Споровете в коалицията около разплащането с пътните строители, които блокират инициативите на МРРБ на Гроздан Караджов, доведе до нова идея на "Има такъв народ" - парламентът да одобрява не само плащанията по договорите за пътни ремонти, но и всички останали "големи" плащания от бюджета. 

"Не знам какви пари има в МРРБ, но в министерството под шапката на Лорер са раздадени 13 милиарда, в Министерство на финансите се харчат едни пари, които никой не знае колко са, ние не знаем в бюджета има ли пари, няма ли в момента, в Министерство на транспорта не знаем какво се прави. Това предложение изчиства всички тези въпроси – парламентарна комисия от всички парламентарно представени партии ще следи процесите и ако има нещо, което буди съмнение, веднага ще бъде прекратено", каза Тошко Йорданов на пресконференция в парламента малко след като изборът на Любомир Каримански за управител на БНБ беше бламиран от коалиционните му партньори. 

В текста на проекторешението не става ясно какъв ще е обхватът на плащанията, по които парламентът ще трябва да се произнася - в него се посочва, че се иска временна комисия за "проверка на задълженията и одобряване на плащанията по договори, сключени с първостепенните и второстепенните разпоредители с бюджет, както и с дружествата с държавно участие в капитала", т.е. всички бюджетни организации. 

Предложено е комисията да се състои от 23 депутати - 10 от опозицията и 13 от управляващото мнозинство, но Йорданов предложи председателското място да се даде на опозиционна партия. 

В мотивите се казва, че заради "множество съмнения около законосъобразното и целесъобразното разходване на публични средства" се предлага "превантивен контрол върху плащанията" по отношение на всяко задължение, възникнало по договорни и извъндоговорни отношения. 

"Само чрез подобен предварителен и пълен контрол върху поетите задължения, върху тяхната документална обоснованост и съответствие с пазарните стойности на стоките и услугите в съответния сектор на икономиката може да се гаратнира на обществото ни, че подобни съмнения относно разходването на публични средства ще бъдат преустановени", се казва в мотивите. 

В тях се предлага комисията да работи за една година, за да провери "одобрени плащания, натрупани в рамките на предходни периоди" (без да се уточнява продължителността им), и "такива, които ще възникнат в рамките на действие на временната комисия". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи