Снимка: © pp-itn.bg

Очаква се кабинетът на „Има такъв народ“ да е готов до края на седмицата – това заяви в понеделник депутатът от първата политическа сила Радостин Василев.

„Дали ще има връчен мандат дотогава – това вече е в прерогативите на президента“, беше краткият отговор на Василев пред bTV.

След консултациите в президентството и в Народното събрание между ИТН и останалите партии без ГЕРБ, разговорите продължават и днес, но на експертно ниво.

„Ние не говорим за коалиции и някакви порции, за раздаване на постове, а водим преговори по политически позиции. Който реши – подкрепя, който реши – не подкрепя“, заяви Василев, който беше предложен от Слави Трифонов за министър на спорта на 12 юли - в първия проектокабинет на ИТН. Той бе оттеглен заради недоволството на партиите на протеста.

„Има такъв народ“ са провели първите експертни разговори с „Демократична България“, като са обсъдили съдебната реформа. „Гледаме в една посока“, каза Надежда Йорданова от ДБ и добави, че се обсъждат „нюанси“ като специализираното правосъдие, структурата на ВСС и прокурорската колегия, както и за избора на главен прокурор.

ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ заявиха, че ще подкрепят Трифонов, но не безусловно, а БСП продължава преговорите с ИТН. Окончателното решение за подкрепа на кабинет ще бъде взето на Национален съвет на левицата, след като бъдат представени резултатите от преговорите, а също и след като „Има такъв народ“ дадат имената на бъдещите министри.

От ДПС заявиха, че персоналният състав на кабинета е важен и от него ще зависи подкрепата им, но ИТН отвърнаха, че такава дори не са търсили от Движението за права и свободи на Мустафа Карадайъ.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина