IT-гигантът SAP си купи офис сграда в София за 50 млн. евро Снимка: © park-lane.eu

Германската софтуерна компания SAP си купи собствена сграда в София и осъществи най-голямата сделка на имотния офис пазар в столицата през последните три години.

Софтуерният гигант придоби новопостроената Park Lane Office в квартал „Хладилника-Витоша“. Сумата по сделката не се съобщава официално, но според източници на Economic.bg и „Капитал“ става въпрос за около 50 милиона евро.

Купувач е "САП Лабс България" - едно от двете дружества, с които германската компания оперира на българския пазар. Последната голяма имотна сделка у нас беше тази с Telus Tower в края на 2018 г.

Продавач на сградата във „Витоша-Хладилника“ е дружеството Park Lane Developments. Съдружници в него са Христо Илиев - основател и мажоритарен собственик на холдинга за недвижими имоти AG Capital, и Таня Косева-Бошова, която има над 20 години опит на пазара на недвижими имоти.

Строежът на Park Lane Office Center започна преди три години и бе завършен през юни 2021 г. Сградата е с площ от 34 800 кв. м, от които 11 етажа и 2 подземни нива. Тя се намира в един от най-бързо развиващите се райони на София.

Три от 11-те етажа и част от партера са наети от "Алианц България", които събраха там над 600 свои служители. Офиси имат и три по-малки фирми, така че 40% от площите са наети. Всички наематели ще останат в сградата и в бъдеще, като техен наемодател на практика ще е „САП Лаб България“.

Според официалната информация до края на 2022 г. всички служители на германската IT-компания ще се преместят в Park Lane Office. Те са общо над 1100.

От стъпването си в страната през 2000 г. досега компанията непрекъснато разширява присъствието си и тази година е разкрила 300 нови позиции. „САП Лаб България“ разполага с три офиса на различни локации в София.

„Haшият paзвoeн цeнтъp e ĸлючoв зa cтpaтeгиятa нa ЅАР. Hиe cмe ocмият пo гoлeминa в глoбaлнaтa мpeжa нa ĸoмпaниятa и пpeз изминaлaтa 2020 г. eĸипитe ни ce yвeличиxa c нaд 15%“, ĸaзвa Paдocлaв Hиĸoлoв – изпълнителният директор на „САП Лаб България“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ГЕРБ-СДС: Или ще има правителство на споделена отговорност, или нови избори

Тома Биков прочете първата декларация на партията в 50-ото НС

09:19 - 19.06.2024
Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще пишат по Вариант 1 на националното външно оценяване

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

Първото заседание на 50-ото НС: "Време е да върнем здравия разум"

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024