието ѝ се разсипва пред Дюма. Пада и дневникът ѝ, който е с логото на Hermès. Дюма ѝ помага, докато тя се опитва да събере нещата си. Творческият директор се шегува, че има нужда от дамска чанта с джобове. Актрисата отговоря, че в деня, в който Hermès направи голяма всекидневна чанта, която може да побере всички вещи, които всяка заета майка носи, тя ще се откаже от голямата си кошница. След това Бъркин му обяснява колко трудно е било да намери широка, сигурна и стилна чанта, която да ѝ харесва.

Малко след това Дюма рисува първите скици на модела Birkin върху хартиена торбичка за повръщане в самолета - скромно начало в историята на луксозната чанта, която по-късно ще покори света.

Минава една година от съдбоносното пътуване и през 1984 г. първата чанта Birkin е пусната в продажба. Големината ѝ я прави идеален партньор за пътуване, а ключалката ѝ осигурява сигурност.

Изчистеният дизайн, минималистичният стил и непринуденото усещане перфектно улавят личния стил на Джейн Бъркин. Тя получава чантата в единствения тогава 40-сантиметров вариант.

Цената на модела е около 2000 долара на дребно.

Джейн Бъркин, Birkin чанта Hermes

През 2011 г. Джейн Бъркин продаде доста износената си оригинална чанта на търг за повече от 162 000 долара. Сумата отиде в подкрепа на усилията за оказване на помощ при голямо земетресение в Япония.

Birkin и Hermès

Днес чантата Birkin се предлага в размери 25 см., 30 см., 35 см. и 40 см. и в разнообразие от екзотични и обикновени кожи.

Cargo Birkin и чантите за пикник Hermès

През годините лимитирани стилове като Cargo Birkin и чантите за пикник Hermès изглеждат вдъхновени именно от Джейн Бъркин.

Първоначалната реакция към чантата

Днес е трудно е да се повярва, но ранната реакция на обществеността към чантата Birkin не е особено позитивна. Моделите на Chanel доминират на пазара през 80-те години.

Легендарното качество на Hermès и историята на симпатичната среща в самолета не са достатъчни за пробив. Едва през 90-те години чантата, вдъхновена от Джейн Бъркин, се превръща в хит.

Саманта от "Сексът и града" за чантата Birkin

Постепенно Birkin се установява като символ на социален статус.

През 2001 г. търсенето на чантата рязко нарасва, когато в епизод на сериала "Сексът и градът“ Саманта изрича безсмъртната фраза: „Това не е чанта – това е Birkin!“.

Специални издания на чантата Birkin

От представянето си моделът се предлага в широка гама от кожи и цветове. VIP лицата на бранда понякога персонализират чантите си, ползвайки услугата Hermès Special Order (HSS). Други специални издания често са изработени от екзотични кожи - като алигатор, щраус или крокодил. Всички много търсени.

чанти Birkin Hermes, лимитирани издания

Най-желаните модели в историята на чантите Birkin са от лимитираните колекции. Тези дизайни са в силно ограничени количества - това се смята за част от "стратегическия" недостиг на бройки от моделите на Hermès, който движи както търсенето, така и цената.

Броят на произведените чанти Birkin е неизвестен, тъй като Hermès не оповестява тази информация на обществеността. Предположенията са, че компанията прави около 2000 от тях годишно. Специалните издания съответно могат да наброяват десетки.

Покупка на Birkin

Times нарича чантата Birkin ,,инвестицията, която изпревари златото", цитирайки данни на индекса на лондонската фондова борса (FTSE 100). През последните 10 години стойността на продукта е нараснала със 108%, за разлика от златото, което е поскъпнало с 39%. По този начин чантата на Hermès надмина и други колекционерски артикули по атрактивност - като редките вина, произведенията на изкуството (картини, скулптури и т.н.) часовници, бижута...

мини чанта Birkin,

Така чантата Birkin става част от историята на модата. Тя остава вещ със статус, а популярността ѝ е по-голяма отвсякога. Ето защо закупуването на Birkin от бутик включва неимоверни усилия за всички, с изключение на VIP клиентите.

С Birkin може да се сдобиете и от оторизирани независими търговци, най-големите аукционни къщи и платформите за препродажба, в които обаче има риск да попаднете и на фалшификат.

Под капака на сенчестия бизнес: Умопомрачителният възход на „суперфалшивите“ чанти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024