Италия и Румъния промениха позицията си и разрешиха AstraZeneca за най-възрастните Снимка: © Getty Images

Италия промени позицията си относно употребата на ваксините на AstraZeneca и одобри препарата срещу Covid-19 и за възрастните над 65 години.

С направеното официално съобщение, здравното министерство се присъединява към Франция, която също препоръча ваксината на хората от групата 65+.

„Научните доказателства, с които разполагаме, показват, че ваксината показва значителна защита и на възрастните над 65 години“, обявиха италианските здравни власти. Заради липса на достатъчно данни за ефикасността на AZ/Oxford при групата 65+, редица страни като Испания, Дания, Белгия, Нидерландия и Австрия сложиха горна възрастова граница за използване на препарата.

Решението на Италия идва в момент, в който смъртните случаи, свързани с пандемията, са близо до 100 хиляди. Това е второто най-високо ниво в Европа след Великобритания и седмо в целия свят.

Инфекциите на дневна база отново растат, като за последното денонощие са регистрирани около 21 хиляди нови случая. От началото на епидемията в страната са се заразили над 3 млн. души.

Румъния също премахна горната възрастова граница за употреба на AstraZeneca, която беше 55 години. След препоръка на Координационния съвет за ваксинация срещу Covid-19 здравното министерство реши да промени позицията си. Техните мотиви са, че СЗО и Европейската агенция за лекарствата препоръчват ваксината на всеки над 18-годишна възраст.

През миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел също каза, че немското правителство е отменило предишното си решение и е дало „зелена светлина“ за прилагане на препарата на възрастните хора над 65 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024