Снимка: © Булевард България

„Има такъв народ“ очаква съставяне на редовно правителство в рамките на 14-15 дни, ако „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ не проявяват претенции за постове в кабинет с мандат на ИТН.

"Знаете какво ще направим ние като политическа сила. Ще предложим кабинет, когато президентът Радев ни даде мандат“, каза Тошко Йорданов от трибуната на Народното събрание, по време на първото заседание на 46-ия парламент в сряда.

„Ще проведем разговори за политиките, които трябва да се провеждат. За разговорите с повечето от останалите колеги за посоката, в която би трябвало да тласнат страната – не мисля, че имаме големи различия, нито по темата с главния прокурор, нито по темите със съдебната реформа и унизителните пенсии на нашите майки и бащи. В следващите 14-15 дена, ако предварително заявените декларации за промяна в държавата, а не за постове, са верни, би трябвало да има правителство, което да продължи посоката на служебния кабинет", заяви Йорданов.

"Ако няма консенсус, вероятността за нови избори е голяма. Затова отговорността е наша. През следващите 10-15 дни ще стане ясно дали можем да работим заедно за нещата, които сме декларирали, че искаме да направим, или ще ходим на избори, което – ако се стигне до там, няма нищо неправилно и недемократично“, каза председателят на ПГ на ИТН.

Слави Трифонов и „Има такъв народ“ предложиха проектокабинет с Николай Василев за премиер на 12 юли, но заявиха, че ще направят „ревизия“, след като партиите на протеста останаха несъгласни с номинациите в отделните ресори.

От ИТН не обявиха кога ще представят новия проектокабинет. Преди заседанието президентът Румен Радев заяви, че няма да се бави при връчването на първия мандат.

"Този парламент, който нареди българският народ, е по-различен и по-близък до реалността според нас. Самият факт, че тук присъства Министерски съвет за разлика от миналия път, значи, че тези хора не се срамуват, за да застанат пред нас", каза Тошко Йорданов пред депутатите в Народното събрание.


Първото заседание на 46-ия парламент: ИТН е в готовност за управление, ДБ ще води диалог за съдебна реформа

Ива Митева отново е избрана за председател на парламентаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети