По-малко селфита: Туристите в Портофино ще бъдат глобявани, ако се бавят пред забележителности Снимка: © Pierre-Selim Huard

Ако обичате да си правите много селфита, докато сте на почивка, или да се задържате повече време на едно място, за да гледате забележителности, италианското село Портофино може би не е най-подходящото място за вас. Селото, намиращо се в Италианската ривиера, е въвел нови правила, които могат да окажат влияние на вашата ваканция.

Британската медия BBC съобщава, че Портофино е направил "зони, забранени за изчакване". Те целят да спрат туристите от това да се задържат прекалено дълго време на популярни места, за да си правят снимки. Тези, които не разпределят времето си правилно, могат да бъдат глобени с до 275 евро.

Новите правила са наложени в определени райони на селото, за които се смята, че са станали изключително оживени, като в пиковите часове по време на отпускарския сезон се събират много туристи.

Портофино е известен с цветните си къщи и изгледа към морето. Според кмета Матео Виява обаче много туристи се спират да си правят снимки на определени места, което довежда до "хаос", огромни задръствания и блокирани улици.

"Целта не е да направим мястото по-недостъпно, а да позволим на всички да се наслаждават на красотата ни. Искаме да избегнем опасни ситуации, причинени от пренаселеност", казва той пред британския в. "The Times".

Мерките влизат в сила за първи път по време на великденските празници тази година, когато Портофино беше препълнен с туристи. Правилата обаче ще останат в сила поне до октомври.

Селото очаква и голям брой посетители през летните месеци, като "зоните, забранени за изчакване" ще вежат всеки ден от сутрин до 18:00 ч. привечер. В миналото то е привличало и редица знаменитости като Бионсе, Марая Кери, Шер и сестрите Кардашиян, които са сред знаменитите му посетители.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024