Подкрепата на ДПС към ИТН ще зависи от "персоналния състав на кабинета" Снимка: © Булевард България

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отчете, че повечето от идеите на партията му съвпадат с тези на „Има такъв народ“. По време на консултациите с ИТН от Движението за права и свободи обаче са поставили приоритет, без който няма да подкрепят формацията на Слави Трифонов за кабинет. Също така са обявили, че подкрепата им зависи от това кои са хората в евентуалното бъдещо правителство.

„Изслушахме идеите на ИТН и техните приоритети, повечето от идеите ни съвпадат“, каза Карадайъ след проведените разговори с първата политическа сила тази неделя.

„Имаме и различия. Заявихме, че безусловна подкрепа няма. Посочихме едно неотменимо условие – възстановяването на нормалността в политиката и демокрацията, което за нас означава Народното събрание да заеме мястото си спрямо Конституцията на България и държавният апарат да не се ползва като бухалка срещу гражданите и срещу бизнеса, а напротив – да функционира съгласно законите на страната, в услуга на хората и за създаване на добра бизнес среда“, добави лидерът на ДПС.

Той не посочи в какво конкретно се изразява това условие, като допълни само, че партията „няма как да се откаже“ от него.

„Персоналният състав на кабинета за нас също е от значение. Категорично заявихме, че ние няма да предлагаме и не държим да предлагаме министри“, каза още Карадайъ.

Попитан дали програмата за съдебна реформа на ИТН и ДПС съвпада, той отказа да отговори и обърна гръб на журналистите.

Само преди няколко дни, по време на консултациите с президента Румен Радев, Карадайъ обяви, че „персоналният състав е на следващ етап за нас след приоритетите и програмата“ на едно бъдещо управление.

От „Има такъв народ“ казаха, че изборът на състав на правителството е тяхна отговорност и не приемат външна намеса. "Ние уточнихме, че това е наша отговорност и няма да взимаме съвети от никого, нито ще позволим на някого да ни казва кои да са хората. Когато бъде представен кабинет, ако се стигне до там, те, като партия, ще си преценят - харесват ли ни, или не, ще гласуват ли, или не", каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

"Нито те са ни предлагали хора, нито ако ни бяха предложили, ние щяхме да ги приемем", добави той и каза още, че ИТН не са искали подкрепата на ДПС.

Първата политическа сила започна разговори с всички без ГЕРБ за подкрепа на кабинет с неѝн мандат още в петък. Първата серия консултации беше с „Демократична България“, а в събота депутатите от партията на Слави Трифонов разговаряха с „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и БСП.


Членове на БСП поискаха оставката на Нинова с протест на "Позитано" 20Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестиращи блокираха входа на "Лувъра" и разгневиха туристите в Париж

Протест срещу пенсионната реформа блокира влизането в Лувъра

15:32 - 27.03.2023

Папа Франциск - модна икона? AI-генератор "облече" Светия отец в пухено яке и кецове

Midjourney създава все по-реалистични - напълно фалшиви - изображения

14:53 - 27.03.2023

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023