Италианският лицей в София: Властта се сменя само "при криминални деяния или смърт" Снимка: © https://www.nukk.org/

Италианският лицей в Горна баня е училище с митична слава в България.

Не само защото има претенции да обучава и възпитава някои от най-надарените ученици в страната, в уникална учебна база за стандартите на държавното образование - под името Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура (НУКК).

Но и защото във времето, в което НУКК е създаден, “перспективните” деца са само децата на несменяемото партийно ръководство.

Оттам е наследена и по-проблематичната страна на митологията около Лицея.

И това е необичайната концентрация на възпитаници - синове и дъщери на бивши президенти, премиери, партийни лидери, министри, депутати, журналисти, висши магистрати и бизнесмени.

Привилегията да си съученик на синовете и дъщерите на “елита” е инвестиция, която и PISA не може да оцени. Да “имаш човек” в ръководството на Италианския лицей е скъп капитал.

Несменяема е и властта в Лицея в продължение на цели 35 години. Училището се управлява от един човек между 1988 и 2023 г., и това е Величка Велянова. Директор по време на късния соц, тя остава на поста си до 80-годишна възраст, когато най-после е проведен конкурс за смяната ѝ.

Дори тогава Велянова не напуска управлението, напротив.

Точно когато наследникът ѝ Иван Капурдов започва отдавна отлагана реформа в НУКК, срещу него се активира тотална институционална преса.

Започва се със сигнали на "разтревожени родители", приключва се с разпити в ДАНС за това защо Капурдов си е позволил да премести кабинета на Величка Велянова. Всичко уж тръгва от сигнали с оплаквания по учебни въпроси, за да се стигне до търсене на "финансови нередности".

Паралелно с това тече и неофициален натиск спрямо Капурдов, с обаждания с ходатайстване в полза на деца на родители с властови позиции, които се явяват на тест в рамките на приемната кампания за 2024 г.

Само една година след като Капурдов печели конкурс за управлението на Италианския лицей, той е уволнен (по спешност) със заповед на служебния министър на културата Найден Тодоров.

"Смяна на директора в средата на годината се прави при криминални деяния или смърт" - тази крилата фраза е изречена от Величка Велянова през 2022 г., когато Министерството на културата прави първият неуспешен опит да обяви конкурс за смяната ѝ.

Манталитетът на пожизнената власт никога не напуска Лицея. А днес тези думи звучат като предупреждение към всеки, който си позволи да я оспори, както в случая с Иван Капурдов

Заповедта за отстраняването на директора пристига в деня, в който екипът на Лицея публикува резултатите от изпита на кандидатстващите деца за 1-ви клас.

На въпрос защо се предприема смяна в средата на приемната кампания, Министерството на културата отговаря, че "за последните няколко месеца са постъпили множество сигнали срещу управленските решения" на Капурдов.

След проверка от Инспектората на министерството са открити "редица сериозни нарушения".

Формалният мотив за отстраняването на Иван Капурдов всъщност е "липса на качества за изпълнение на работата” и “липса на комуникативни способности да общува с училищното настоятелство и обществения съвет”.

А когато видите състава на училищното настоятелство, ще разберете какви са интересите, които се срещат в Италианския лицей.

Настоятелството е регистрирано като сдружение, а финансовите му отчети показват, че за 2022 г. то е получило приходи в размер на над 2,5 милиона лева.

В управлението му влизат и хора, чиито деца отдавна са завършили Лицея, но родителите продължават да се разпореждат със задължителните такси, събирани от текущите ученици за услуги като транспорт, медицинско обслужване или храна.

В него например членуват както Пловдивският митрополит Николай (бивш ученик), така и Румен Ралчев - "велик приор" на тамплиерите в България и бивш охранител на Симеон Сакскобургготски.

В настоятелството попада шефът на Комисията за финансов надзор и бивш директор на НАП Бойко Атанасов. Вътре е и новият главен редактор на bTV Новините Асен Иванов.

