ИТН поиска парламентът да одобрява всички плащания на кабинета

Споровете в коалицията около разплащането с пътните строители, които блокират инициативите на МРРБ на Гроздан Караджов, доведе до нова идея на "Има такъв народ" - парламентът да одобрява не само плащанията по договорите за пътни ремонти, но и всички останали "големи" плащания от бюджета.

"Не знам какви пари има в МРРБ, но в министерството под шапката на Лорер са раздадени 13 милиарда, в Министерство на финансите се харчат едни пари, които никой не знае колко са, ние не знаем в бюджета има ли пари, няма ли в момента, в Министерство на транспорта не знаем какво се прави. Това предложение изчиства всички тези въпроси – парламентарна комисия от всички парламентарно представени партии ще следи процесите и ако има нещо, което буди съмнение, веднага ще бъде прекратено", каза Тошко Йорданов на пресконференция в парламента малко след като изборът на Любомир Каримански за управител на БНБ беше бламиран от коалиционните му партньори.

В текста на проекторешението не става ясно какъв ще е обхватът на плащанията, по които парламентът ще трябва да се произнася - в него се посочва, че се иска временна комисия за "проверка на задълженията и одобряване на плащанията по договори, сключени с първостепенните и второстепенните разпоредители с бюджет, както и с дружествата с държавно участие в капитала", т.е. всички бюджетни организации.

Предложено е комисията да се състои от 23 депутати - 10 от опозицията и 13 от управляващото мнозинство, но Йорданов предложи председателското място да се даде на опозиционна партия.

В мотивите се казва, че заради "множество съмнения около законосъобразното и целесъобразното разходване на публични средства" се предлага "превантивен контрол върху плащанията" по отношение на всяко задължение, възникнало по договорни и извъндоговорни отношения.

"Само чрез подобен предварителен и пълен контрол върху поетите задължения, върху тяхната документална обоснованост и съответствие с пазарните стойности на стоките и услугите в съответния сектор на икономиката може да се гаратнира на обществото ни, че подобни съмнения относно разходването на публични средства ще бъдат преустановени", се казва в мотивите.

В тях се предлага комисията да работи за една година, за да провери "одобрени плащания, натрупани в рамките на предходни периоди" (без да се уточнява продължителността им), и "такива, които ще възникнат в рамките на действие на временната комисия".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024