БСП продължава преговорите с ИТН - ще реши дали ги подкрепя, след като разбере имената на министрите Снимка: © Булевард България

Националният съвет на БСП е дал мандат за продължаване на преговорите с „Има такъв народ“ и другите парламентарно представени партии с цел създаване на правителство. Подкрепата от страна на левицата обаче ще се реши, след като ИТН представи персоналния състав на кабинета.

Лидерът Корнелия Нинова обяви след заседанието на Пленума на „Позитано“ 20, че Националният съвет е решил още да бъдат поканени на среща за преговори формациите „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Било е обсъдено да се излъчат експертни групи, които да работят с тези на останалите партии. Пленумът е решил разговорите „да бъдат финализирани със споразумение за подкрепа“.

Окончателното решение за подкрепа на кабинет ще бъде взето отново на Национален съвет, след като бъдат представени резултатите от преговорите, а също и след като „Има такъв народ“ дадат имената на бъдещите министри.

„От разговорите, които снощи започнахме с ИТН, правим извода, че е възможно БСП да отстоява своите политики чрез приоритетите, които излъчваме и които сега са предмет на дискусия“, каза Нинова.

Тя добави, че БСП има 5 приоритета, по които ще преценява подкрепата към Трифонов - социална политика; повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите и др.; реформа в здравеопазването, образование, наука и култура; борба с корупцията и качествена съдебна реформа; възстановяване на икономиката.

В събота тя обяви, че БСП и ИТН имат повече общи неща, отколкото различия. Сред различията са данъчната политика, приватизацията на ББР и откога да се увеличат пенсиите. Левицата иска това да се случи още тази година, с настоящия бюджет, а от партията на Трифонов предлагат планът да се задейства от 2022 г.

Ден по-късно Нинова добави, че другата "червена линия" е темата за Северна Македония. Левицата иска тя да бъде подкрепена за членство в ЕС, но не и за сметка на българската история.

Докато Националният съвет на БСП заседаваше на „Позитано“ 20, протестиращи от редиците на левицата поискаха оставка на лидера Корнелия Нинова.

Десетки вътрешни опозиционери се събраха пред централата на социалистите и издигнаха плакати с надписи „Нинова – ликвидатор на БСП“, „Да спасим БСП“, „Време е за конгрес“, „Оставка“ и други.

Сред недоволните беше и Кирил Добрев, който преди време загуби лидерската битка с Нинова.

Малко по-рано председателят на младежкото БСП Николай Бериевски обяви пред bTV, че младежката организация настоява цялото ръководство на партията да поеме отговорност за лошите резултати на изборите и иска незабавно свикване на конгрес.

На последните избори левицата събра 365 695 гласа, или 13,39% подкрепа. Това им отреди третото място и 36 депутатски места в Народното събрание.

"Тези хора не представляват никого, освен себе си. Не могат да ми искат оставката, защото те не са ме избрали", каза Корнелия Нинова, като посочи, че това били само около 60 души от общо 82 хиляди партийни членове.


Подкрепата на ДПС към ИТН ще зависи от "персоналния състав на кабинета"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024