ИТН поиска парламентът да одобрява всички плащания на кабинета

Споровете в коалицията около разплащането с пътните строители, които блокират инициативите на МРРБ на Гроздан Караджов, доведе до нова идея на "Има такъв народ" - парламентът да одобрява не само плащанията по договорите за пътни ремонти, но и всички останали "големи" плащания от бюджета.

"Не знам какви пари има в МРРБ, но в министерството под шапката на Лорер са раздадени 13 милиарда, в Министерство на финансите се харчат едни пари, които никой не знае колко са, ние не знаем в бюджета има ли пари, няма ли в момента, в Министерство на транспорта не знаем какво се прави. Това предложение изчиства всички тези въпроси – парламентарна комисия от всички парламентарно представени партии ще следи процесите и ако има нещо, което буди съмнение, веднага ще бъде прекратено", каза Тошко Йорданов на пресконференция в парламента малко след като изборът на Любомир Каримански за управител на БНБ беше бламиран от коалиционните му партньори.

В текста на проекторешението не става ясно какъв ще е обхватът на плащанията, по които парламентът ще трябва да се произнася - в него се посочва, че се иска временна комисия за "проверка на задълженията и одобряване на плащанията по договори, сключени с първостепенните и второстепенните разпоредители с бюджет, както и с дружествата с държавно участие в капитала", т.е. всички бюджетни организации.

Предложено е комисията да се състои от 23 депутати - 10 от опозицията и 13 от управляващото мнозинство, но Йорданов предложи председателското място да се даде на опозиционна партия.

В мотивите се казва, че заради "множество съмнения около законосъобразното и целесъобразното разходване на публични средства" се предлага "превантивен контрол върху плащанията" по отношение на всяко задължение, възникнало по договорни и извъндоговорни отношения.

"Само чрез подобен предварителен и пълен контрол върху поетите задължения, върху тяхната документална обоснованост и съответствие с пазарните стойности на стоките и услугите в съответния сектор на икономиката може да се гаратнира на обществото ни, че подобни съмнения относно разходването на публични средства ще бъдат преустановени", се казва в мотивите.

В тях се предлага комисията да работи за една година, за да провери "одобрени плащания, натрупани в рамките на предходни периоди" (без да се уточнява продължителността им), и "такива, които ще възникнат в рамките на действие на временната комисия".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023