Бившата директорка Величка Велянова продължава да взема решения за бъдещето на образователната институция като член на настоятелството.

Освен това тя е член на УС на сдружението, което притежава частна детска градина и частно основно училище "Монтесори". Двете използват учебната база на Лицея срещу наем, като са се превърнали в по-скъпа "резервна" опция за децата, неприети по обичайния ред.

Под шапката на сдружението с нестопанска цел "Монтесори" се организират и курсове в културния дом на "Красно село" за подготовка на 3-годишни деца за кандидатстване в Италианския лицей. Дъщерята на Велянова е посочена като лице за контакт.

Защо напрежението около приема е толкова голямо?

Местата за записване в първи клас на държавния НУКК през 2024/2025 г. е за 66 ученици. За изпита са се записали 367 деца - т.е. за едно място се борят повече от пет момчета и момичета. Конкуренцията в предходни години е била още по-голяма.

Приемът в първа група от детската градина към Лицея за новата учебна година е предвиден за 44 деца. Кандидатите (според входящите номера) са 119.

Нито една институция досега не е разследвала как се става възпитаник на училището. Вместо това бившият главен прокурор Иван Гешев изнасяше лекция в Лицея на тема "съдебната реформа" през 2022 г. в компанията на Борислав Сарафов. А първият учебен ден в Горна баня привлича повече известни личности от всеки друг училищен двор в София.

Но съмненията за корупционна квота при приема са обществена тайна от десетилетия. Сигнали срещу Велянова са подавани още във времето, в което Вежди Рашидов беше министър на културата.

Веднага щом Иван Капурдов е избран за директор през 2023 г., става обект на критики, защото е нарочен за "протеже" на старото ръководство. Преди да се яви на конкурса, той е член на преподавателския състав като учител по биология и здравно образование в Лицея.

Капурдов обаче е човекът, който започва промяната в училището.

Едно от решенията му е да възложи на външни експерти да обновят изпитните въпроси за най-ранните кандидатстващи групи - децата на 3 г. и 7 г.

Съставът на комисиите, които са ги подготвяли към онзи момент, не е сменян с години. В новия екип влизат университетски преподаватели от Пловдивския университет и Нов български университет, психолози и психотерапевти с научни степени.

През ноември 2023 г. се появява първият сигнал от "родители и учители в НУКК" с твърдение, че готвената промяна в наредбата за прием на деца и ученици ще засегне "драстично" най-вече настоящите ученици от 7-те класове.

Тогава от Министерството на културата отговарят на сигнала, като съобщават, че са условията и редът за прием не са променяни и изпитите за Лицея в учебната 2024-2025 г. ще се проведат по обичайните условия.

През януари и февруари 2024 г. излиза нова серия медийни публикации от "притеснени родители", които лансират нови обвинения: че Лицеят ще загуби специалния си профил и ще стане обикновено общообразователно училище към МОН; че часовете по италиански език ще се съкратят; че учители са уволнявани или принуждавани да напуснат; че се допускат финансови злоупотреби в полза на конкретен заместник-директор.

В кампанията задочно се включва и председателят на училищното настоятелство Спас Панчев (бивш депутат от БСП и бивш зам.-министър на отбраната), който не потвърждава нито едно от твърденията срещу директора - но говори за "напрежение между ръководството, преподавателите и родителите, защото нещата се решават еднолично между двама души" - Капурдов и заместника му.

Иван Капурдов опровергава всяко от тези обвинения в интервю за в. "Труд" през април, но въпреки това е уволнен.

Отношенията му с настоятелството и с бившата директорка Велянова (която запазва правото си да ползва кабинет в Лицея) се обтягат и заради друг проблем - договорите с асоциация "Монтесори", за които Капурдов сигнализира Министерството на културата. По този казус още няма произнасяне на институцията.

Между февруари и април 2024 г. в министерството започват две проверки. Привикването в ДАНС се случва през март 2024, като контраразузнавателната служба се занимава с въпроси по медийните сигнали за предполагамото намаляване на броя часове по италиански език и прословутия кабинет на бившата директорка Велянова.

