Снимка: © Булевард България

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отчете, че повечето от идеите на партията му съвпадат с тези на „Има такъв народ“. По време на консултациите с ИТН от Движението за права и свободи обаче са поставили приоритет, без който няма да подкрепят формацията на Слави Трифонов за кабинет. Също така са обявили, че подкрепата им зависи от това кои са хората в евентуалното бъдещо правителство.

„Изслушахме идеите на ИТН и техните приоритети, повечето от идеите ни съвпадат“, каза Карадайъ след проведените разговори с първата политическа сила тази неделя.

„Имаме и различия. Заявихме, че безусловна подкрепа няма. Посочихме едно неотменимо условие – възстановяването на нормалността в политиката и демокрацията, което за нас означава Народното събрание да заеме мястото си спрямо Конституцията на България и държавният апарат да не се ползва като бухалка срещу гражданите и срещу бизнеса, а напротив – да функционира съгласно законите на страната, в услуга на хората и за създаване на добра бизнес среда“, добави лидерът на ДПС.

Той не посочи в какво конкретно се изразява това условие, като допълни само, че партията „няма как да се откаже“ от него.

„Персоналният състав на кабинета за нас също е от значение. Категорично заявихме, че ние няма да предлагаме и не държим да предлагаме министри“, каза още Карадайъ.

Попитан дали програмата за съдебна реформа на ИТН и ДПС съвпада, той отказа да отговори и обърна гръб на журналистите.

Само преди няколко дни, по време на консултациите с президента Румен Радев, Карадайъ обяви, че „персоналният състав е на следващ етап за нас след приоритетите и програмата“ на едно бъдещо управление.

От „Има такъв народ“ казаха, че изборът на състав на правителството е тяхна отговорност и не приемат външна намеса. "Ние уточнихме, че това е наша отговорност и няма да взимаме съвети от никого, нито ще позволим на някого да ни казва кои да са хората. Когато бъде представен кабинет, ако се стигне до там, те, като партия, ще си преценят - харесват ли ни, или не, ще гласуват ли, или не", каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

"Нито те са ни предлагали хора, нито ако ни бяха предложили, ние щяхме да ги приемем", добави той и каза още, че ИТН не са искали подкрепата на ДПС.

Първата политическа сила започна разговори с всички без ГЕРБ за подкрепа на кабинет с неѝн мандат още в петък. Първата серия консултации беше с „Демократична България“, а в събота депутатите от партията на Слави Трифонов разговаряха с „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и БСП.


Членове на БСП поискаха оставката на Нинова с протест на "Позитано" 20Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде

Ковачевски: Да покажем на Европа, че на Балканите можем да работим съвместно

Започна общото заседание на правителствата на България и Северна Македония в София

Петков: Оттук нататък решенията ще се взимат в Съвета по сигурността, а не еднолично

Премиерът за Украйна: Ще заемем позиция изцяло в интерес на България, НАТО и ЕС

Лидерите на НАТО искат да решат кризата с Украйна чрез дипломация

Все пак заплашиха Русия със санкции, ако нападне

Отново над 11 хил. случая на Covid, София и Бургас вече са в етап 3 от пандемичния план

Делът на положителните проби остава все така висок, активните случаи продължават да се повишават