ИТН отправи смесени сигнали по темата "Рашков" и призова Христо Иванов да поиска прошка Снимка: © Булевард България

След като по-рано през деня Станислав Балабанов отдели дълго време от интервюто си в NOVA, за да аргументира липсата на доверие към Бойко Рашков от страна на ИТН, Ива Митева представи по-различна картина пред БНР.

По нейни думи партията на Слави Трифонов е зачеркнала името на вътрешния министър в оставка за председател на КПКОНПИ, "защото това е управленска програма" и приема, че:

"В такава програма да стои името на конкретен човек е странно. Ние сме записали - да се замени с "номиниране за Бойко Рашков". Казахме, че ще го подкрепим за председател на КПКОНПИ. Ако бъде направено предложението за Бойко Рашков и парламентът работи, ние ще го подкрепим".

Станислав Балабанов от ИТН: Не подкрепяме Рашков за КПКОНПИ, използва се като инструмент

Митева допълни, че "Има такъв народ" ще подкрепи антикорупционния закон, но след като бъдат направени всички предложения:

"Право на всеки един народен представител е да прави законодателни предложения. Във вторник ще се проведе обществено обсъждане по законопроекта. Ще работим активно по промяната на този закон между първо и второ гласуване, защото той има много дефекти. Тъй като аз съм професионалист, най-вече ме е срам да гласувам закони, които са непрофесионални."

Ива Митева каза още, че "след ситуацията от петък" шансовете за съставяне на кабинет са малки и търси извинение от страна на съпредседателя на "Демократична България":

"Христо Иванов трябва да поиска прошка от ИТН, да видим дали можем да направим последен опит нещо да се поправи. Излязохме от коалицията заради счупеното доверие. Влизаме в диалог, бяхме искрени, а в същото време те задкулисно се договарят. Разбрах, че не ни уважават, че не ни смятат за равностоен партньор. Доверието и диалогът, които искахме да възстановим, не се получиха... Чуваме само едни обвинения - клиширани фрази, няма доказателства за нищо".

Христо Иванов за ИТН: Като се нацупим, какъв проблем на държавата решаваме?

Ако няма възможност за съставяне на кабинет, мандатът, който бе даден на БСП, трябва да бъде върнат и да се премине към предсрочни избори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024