Франция промени позицията си и разреши AstraZeneca за хора над 65 г. Снимка: © Getty Images

Френското правителство промени позицията си относно употребата на ваксината на AstraZeneca при възрастните хора. Властите обявиха, че гражданите, попадащи във възрастовата група 65+, могат да си поставят дози от препарата, ако се притесняват от Covid заради съпътстващи заболявания като диабет.

„Всеки над 50 години, който има придружаващи заболявания, може да се ваксинира с AstraZeneca, включително тези между 65 и 74 години“, обяви здравният министър Оливие Веран в ефира на France 2. Те ще могат да се имунизират при личните лекари и в болниците, а до няколко дни ще могат да го правят и в аптеките.

Хората над 75 г. все още ще получават дози от Pfizer/BioNTech и Moderna в центровете за ваксинация.

Миналия месец Франция одобри използването на ваксината само за лица под 65 години заради липса на достатъчно данни за ефикасността на AZ/Oxford при групата на най-възрастните. Това решиха и още редица страни като Германия, Испания, Дания, Белгия, Нидерландия и Австрия.

Според клиничните тестове на препарата от трета фаза – само 8% от доброволците в групата с ваксинирани са били между 56 и 69 години, а около 4% са тези над 70 г. За справка – над 40% от участниците в тестовете с Pfizer/BioNTech са били в групата 55+.

Данните на AstraZeneca сочат, че само двама от 660 души над 65-годишна възраст са се заразили с Covid-19 по време на клиничните изпитания, но няма нито една хоспитализация или смъртен случай. Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата обявиха, че ваксината може да се поставя на хора над 18 г., без да определят горна граница.

През януари френският президент Еманюел Макрон нарече препарата на AstraZeneca „квазиефективен“ за възрастните. Все пак обяви, че ако му бъде предложена такава ваксина, той непременно ще си я постави.

С излизането на все повече данни за ефикасността ѝ, френските управляващи промениха решението си, пише AFP. Според ново проучване на британските здравни власти, публикувано в понеделник, препаратът на AZ намалява риска от хоспитализация с над 80%.

Засега Франция е получила 1,7 млн. дози от ваксината, но е поставила едва 273 хиляди от тях. От всички Covid-ваксини в страната са използвани 4,55 млн. дози – поне една инжекция е поставена на 6,8% от 67-милионното население.

В България препаратът на AZ/Oxford се прилага при всички възрастови групи и на него се разчита най-много за масовата имунизация на населението.

Що се отнася до Германия, страната обмисляше дали да позволи имунизирането с AstraZeneca на възрастните от групата 65+, но все още отказва да го направи. Все пак исканията за промяна на решението се засилват, водени от топ имунолога Карстен Вацл и от министрите на няколко провинции.

Страната има големи запаси неизползвани препарати от AZ и преди два дни стана ясно, че Германия е една от държавите, с които България е провела разговори за предоставяне на ваксини назаем. Същото важи и за Франция.


След сделката за Janssen: България се е договорила с Швеция и за ваксини на Moderna

Германия трупа огромни запаси от AstraZeneca, но не знае какво да прави с тях


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024