Снимка: © Булевард България

„Има такъв народ“ очаква съставяне на редовно правителство в рамките на 14-15 дни, ако „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ не проявяват претенции за постове в кабинет с мандат на ИТН.

"Знаете какво ще направим ние като политическа сила. Ще предложим кабинет, когато президентът Радев ни даде мандат“, каза Тошко Йорданов от трибуната на Народното събрание, по време на първото заседание на 46-ия парламент в сряда.

„Ще проведем разговори за политиките, които трябва да се провеждат. За разговорите с повечето от останалите колеги за посоката, в която би трябвало да тласнат страната – не мисля, че имаме големи различия, нито по темата с главния прокурор, нито по темите със съдебната реформа и унизителните пенсии на нашите майки и бащи. В следващите 14-15 дена, ако предварително заявените декларации за промяна в държавата, а не за постове, са верни, би трябвало да има правителство, което да продължи посоката на служебния кабинет", заяви Йорданов.

"Ако няма консенсус, вероятността за нови избори е голяма. Затова отговорността е наша. През следващите 10-15 дни ще стане ясно дали можем да работим заедно за нещата, които сме декларирали, че искаме да направим, или ще ходим на избори, което – ако се стигне до там, няма нищо неправилно и недемократично“, каза председателят на ПГ на ИТН.

Слави Трифонов и „Има такъв народ“ предложиха проектокабинет с Николай Василев за премиер на 12 юли, но заявиха, че ще направят „ревизия“, след като партиите на протеста останаха несъгласни с номинациите в отделните ресори.

От ИТН не обявиха кога ще представят новия проектокабинет. Преди заседанието президентът Румен Радев заяви, че няма да се бави при връчването на първия мандат.

"Този парламент, който нареди българският народ, е по-различен и по-близък до реалността според нас. Самият факт, че тук присъства Министерски съвет за разлика от миналия път, значи, че тези хора не се срамуват, за да застанат пред нас", каза Тошко Йорданов пред депутатите в Народното събрание.


Първото заседание на 46-ия парламент: ИТН е в готовност за управление, ДБ ще води диалог за съдебна реформа

Ива Митева отново е избрана за председател на парламентаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет