ИТН към пенсионерите: ГЕРБ, ДПС и БСП купуват вашите гласове срещу 120 лв. добавки

Председателят на ИТН Слави Трифонов публикува отворено писмо от своя съпартиец и ръководител на Бюджетната комисия в 46 Народно събрание Любомир Каримански, в което той обвинява ГЕРБ, БСП и ДПС в предизборна "подигравка" с българските пенсионери.

Коментарът му дойде след двудневните абсурдни гласувания в пленарна зала при второто четене на актуализацията на бюджета за държавното обществено осигуряване. Във вторник бяха приети едновременно две надбавки от по 100 и по 120 лв. към всяка пенсия, както и вдигане на минималното й ниво от 300 на 370 лв. и преизчисление на останалите пенсии.

"Това, което се случи вчера в Народното събрание е предизборна агитация, в която ГЕРБ, ДПС и БСП купуват вашите гласове, предлагайки по 120 лева добавка за всеки месец за възрастните хора. Това решение всъщност е подигравка с вас, нашите майки и бащи, защото ще важи само до края на 2021 г. Виждате ли загрижеността им за януари месец догодина – не, нали?! Не ги е грижа какво ще стане с вас след Нова година! Те се грижат сега да си подсигурят вашите гласове за изборите и не мислят как ще живеете след това", пише Каримански в посланието си, като напомня, че пенсиите не са преизчислявани от повече от 10 години, а вместо това управляващите партии "подхвърлят трохи" на възрастните хора.

Той заявява, че ИТН подкрепя преизчислението на пенсиите с вдигане на праговете до 370 и 1500 лв. съответно за най-ниските и най-високите възнаграждения. Това, според Каримански, може да гарантира "стабилност и сигурност на вашите доходи до провеждане на цялостна пенсионна и социална реформа".

"Подигравката", по думите му, е в това, че едновременното вдигане на пенсиите и изплащането на тримесечни добавки от 120 лв. би довело до залагането на над 800 млн. лв. бюджетни разходи до края на 2021 г., "а тези пари държавата просто ги няма".

"За да ги има, трябва или да се увеличават данъците, или да се увеличи държавният дълг. И в двата случая, уважаеми пенсионери, тези пари ще бъдат взети от хората, които работят, тоест от вашите деца и внуци. Вие сте умни и виждате, че това е лош вариант, както за вас, така и за вашите близки. Защото нито вие ще забогатеете за три месеца с по 120 лева, нито вашите деца и внуци ще имат повече пари, просто понеже те ще са хората, които ще връщат тези пари", пише Каримански.

ИТН поддържа предложение, според което 120-те лева ще се изплащат през октомври, ноември и декември 2021 г. на всеки пенсионер, но базовото увеличение на пенсиите ще се отложи за след Коледа. Партията ще гласува и "за" увеличението на обезщетението за гледане на дете до 2 години и предлага "допълнително стимулиране на работещите майки с деца до 2 години, с не по-малък размер".

"Вярвайте на практичността, имайте доверие на обективността и не обръщайте внимание на хора, които лъжат по принцип", пише Каримански.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024