Всичко това тече на фона на подготовката за прием на нови деца в училището.

Изпитите за първа група и първи клас в Лицея са проведени на 19 и 22 април. Комисиите този път работят по правила, направени така, че да няма намеса на едни и същи хора във всеки етап от оценяването на кандидатите.

По традицията, наследена от последните 30 години, оценките трябва да се публикуват в едномесечен срок - пределно дълъг период за проверка на работите на около 400 първокласници и около 120 тригодишни деца.

Всъщност оценките винаги са били готови много по-рано. Но този път - на фона на натиска върху директора - са публикувани 10 дни по-рано от предварително зададения краен срок.

Списъкът с 66-те приети деца в първи клас е обявен на сайта на НУКК по точки и поредни номера, без да се разкриват имената им.

“Булевард България” разполага с данни, че сред отпадналите има дъщери и синове на журналисти на мениджърски позиции от двете частни национални телевизии, на политици и на известни предприемачи. И част от семействата са търсили контакт с училищното ръководство, за да обсъждат приема на децата още преди оценките да бъдат обявени, а някои от тях са действали и на най-високо политическо ниво.

Единственият проблем в изнесените на 8 май данни от класирането по новите тестове е, че точките не са преобразувани в проценти (от 0 до 100) - нещо, което няма значение за подредбата на приетите и неприетите.

Този пропуск обаче е използван за обявяване на резултатите за невалидни. Веднага след това директорът Капурдов е отстранен от поста си.

И така, в продължение на 10 дни родителите на всички кандидатствали 367 деца остават в неведения какво се случва с процедурата.

Изпратихме въпроси до Министерството на културата още в средата на миналата седмица, когато срокът за обявяване оценките все още не беше изтекъл. Попитахме дали уволнението на директора не компрометира цялата приемна процедура и дали има опасност да се стигне до анулиране на изпитите на децата.

Докато министерството подготвяше отговорите си - новият директор на Италианския лицей обяви "официалното" класиране за 1-ви клас на 18 май.

И то повтаря едно към едно списъка на екипа на Иван Капурдов. Същия списък, който беше обявен за невалиден десет дни по-рано.

  • Отговорът на министерството: "ръководството (на лицея, б.р.) ни увери, че няма да прави ново класиране. Напротив, ще утвърди и публикува същите резултати, но след приравняване на всички, които са надхвърлили 100 точки, което на практика няма да промени класирането".

Точно това се случва на 18 май. Привидно скандалът е потушен.

Но историята продължава.

  • Въпреки съобщените оценки - Министерството на културата още прави проверки "по всички процедури, касаещи приема за ученици в първи клас и за деца в детската градина";
  • Процедурата за прием още не е затворена, защото предстои "подаване на заявления за разглеждане на работи на неприети кандидати".

С други думи - тече проверка на вече проверените и заверени писмени работи. А за онези, чиито деца са под чертата на свободните 66 места за първокласници, имат право и да поискат още една проверка...

От Министерството на културата не отговарят на въпросите ни кои са специалистите, които извършват прегледа на процедурите за прием.

Защо тази подробност е важна? Защото във форуми като "БГ мама" например се разпространяват твърдения, че сред участниците в тях има бивш кадър на Италианския лицей в роднински отношения с кандидатстващо дете. От министерството нито потвърждават, нито отричат дали тази информация за потенциално нарушение на безпристрастността е вярна.

Всичко описано дотук буди сериозно недоумение какво се случва в Италианския лицей.

Защо държавата допуска едно от елитните училища на България да обрасне в частни и фамилни интереси, с несменяеми от десетилетия началници?

Защо при един-единствен опит за промяна в управлението на лицея се стига до намеса на ДАНС - институция, която няма никакви правомощия по контрол в образователната система?

Кой има интерес от подобни сътресения, докато стотици семейства очакват прозрачни и честни правила за всички?

И какъв урок дава "училището на елита" пред децата, които за първи път ще влязат в класната стая?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024