Киара Ферани: Инфлуенсърката, която ще плати глоба от 1 млн. евро заради подвеждаща реклама Снимка: © Getty Images

Как топ инфлуенсърка успя да възмути цяла Италия, да провокира дори гнева на министър-председателя Джорджа Мелони и да доведе до международен скандал?

Киара Ферани има почти 30 млн. последователи в Instagram.

Работила е като модел и телевизионна водеща, има и дизайнерски колаборации с брандове като Dior и Chanel. Днес Ферани използва платформата си както за рекламни кампании и продажба на собствени стоки, така и за привличане на внимание към благотворителни каузи.

Последният ѝ опит обаче се превръща в пълна репутационна и финансова катастрофа - и е пример за големите проблеми около регулацията на онлайн инфлуенсърите.

36-годишната Ферани ще трябва да плати глоба от над 1 млн. евро, след като италианската Служба за защита на конкуренцията я обвини в грубо подвеждане на обществеността, с цел лична финансова облага.

Всичко започва малко преди Коледа 2022, когато Киара Ферани обявява нова рекламна кампания - продажба на "дизайнерски" италиански сладкиши, чиито приходи уж отиват за финансирането на детската болница "Реджина Маргарита" в Торино.

"Pandoro Pink Christmas" на компанията Balocco се продава на цена от 9 евро - над 2 пъти по-скъпо от класическия сладкиш, само заради колаборацията с Ферани. В пакета има розова пудра захар и шаблон с формата на очи с дълги мигли, с които сладкишът може да се доукраси.

Посланието на кампанията е силно емоционално: купуваш по-скъпия продукт, брандиран от инфлуенсърката, а парите отиват за медицинска апаратура за деца с онкологични заболявания.

Макар тя да обещава да дари общо 1 млн. евро, подобна сума така и не е постъпила в здравното заведение.

В действителност производителят на прословутото пандоро Baloccо e направил дарение за болницата - но това се е случило 6 месеца преди началото на кампанията с Киара Ферани.

И дарението е с фиксирана сума - само 50 000 евро. Тя не се увеличава пропорционално на продажбите на коледния "луксозен" сладкиш.

Скандалът започва да набира сила, след като италианската служба за защита на конкуренцията (AGCM) установява, че потребителите са били заблудени.

Разследването доказва, че покупките им не са допринесли за финансирането на медицинското оборудване на "Реджина Маргарита".

  • Фалшивата реклама е злоупотребила с "чувствителността на потребителите към благотворителните инициативи, особено към тези, които помагат на деца с тежки заболявания".
  • Внушението, че приходите ще бъдат дарени на болницата, присъства в различни медийни съобщения, включително върху опаковката на "Pandoro Pink Christmas" и в различни публикации на Ферани в каналите ѝ в социалните мрежи.
  • Това е нарушение на Кодекса за защита на потребителите на Италия и представлява нелоялна търговска практика.
  • Фирмите на Киара Ферани са получили над 1 млн. евро за употребата на нейния образ и за създаването на съдържанието в рекламната кампания Pandoro Balocco Pink Christmas - без да дарят нищо от тях на болницата.
  • Освен че те ще бъдат принудени да върнат тези приходи под формата на глоба, производителят Balocco също ще трябва да плати 420 000 евро за това, че е участвал в подвеждащата кампания.

Ферани реагира на глобата с изявление, в което се обръща към последователите си - почти разплакана.

Тя твърди, че допуснала "добросъвестна грешка, като е свързала търговска дейност с благотворителност".

Според нея наложената ѝ глоба е "непропорционалната и несправедлива" - за това и ще обжалва решението на антитръстовия орган AGCM.

Гневът около случая провокира силна обществена реакция, като стигна дори до премиера Джорджа Мелони.

През уикенда италианският премиер се изказа срещу инфлуенсърите, които рекламират "скъпи сладкиши, които карат хората да вярват, че са за благотворителна кауза", цитирана от BBC, без конкретно да назовава името на Ферани.

Асоциацията на потребителите Codacons заяви, че ще заведе съдебен иск за обезщетение на всички, които са купили сладкиша, смятайки, че така даряват пари за детската болница в Торино.

Организацията допълни още, че ще подаде жалби до 104 италиански прокурори с твърдения за измама при утежнени условия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Джо Байдън след безредиците в университети: "Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос"

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024