Снимка: © park-lane.eu

Германската софтуерна компания SAP си купи собствена сграда в София и осъществи най-голямата сделка на имотния офис пазар в столицата през последните три години.

Софтуерният гигант придоби новопостроената Park Lane Office в квартал „Хладилника-Витоша“. Сумата по сделката не се съобщава официално, но според източници на Economic.bg и „Капитал“ става въпрос за около 50 милиона евро.

Купувач е "САП Лабс България" - едно от двете дружества, с които германската компания оперира на българския пазар. Последната голяма имотна сделка у нас беше тази с Telus Tower в края на 2018 г.

Продавач на сградата във „Витоша-Хладилника“ е дружеството Park Lane Developments. Съдружници в него са Христо Илиев - основател и мажоритарен собственик на холдинга за недвижими имоти AG Capital, и Таня Косева-Бошова, която има над 20 години опит на пазара на недвижими имоти.

Строежът на Park Lane Office Center започна преди три години и бе завършен през юни 2021 г. Сградата е с площ от 34 800 кв. м, от които 11 етажа и 2 подземни нива. Тя се намира в един от най-бързо развиващите се райони на София.

Три от 11-те етажа и част от партера са наети от "Алианц България", които събраха там над 600 свои служители. Офиси имат и три по-малки фирми, така че 40% от площите са наети. Всички наематели ще останат в сградата и в бъдеще, като техен наемодател на практика ще е „САП Лаб България“. 

Според официалната информация до края на 2022 г. всички служители на германската IT-компания ще се преместят в Park Lane Office. Те са общо над 1100.

От стъпването си в страната през 2000 г. досега компанията непрекъснато разширява присъствието си и тази година е разкрила 300 нови позиции. „САП Лаб България“ разполага с три офиса на различни локации в София. 

„Haшият paзвoeн цeнтъp e ĸлючoв зa cтpaтeгиятa нa ЅАР. Hиe cмe ocмият пo гoлeминa в глoбaлнaтa мpeжa нa ĸoмпaниятa и пpeз изминaлaтa 2020 г. eĸипитe ни ce yвeличиxa c нaд 15%“, ĸaзвa Paдocлaв Hиĸoлoв – изпълнителният директор на „САП Лаб България“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"