Снимка: © Getty Images

Френското правителство промени позицията си относно употребата на ваксината на AstraZeneca при възрастните хора. Властите обявиха, че гражданите, попадащи във възрастовата група 65+, могат да си поставят дози от препарата, ако се притесняват от Covid заради съпътстващи заболявания като диабет.

„Всеки над 50 години, който има придружаващи заболявания, може да се ваксинира с AstraZeneca, включително тези между 65 и 74 години“, обяви здравният министър Оливие Веран в ефира на France 2. Те ще могат да се имунизират при личните лекари и в болниците, а до няколко дни ще могат да го правят и в аптеките.

Хората над 75 г. все още ще получават дози от Pfizer/BioNTech и Moderna в центровете за ваксинация.

Миналия месец Франция одобри използването на ваксината само за лица под 65 години заради липса на достатъчно данни за ефикасността на AZ/Oxford при групата на най-възрастните. Това решиха и още редица страни като Германия, Испания, Дания, Белгия, Нидерландия и Австрия.

Според клиничните тестове на препарата от трета фаза – само 8% от доброволците в групата с ваксинирани са били между 56 и 69 години, а около 4% са тези над 70 г. За справка – над 40% от участниците в тестовете с Pfizer/BioNTech са били в групата 55+.

Данните на AstraZeneca сочат, че само двама от 660 души над 65-годишна възраст са се заразили с Covid-19 по време на клиничните изпитания, но няма нито една хоспитализация или смъртен случай. Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата обявиха, че ваксината може да се поставя на хора над 18 г., без да определят горна граница.

През януари френският президент Еманюел Макрон нарече препарата на AstraZeneca „квазиефективен“ за възрастните. Все пак обяви, че ако му бъде предложена такава ваксина, той непременно ще си я постави.

С излизането на все повече данни за ефикасността ѝ, френските управляващи промениха решението си, пише AFP. Според ново проучване на британските здравни власти, публикувано в понеделник, препаратът на AZ намалява риска от хоспитализация с над 80%.

Засега Франция е получила 1,7 млн. дози от ваксината, но е поставила едва 273 хиляди от тях. От всички Covid-ваксини в страната са използвани 4,55 млн. дози – поне една инжекция е поставена на 6,8% от 67-милионното население.

В България препаратът на AZ/Oxford се прилага при всички възрастови групи и на него се разчита най-много за масовата имунизация на населението.

Що се отнася до Германия, страната обмисляше дали да позволи имунизирането с AstraZeneca на възрастните от групата 65+, но все още отказва да го направи. Все пак исканията за промяна на решението се засилват, водени от топ имунолога Карстен Вацл и от министрите на няколко провинции.

Страната има големи запаси неизползвани препарати от AZ и преди два дни стана ясно, че Германия е една от държавите, с които България е провела разговори за предоставяне на ваксини назаем. Същото важи и за Франция.


След сделката за Janssen: България се е договорила с Швеция и за ваксини на Moderna

Германия трупа огромни запаси от AstraZeneca, но не знае какво да прави с тях


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество