Изборът на Любомир Каримански в БНБ се провали Снимка: © Булевард България

Единствената кандидатура за управител на БНБ - Любомир Каримански от ИТН - не успя да събере мнозинство в пленарната зала, като това беляза провала на втория пореден опит за избор на управител на централната банка.

"За" Каримански гласуваха само 59 депутати - 25 от "Има такъв народ", 33 от ДПС и един човек от ГЕРБ при поисканото прегласуване. Първият вот за Каримански беше отменен по искане на ГЕРБ, когато групата тактически отказа да участва.

Неуспелият кандидат за гуверньор направи изказване едва след като процедурата се провали.

Каримански разкритикува колегите си от управляващото мнозинство за това, че са подронили репутацията му по време на избора, докато година преди това са твърдяли, че той е почтен и работлив професионалист.

Той посочи, че са му предлагани "постове-подкупи", последвани от намеци и заплахи, които описа като "рецидив и проблем за държавата".

"Преследването на сметката е по-важно от продължаването на промяната, да ми е за обеца на ухото. Доверието е много ценен капитал - съмнявам се дали знаем този урок. Струваше ли се да похарчим толкова доверие с лека ръка?", попита Каримански.

Изказването му беше посрещнато с изправяне на крака и аплодисменти от групата на ИТН.

Гласуването дойде след силно напрежение в пленарната зала заради заявката на ГЕРБ, че са готови да подкрепят кандидатурата на ИТН само и само да не допуснат Асен Василев да има контрол върху Централната банка.

Последва бурен скандал между БСП, от една страна, и ГЕРБ и ИТН - от друга.

Заседанието беше прекъснато за 30 минути почивка, по време на която ГЕРБ явно са променили за втори път тактиката си и са решили да не подкрепят Любомир Каримански.

Последното изявление преди вота беше на Йордан Цонев, който изцяло се обяви в подкрепа на кандидата на "Има такъв народ" и обвини управляващите в корпоративни зависимости при преценката за номинация на управител на БНБ.

Провалът на избора беше "предсказан" около час по-рано от премиера Кирил Петков, който се намира в Пловдив.

"Една от коалиционните партии реши, че на всяка цена този избор трябва да се случи. Най-вероятно тази кандидатура няма да бъде подкрепена. Тогава трябва да седнем спокойно и внимателно да обсъдим всички кандидатури, за да имаме една обща. Предложихме оттук нататък независимо коя кандидатура на кой е - ако три от четирите партии не одобряват дадена личност, предложението да се оттегля. Да имаме правило за този тип ситуации. Надявам се всички да сме научили урока от тази ситуация", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024