Италия намалява ограниченията от 4 май Снимка: © Getty Images

Италия започва да отпуска ограниченията, които бяха наложени преди седем седмици с цел спиране на разпространението на Covid-19. Премиерът Джузепе Конте обяви, че мерките ще бъдат смекчени от 4 май, като хората ще могат да посещават свои близки, но без да се допуска голямо струпване на хора. Ще се спазват ограниченията за носене на маски.

Парковете ще започнат постепенно да се отварят от тази дата, но училищата ще останат затворени до септември. Църковните служби остават преустановени, а що се отнася до футболното първенство – все още не е сигурно дали то ще бъде подновено, дори пред празни трибуни.

Конте сподели, че ограниченията ще отпадат на два етапа, като следващата важна дата ще е 18 май. Мерките за социална дистанция ще останат в сила месеци наред, каза министър-председателят и призова хората да спазват дистанция от 1 метър един от друг.

От 4 май ще заработят някои заводи, строителни компании и търговци на едро. Ще бъдат възобновени и индивидуалните тренировки на спортистите, но само на тези, които представляват национален интерес от гледна точка на спортните федерации и Италианския олимпийски комитет, пише Reuters.

На 18 май ще бъдат възобновени груповите тренировки на спортистите. Музеите и книжарниците също ще подновят дейността си тогава, но това не се отнася за барове, ресторанти и фризьорски салони. Те ще бъдат отворени след 1 юни.

„Ако не уважаваме предпазните мерки, кривата ще се изкачи нагоре, смъртните случаи ще се увеличат и ще станем свидетели на непреодолими щети по нашата икономика“, каза премиерът Конте. „Ако обичате Италия, спазвайте дистанция“.

Мерките се отпускат, тъй като Италия отчете деня с най-малък брой смъртни случаи от 14 март. В неделя жертвите бяха 260, а общият им брой е над 26 хиляди – най-много в Европа. Общият брой на заразените с коронавируса в страната е 197 675, според данни на Университета „Джонс Хопкинс“ и Worldometers.

Броят на новите случаи спада постепенно и властите установиха, че броят на хората, които могат да предадат вируса, е достатъчно нисък, за да може ограниченията да бъдат намалени.

Италианците живеят със заповед да не напускат домовете си от 9 март насам. На 14 април бяха смекчени някои мерки, като бе позволено врати да отворят малки магазини като книжарници и други обекти като помещения за химическо чистене. Те бяха определени като нискорискови бизнеси, които рядко събират на едно място много хора.

Ако инфекциите отново се повишат, правителството ще има властта да се намеси и да наложи нови ограничения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024