ИТН очаква сформиране на правителство до 15 дни, ако няма претенции за постове от партиите на протеста Снимка: © Булевард България

„Има такъв народ“ очаква съставяне на редовно правителство в рамките на 14-15 дни, ако „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ не проявяват претенции за постове в кабинет с мандат на ИТН.

"Знаете какво ще направим ние като политическа сила. Ще предложим кабинет, когато президентът Радев ни даде мандат“, каза Тошко Йорданов от трибуната на Народното събрание, по време на първото заседание на 46-ия парламент в сряда.

„Ще проведем разговори за политиките, които трябва да се провеждат. За разговорите с повечето от останалите колеги за посоката, в която би трябвало да тласнат страната – не мисля, че имаме големи различия, нито по темата с главния прокурор, нито по темите със съдебната реформа и унизителните пенсии на нашите майки и бащи. В следващите 14-15 дена, ако предварително заявените декларации за промяна в държавата, а не за постове, са верни, би трябвало да има правителство, което да продължи посоката на служебния кабинет", заяви Йорданов.

"Ако няма консенсус, вероятността за нови избори е голяма. Затова отговорността е наша. През следващите 10-15 дни ще стане ясно дали можем да работим заедно за нещата, които сме декларирали, че искаме да направим, или ще ходим на избори, което – ако се стигне до там, няма нищо неправилно и недемократично“, каза председателят на ПГ на ИТН.

Слави Трифонов и „Има такъв народ“ предложиха проектокабинет с Николай Василев за премиер на 12 юли, но заявиха, че ще направят „ревизия“, след като партиите на протеста останаха несъгласни с номинациите в отделните ресори.

От ИТН не обявиха кога ще представят новия проектокабинет. Преди заседанието президентът Румен Радев заяви, че няма да се бави при връчването на първия мандат.

"Този парламент, който нареди българският народ, е по-различен и по-близък до реалността според нас. Самият факт, че тук присъства Министерски съвет за разлика от миналия път, значи, че тези хора не се срамуват, за да застанат пред нас", каза Тошко Йорданов пред депутатите в Народното събрание.


Първото заседание на 46-ия парламент: ИТН е в готовност за управление, ДБ ще води диалог за съдебна реформа

Ива Митева отново е избрана за председател на парламента



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024