ИТН и "Възраждане" се прегърнаха в нов опит за борба с еврото Снимка: © Булевард България

Насред пълната неяснота около бъдещето на 50 Народно събрание - "Възраждане" и ИТН решиха отново да внесат искане за провеждане на референдум срещу еврото.

Подписката за това допитване беше събрана от депутатите на Костадин Костадинов още през пролетта на 2023 г., но парламентът отказа да го проведе.

Решението беше атакувано и пред Конституционния съд, но мнозинството в него потвърди, че Народното събрание има право да отхвърли искането, защото темата на референдума нарушава Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт. В него се казва, че не може с референдум да се решават въпроси, уредени в сключени международни договори, по които България вече е страна.

"Възраждане" иска да постави на допитване "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 г.?".

Тошко Йорданов от ИТН обяви, че групата му подкрепя инициативата на "Възраждане", въпреки че не приемала тяхната позиция против еврото.

"Ние от ИТН смятаме, че България трябва да влезе в еврозоната, когато е готова. Подкрепяме референдума на „Възраждане“, защото събраха необходимия брой подписи за референдум. Но предишното Народно събрание наруши Конституцията и изхвърли в кошчето волята на 604 000 българи", обяви Йорданов.

Всъщност валидните признати подписи бяха по-малко - 470 000, а решението на КС опровергава твърдението за нарушение от страна на Народното събрание.

Анонсът на ИТН и "Възраждане" идва в момент, в който се лансират всевъзможни идеи за запазване на 50 Народно събрание и съставяне на кабинет с "експертен", "технически", "национален" мандат след очаквания отказ на ДПС да предложи свой проект на правителство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024